Teatrul Naţional din Bucureşti, în sărbătoare

În luna decembrie 2013 se împlinesc 40 de ani de când Teatrul Naţional „I.L.Caragiale” funcţionează în clădirea de la kilometrul 0 al Capitalei, inaugurată în decembrie 1973. În anul 2011 a început un amplu proces de renovare a clădirii, având ca scop reabilitarea şi consolidarea spaţiilor degradate, sistematizarea întregii zone şi revenirea la faţada din anul 1973. La acest sfârşit de an 2013, metamorfoza este spectaculoasă.

Transformând acest „arc peste timp” într-o sărbătoare, Teatrul Naţional „I.L.Caragiale” îşi deschide larg uşile, organizând în 14 decembrie 2013 o serie de evenimente.

Sâmbătă, 14 decembrie, între orele 10.00 şi 16.00, sunt organizate tururi ghidate, cu intrare liberă, ale noilor săli şi spaţii refăcute ale teatrului. Tot atunci, vor avea loc întâlniri cu actori îndrăgiţi ai TNB, sesiuni de autografe şi fotografii la standurile cu cărţi de teatru, unde vor avea loc şi lansări în premieră. Marin Moraru, Mircea Albulescu, Ion Caramitru, Adela Mărculescu, George Motoi, Dan Puric, Liviu Lucaci, Dan Tudor şi-au confirmat deja prezenţa la întâlnirea cu publicul.

Sala Studio îşi deschide larg uşile

Momente din istoria acestor 40 de ani de teatru, cu evocarea spectacolelor memorabile şi ale interpreţilor din generaţia de aur a teatrului, vor fi proiectate în Sala Media pe tot parcursul zilei.

La ora 11.00, este programat la Sala “Pictura” spectacolul “Micul infern”, cu intrare gratuită, însă exclusiv pe bază de rezervări, în limita celor 226 de locuri disponibile (maximum 2 locuri de persoană).

TNB şi “TEATRU.PRO” vă propun ca, la sfârşitul reprezentaţiei cu „Micul infern”, să urcaţi pe scenă în decorul spectacolului, pentru o sesiune de fotografii alături de actorii din distribuţie. Acestea vor fi încărcate pe site-ul www.teatru.pro, în secţiunea din meniul „Evenimente” – într-o aplicaţie specială -, de unde veţi avea posibilitatea să le descărcaţi, contra cost, pe cele dorite. Sistemul de plată este online, cu cardul.

“SpectActor” este un proiect inedit, dezvoltat de “TEATRU.PRO” în parteneriat cu Teatrul Naţional, care va fi lansat cu ocazia “Uşilor deschise la TNB”.

Noaptea albă a Teatrului

Renovarea TNB, un proiect de anvergură

Începând cu ora 23.00 până la… primul metrou, spectacolul se mută în foaierul Sălii “Studio” pentru „o noapte albă a teatrului”, în premieră! Momente inedite vor fi susţinute de Ion Caramitru, Monica Davidescu, Ilinca Goia, Medeea Marinescu, Marius Manole, Marius Bodochi, Eugen Cristea, Dorin Andone, Tania Popa, Vitalie Bichir, Rodica Ionescu şi Maria Buză, trecând prin toate genurile, de la jazz la muzică lăutărească, de la folk la musical, improvizaţii cu marionete, poezie şi teatru. Le vor fi alături invitaţii Lucian Maxim, Petre Ancuţa şi Emilian Mârnea, precum şi actorii de la “Gala HOP” 2013 în spectacolul “Hai iu iu NU Hey you you” (concert de remix-uri Maria Tănase, producţie UNITER), în regia lui Radu Afrim şi coordonarea muzicală a lui Vlaicu Golcea.

Evenimentele nopţii vor începe cu Ion Caramitru & Lucian Maxim. Între orele 23.15 şi 0.20, se va desfăşura concertul de remix-uri Maria Tănase, “Hai iu iu NU Hey you you”, cu participarea actorilor de la “Gala HOP” 2013 şi a lui Marius Manole.

Monica Davidescu & Ilinca Goia vor prezenta apoi un fragment din muzicalul “Chicago”, urmat de improvizaţii de muzică şi poezie cu Medeea Marinescu, Marius Manole, Lucian Maxim & friends.

La ora 1.15, veţi putea revedea un fragment din “Buzunarul cu pâine” de Matei Vişniec, interpretat de Rodica Ionescu şi Vitalie Bichir. Un moment de muzică şi improvizaţii cu marionete oferă, la ora 1.45, Marius Bodochi & friends, urmat de un recital de muzică folk, cu Eugen Cristea, la ora 2.15.

Aşa va arăta interiorul Sălii Mari a TNB

De la 2.40, “Variaţiuni la Invenţiuni op.2”, cu Petre Ancuţa şi Emilian Mârnea: fragment teatral şi muzical.

Dorin Andone propune un concert pe versurile lui Miron Radu Paraschivescu, la ora 3.10, iar Tania Popa, unul de muzică rusească, la ora 3.30.

Noaptea se încheie cu muzică lăutărească, oferită de Maria Buză.

Vinul fiert şi covrigii calzi vor încălzi la propriu atmosfera, anunţând apropierea Crăciunului!

Cunoscutul caricaturist Mihai Stănescu a materializat grafic acest eveniment printr-o caricatură, care stă sub semnul shakespearianului „To Be or Not to Be”.

La TNB, se numără… sălile noi!

Ion Caramitru, actorul, regizorul şi managerul cultural, cel care a depus o muncă sisifică pentru restaurarea teatrului

Aflat de mai bine de doi ani în plină metamorfoză şi devenire, Teatrul Naţional „I.L.Caragiale” s-a mai îmbogăţit în această stagiune cu alte săli noi, viitorul complex cultural căpătând un contur din ce în ce mai concret.

Sălilor “Mică” şi “Media”, deschise la sfârşitul anului 2012, li s-au adăugat în acest an – când se împlinesc 40 de ani de la inaugurarea actualului edificiu al teatrului – două noi săli. Acestea sunt Sala “Pictura” (construită pe vechiul amplasament al atelierului de pictură al TNB, de unde şi denumirea ei, mai puţin convenţională), cu o capacitate de 232 de locuri, şi Sala “Studio” (fosta sală a teatrului, în care a funcţionat „Opereta” aproape trei decenii), cu 541 de locuri. Din punct de vedere teatral, aceasta este sala cea mai ofertantă sceno-tehnic, putându-se transforma în doar 20 de minute din sală de tip italian într-una de tip elisabetan sau arenă, un adevărat unicat în România.

Tot în această toamnă a revenit în circuitul teatral, complet refăcută, Sala “Atelier”, spaţiu preferat de mulţi regizori pentru flexibilitatea montărilor pe care le permite.

Şi nu putem să nu menţionăm că toate acestea au fost realizate cu eforturi deosebite atât ale directorului general al teatrului, Ion Caramitru, cât şi ale întregului personal artistic şi tehnic. Pe tot parcursul renovării, teatrul şi-a primit spectatorii seară de seară.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.