Radu Beligan, aniversat la 95 de ani de Teatrul „Metropolis”!

Radu Beligan are vocaţia creaţiei, neastâmpărul căutării, voluptatea construcţiei. Teatrul este pentru el o necesitate tot atât de obsesivă cum e foamea, sau setea, sau dragostea.

Numele lui Radu Beligan nu este doar legat de teatru, el se confundă cu teatrul. Un lung monolog, cu privirea îndreptată spre noi, cei uluiţi de acest actor şi mag deopotrivă. Senior al teatrului românesc, Radu Beligan a devenit o personalitate proeminentă de-a lungul anilor, într-o continuă evoluţie datorată talentului, glasului său inconfundabil şi dragostei pentru scenă, care nu l-a părăsit nici acum. Ca un mare artist a dat tot timpul dovada unei exemplare demnităţi profesionale şi umane.

Actor de geniu, a fost de cele mai multe ori gazdă a visului, a speranţei şi a marilor revelaţii, pe care le-a transmis publicului prin tehnica desăvârşită, prin intuiţia extraordinară, prin inteligenţa scenică neasemuită, cu măiestrele-i frazări şi cu o sensibilitate nebănuită.

“Cântecul meu de lebădă, pe care sper să-l cânt multă vreme”

Mona Radu, Rodica Ionescu, Marius Manole, Cristina Giurgea, Radu Beligan, Lamia Beligan, Felix Alexa

“Ajuns la vârsta la care fiecare zi e un dar ceresc, pot spune, cu toată sinceritatea, că este minunat să ai 95 de ani şi să fii pe scena alături de crema tinerei generaţii. «Lecţia de violoncel» mi-a oferit prilejul unor întâlniri profesionale extraordinare: de la textul scris special pentru mine, cel mai bun text pe care l-am citit în ultimii 20 de ani, la plăcerea de a juca, încă o dată, alături de talentata mea fiica, Lamia, cu care mă mândresc şi pe care o preţuiesc pentru calităţile ei umane şi profesionale, de la întâlnirea pe care mi-o doream de mult cu strălucitul regizor Felix Alexa la bucuria de a împărţi scena cu Marius Manole, de care nu se poate vorbi ca de o speranţă a tinerei generaţii, ci ca de unul dintre cei mai mari actori români ai secolului, fără a uita să le amintesc pe mai tinerele mele colege, Tania Popa şi Rodica Ionescu, care m-au impresionat prin seriozitatea şi profesionalismul lor – pentru toate acestea şi pentru multe altele, pot numi «Lecţia de violoncel» mon chanson de cygne, un cântec pe care sper că o să-l cânt multă vreme”, mărturiseşte genialul actor Radu Beligan.

Teatrul “Metropolis, sub o stea norocoasă

Marius Manole şi Lamia Beligan

“Simt cum de la înfiinţare până astăzi, Teatrul «Metropolis» se află sub o stea norocoasă, pentru că Maestrul Radu Beligan a tăiat panglica la inaugurarea care a avut loc în 2007, iar de atunci mi-a fost tot timpul aproape, ca un mentor.

Este o mare onoare pentru mine că a ales ca anul acesta să aniverseze 95 de ani de viaţă şi 75 de ani de carieră pe scena teatrului, alături de noi, de toţi cei dragi şi apropiaţi dânsului.

Radu Beligan şi fiica sa, Lamia Beligan

Am marea bucurie să anunţ că, după nouă ani de la ultima premieră, am ocazia să-l aplaud pe directorul onorific al Teatrului «Metropolis», maestrul Radu Beligan, care va interpreta rolul principal în savuroasa comedie «Lecţia de violoncel» de Mona Radu, în regia lui Felix Alexa, sâmbătă, 14 decembrie, ora 19.00, chiar de ziua domniei sale.

Evenimentul, care face parte din Programul «Excelenţa în Teatru», va avea premiera oficială luni, 16 decembrie, ora 19.00, la Teatrul «Metropolis»”, afirmă George Ivaşcu, directorul Teatrului “Metropolis”.

“O lecţie de teatru şi de viaţă”

Radu Beligan şi Rodica Ionescu

“Radu Beligan este un actor INTELIGENT.

Profund inteligent.

Acest lucru se simte în fiecare replică, în fiecare ironie subtilă, în fiecare nuanţă a personalităţii sale.

Pe scenă şi în viaţă, e fin şi cultivat, maliţios şi de un cinism periculos uneori.

Are o disciplină de fier şi o voinţă depăşite doar de pasiunea sa pentru teatru.

Repetiţiile la acest spectacol au fost mult mai mult decât o experienţă teatrală, au fost o lecţie de viaţă pentru noi toţi… cum poţi trăi intens, la orice vârstă, o vocaţie care a devenit sensul unei vieţi.

Până la capăt, cu umilinţă şi orgoliu în acelaşi timp… paradox valabil în cazul marilor artişti.

Radu Beligan este evident un fenomen în teatrul românesc.

De care am avut şansa rară să fiu aproape în timpul repetiţiilor.

Îi mulţumesc”, se destăinuie regizorul Felix Alexa.

Zi istorică pentru teatrul românesc

Regizorul Felix Alexa dând indicaţii în timpul repetiţiilor

George Ivaşcu, directorul Teatrului “Metropolis”, vă invită sâmbătă, 14 decembrie, la ora 12.00, în “Piaţa Timpului” pentru a-i împărtăşimaestrului Radu Beligan toată iubirea noastră, cum însăşi Domnia Sa mărturisea: “Iubirea e o pânză ţesută de natură şi brodată de oameni”.

La 95 de ani de la Marea Unire, teatrul românesc scrie istorie sâmbătă, 14 decembrie, aniversându-l pe maestrul scenei româneşti, născut de ziua Sfântului Filimon – protectorul artiştilor, Radu Beligan, care aduce onoare României prin intrarea în “Cartea Recordurilor”, pentru cel mai longeviv actor aflat în activitate pe scenă.

Un genial actor cu stil, în Lecţia de violoncel

Primarul general al municipiului Bucuresti, dr. Sorin Oprescu, şi Maestrul Radu Beligan vor inaugura pe “Aleea Celebrităţilor” din “Piaţa Timpului” un binecunoscut simbol al teatrului, “Gongul Thaliei” – ce semnifică longevitatea şi evoluţia spirituală a slujitorilor scenei, marcând astfel 200 de ani de istorie a teatrului în Bucureşti.

Doar sâmbătă, 14 decembrie, la ora 12.00, în “Piaţa Timpului” (lângă magazinul “Cocor”), bucureştenii au ocazia unică de a-l aplauda şi aniversa pe maestrul Radu Beligan, la împlinirea vârstei de 95 de ani de viaţă şi 75 de ani de carieră, chiar de ziua Domniei Sale.

Seara, de la ora 19.00, Radu Beligan a ales să-şi sărbătorească ziua de naştere pe scena Teatrului “Metropolis”, în noul spectacol în premieră absolută, “Lecţia de violoncel” de Mona Radu, în regia lui Felix Alexa, alături de binecunoscuţii actori: Lamia Beligan, Marius Manole şi Tania Popa/Rodica Ionescu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.