×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 6 minute
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Luni, 21 august 2017, 15:15
EUR (€)
-0.0002 ↘
4.5881 RON
USD ($)
+0.0013 ↗
3.9079 RON
• • •
Împotriva Trianonului, a Vestului, a vecinilor
2018: Ungaria pregătește o „declarație de război“
Guvernul lui Viktor Orban pregăteşte minuţios o strategie de contracarare a acţiunilor României pentru a marca Marea Unire
Guvernul lui Viktor Orban pregăteşte minuţios o strategie de contracarare a acţiunilor României pentru a marca Marea Unire

În România, ultimele luni au fost marcate de dezbaterile privind strategia pentru cele șase luni în care Bucureștiul va deține președinția Consiliului UE, la începutul anului 2019. Însă până atunci România va mai avea de marcat un moment simbolic - o sută de ani de la Marea Unire.

În iulie 2016 a fost creat un Departament Centenar în cadrul aparatului de lucru al premierului, șeful său a demisionat după schimbarea guvernului, a fost înlocuit, însă bugetarea este încă una cu probleme. În Ungaria vecină a luat naștere un departament special, Trianon 100, care a început să contracareze acțiunile pregătite de România pentru anul 2018. Deși are o influență aparent în scădere la Bruxelles, Guvernul Viktor Orban poate beneficia de susținerea Rusiei lui Vladimir Putin și de influența comunității maghiare din SUA în planurile sale pentru 2018. Suficiente motive pentru ca guvernul de la București să fie extrem de vigilent.

Mai jos, câteva fragmente din articole de presă din Ungaria dedicate Trianonului, extrase din analiza „O nouă declarație de război: «Dreptate pentru Ungaria!»“, a Evei Balogh, istoric maghiar fugit din Ungaria în 1956, licențiată la Universitatea Yale, comentatoare a vieții politice ungare la site-ul său, hungarianspectrum.org.

Vecinii Ungariei, numiți „hiene“

Ideea generală ce transpare din articolele despre Trianon este cea conform căreia Ungaria este victima nevinovată a acelor popoare pe care conducătorii regatului le-au lăsat să se așeze în țară de-a lungul istoriei. Interpretarea ar fi că toate aceste popoare aveau toate drepturile înainte de 1918 și că nu a fost nicio clipă amenințată continuitatea existenței lor. Aceeași interpretare este valabilă și pentru zilele noastre. Un articol publicat de „Magyar Idok“, în care membrii Micii Antante (România, Cehoslovacia, Iugoslavia) sunt considerați „hiene“, arată că, acum, Ungaria este înconjurată de vecini, la fel ca antimaghiarii în urmă cu o sută de ani, și că Ungaria este tratată la fel de nedrept ca în urmă cu o sută de ani. Interesant este mesajul de forță trimis de autorul articolului, Gyorgy Pilhal – nu este unul împotriva vecinilor, ci a Europei, vizate fiind cotele de imigranți impuse Ungariei. „Vreți să inundăm cu imigranți această rămășiță mutilată și însângerată a țării? Nu, nu. Niciodată!“

„Custozii unor teritorii furate“

Vestul, mai puțin vecinii Ungariei, este vinovat pentru Trianon. Aceasta este și viziunea fiului lui Gyorgy Pilhal, jurnalist la „Pesti Sracok“. Vecinii Ungariei nu ar fi decât „custozii unor bunuri furate“. Adevărații vinovați sunt puterile vestice, nucleul UE de astăzi. „Vestul ne-a amputat mâinile și picioarele și ne-a aruncat între vecinii ostili de astăzi. Vestul este Trianonul. Ei nu și-au cerut iertare, nu au încercat să-și îndrepte păcatele și să reducă pagubele“.

Același mesaj împotriva Vestului și din partea jurnalistului naționalist Istvan Stefka. El consideră că peste Ungaria se va abate un al doilea Trianon, pus la cale de George Soros, care este „Bel Kun, Gyorgy Lukacs, Oskar Jaszi și Mihaly Karoly la un loc“, o referire la liderul de facto al Republicii Sovietice Ungare din 1919, la miniștri ai acestei republici și la liderii Primei Republici Ungare, din același an. Acum, „nu cu arme, ci prin uneltiri, minciuni, infamie, influență financiară și finanțarea dușmanilor interni“, Soros și cei ca el vor să pună mâna pe destinele Ungariei, consideră jurnalistul amintit.

Poziția guvernului: „Dreptate pentru Ungaria“

Iată însă și o poziție oficială a guvernului de la Budapesta, exprimată de Janos Lazar, șeful cancelariei premierului Viktor Orban, considerat al doilea cel mai puternic politician din Ungaria. Mesajul de mai jos a fost transmis în cadrul unui discurs ținut de Janos Lazar pe 3 iunie și se adresează, din nou, în special liderilor de la Bruxelles, nu doar vecinilor Ungariei.

„Este timpul ca vecinii noștri și liderii Europei să recunoască următoarele și să-și revizuiască politicile în consecință: națiunea ungară este victima Trianonului și nu se află la originea tratatului.“ (…) „Națiunea ungară trebuie să primească, dacă nu reparații materiale, atunci măcar unele morale, pentru cea mai mare nedreptate din istoria lumii.“ (…)„Noi nu vrem să modificăm frontierele și, mai cu seamă, nu vrem tensiuni etnice… noi războaie în Europa… dar asta nu înseamnă că vom tolera provocările, violarea repetată a sensibilității noastre naționale pentru încă o sută de ani. Da, putem spune și acum «Dreptate pentru Ungaria!»“, adică sloganul revizionist de după 1929. Hungarianspectrum mai trece în revistă o soluție anti-Trianon din partea lui Szilard Nemeth, vicepreședintele partidului lui Viktor Orban: un teritoriu aparține celor care îl locuiesc, prin urmare, ungurii trebuie să lupte pentru modificarea balanței demografice în bazinul carpatic. Este o ideea lansată de unii istorici maghiari, aceea de a lua Ungaria înapoi făcând mulți copii.

Strategie electorală și nu numai

Desigur, mesajele naționaliste transmise de presa ungară, controlată în mare măsură de Guvernul Orban, vizează electoratul radical de dreapta, în vederea alegerilor parlamentare din primăvara anului viitor. Se mai adaugă și cei circa 700.000 de etnici maghiari din statele vecine, care au drept de vot, grație legislației trecute de același Guvern Orban. Că jurnaliștii și politicienii ungari încearcă să conteste Tratatul de la Trianon este un lucru de înțeles, la fel și lupta premierului Orban cu instituțiile europene, ce par să acționeze în concert cu noi forțe politice proeuropene, care iau naștere acum în Ungaria pe un scenariu vizibil și în România, și în Polonia. Însă aceasta nu înseamnă că guvernul de la Budapesta are în colimator doar Vestul european în ce privește Trianonul. Prinsă în lupta anticorupție, cu ordonanțele, în dezbateri privind biserica și drepturile minorităților sexuale, România nu ar trebui să uite de această miză, deloc una exclusiv simbolică.

Călin MarchieviciPublicat Miercuri, 07 iunie 2017
15720
 | 12
 | 118
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
Ileana Rollason
0
@Anonim : pentru tine, rusii-s peste tot, si, bine-nteles, numai ei sunt de vina, si românii, bietii oameni, eugenici, numai ca loviti de toate relele. Idilic. Paseist. Simplist.
Publicat Miercuri, 21 iunie 2017
+Răspunde
Anonim
0
@Ileana Rollason: Romania nu a intervenit in Ungaria in 1956 desi ar fi avut motiv sa o faca deoarece guvernul revolutionar ungar nu a pregetat sa trimita emisari la Ambasada romana din Budapesta, pentru a cere nici mai mult nici mai putin decit cedarea Transilvaniei. Nu contest influenta germana dar asta nu inseamna ocultarea contributiei romanilor la dezvoltarea Transilvaniei. Germanii aveau pentru romani aceeasi aroganta ca a ungurilor, impreuna cu care le rezervasera regimul de apartheid. Vorba buna, chiar prea buna tinind cont de circumstante, a existat intotdeauna pentru unguri. Cum ni s-a raspuns se poate vedea chiar de pe acest topic. A spune ca, vai, Rusia vrea doar tari neexpansioniste in jur, nu face decit sa confirme zicala 'hotul striga hotii'. Dupa ce a hartanit cam toate tarile cu care a ajuns sa se invecineze, sigur ca draga Rusie nu voia decit ca bucatile care mai ramasesera din ele, daca mai ramasesera, sa nu fie expansioniste, adica sa accepte voioase ocupatia rusesca, insotita intotdeauna de deportari, colonizari, intr-un cuvint deznationalizare. Regulamentele organice, intr-adevar, au avut si partea lor buna dar nu trebuie uitat ca ele erau expresia intereselor noii puteri dominante, adica Rusia, care era pe cale sa schimbe jugul de lemn otoman cu cel de fier rusesc. Ca ar fi fost asa se vede clar din ce s-a petrecut, si se petrece inca, in Basarabia. Regulamentele erau atit de dragi romanilor incit ele au fost arse in piata publica in anul revolutionar 1848. Probabil ca acelasi Kiseleff a propus chiar incorporarea Moldovei, atit cit mai ramases din ea, si Tarii romanesti in Imperiul Rus. Ambitiile rusesti au fost insa stopate in Crimeea, cel putin pentru un timp. URSS a respectat tratatul din 1947 intrucit acesta o avantaja in totalitate. Ce nu a respectat a fost promisiunea asumata anterior de a nu schimba regimurile politice din tarile ocupate de armata sa. Nici nu era de asteptat - narav din fire care se vede si azi.
Publicat Duminică, 11 iunie 2017
+Răspunde
Ileana Rollason
0
@Anonim (continuare): tocmai fiindca sunt transilvaneanca stiu ce vorbesc de unguri (si de nemti. Nu despre toti nemtii - vezi Johannis, incult si oportunist -, însa, în general, de nemti). Bucovina nemteasca : învatatoarea mea de-acolo se refugiase, si-o regreta. Si-n ea, Eminescu s-a simtit bine. Daca în Bucovina-Transilvania n-ar fi fost si nemti, crezi ca românii ar fi fost asa de interesati (si de contaminati, si ei) de cultura germana? de literatura si de niste Mozart-Beethoven? si-n fond, capitala Habsburgilor a fost si Praga, "orasul de aur" ( si unul din cele mai frumoase ale Europei).
Publicat Sâmbătă, 10 iunie 2017
+Răspunde
Anonim
+1
@Rty: Nu uzez de statul de majoritar, care in principiu nu constituie un avantaj atit timp cit cel de minoritar nu constituie in sine un dezavantaj ba din contra. Singurul uz pe care il fac este apelul la comportament civilizat pe care unii il refuza cu obstinatie.
Publicat Sâmbătă, 10 iunie 2017
+Răspunde
Anonim
-4
@Ileana Rollason: URSS a respectat tratatul din 1947 pentru ca nu a avut incotro caci in rest nu a respectat mai niciunul iar noi o stim bine din proprie experienta. Ultimul exemplu este chiar cel cu Ucraina, careia i-a garantat la Budapesta integritatea teritoriala, asa cum era atunci, adica incluzind Crimeea. Frontierele s-au tot schimbat in Europa, desi a existat si acordul de la Helsinki. Rusia sustine neconditionat Ungaria pentru ca are interes in a sicana Romania si a sparge alianta occidentala. Aceasta nu are nimic de a face cu scuturile intrucit Rusia nu a obiectat la intrarea Ungariei in NATO. Stia ea ce stia, dupa ce decenii la rind importante forte militare rusesti, de ordidul diviziilor daca nu ma inseala memoria, au stationat in Ungaria. A fost deci timp suficient pentru crearea infrastructurii informationale. Cu alte cuvinte, avind in vedere si naravul iredentist ungar, Ungaria este un perfect manipulabil pion plasat chiar in sinul Occidentului, unde trece drept fata civilizata. Spui ca Polonia a anexat ilegal Silezia de la Germania. Atunci, la fel de ilegal si URSS a anexat partea de est a Poloniei, cadorisind-o guberniei ucrainene. Pina la urma, Germania, cea care voia sa transforme Varsovia in aratura de cartofi, odata invinsa, nu se putea astepta sa fie tratata cu manusi. Da, turcii au cedat Rusiei jumatate din Moldova, dar Turcia nu a incorporat tarile romane in imperiul sau, asa cum au facut Rusia si Austria cu Basarabia (in sens larg) si Bucovina de nord. Tot rusii sint cei care ii vedeau pe romani ca animale, la propriu chiar, cel putin in optica bravului Kutuzov, care i-a inhamat la tunurile armatei sale. Turcii, cel putin in epoca moderna, nu au deportat pe nimeni din vasalele Tari Romane si nici nu au pretins vreodata ca in Moldova se vorbeste alta limba decit romana. Una peste alta vad ca te preocupa mai mult 'biata' Rusie chiar si atunci cind se discuta despre Transilvania. Chiar esti transilvaneanca cu adevarat?
Publicat Sâmbătă, 10 iunie 2017
+Răspunde
rtyNume @ Anonim
+3
Ei, tocmai Ucraina și Occidentul nu l-au respectat angajamentele. Dar nu-i nimic nou sub soare, cr tini și mult tupeu ca tine e plină lumea, chiar sunteți majoritari. Bucură-te că sunteți la putere.
Publicat Sâmbătă, 10 iunie 2017
+Răspunde
Anonim @ Anonim
+1
@RtyNume: In afara de magarii si aberatii debitate cu ghiotora, voi, sovinii unguri, mai sinteti in stare si de altceva?
Publicat Sâmbătă, 10 iunie 2017
+Răspunde
rty @ Anonim
+2
Înc-odată, bucură-te de statutul tău de majoritar, dacă ar fi să te descriu n-ași avea nicio șansă să fiu postat.
Publicat Sâmbătă, 10 iunie 2017
+Răspunde
Anonim @ Anonim
+1
@Rty: Nu uzez de statul de majoritar, care in principiu nu constituie un avantaj atit timp cit cel de minoritar nu constituie in sine un dezavantaj ba din contra. Singurul uz pe care il fac este apelul la comportament civilizat pe care unii il refuza cu obstinatie.
Publicat Sâmbătă, 10 iunie 2017
+Răspunde
Ileana Rollason @ Anonim
0
@Anonim: gresesti, dar nu numai din vina ta: mass-media româneasca a intoxicat dinadins (din cauza de pupincurism pentru intrarea-n NATO, si, dupa aia, fata de national-socialistii americani, cu Obama-n frunte). URSS avea Tratatul de la Varsovia (apropo, România a intrat, în 1956, în Ungaria? mi se pare ca da). NU pamântul i-a interesat pe sovietici, care urmau (si-acuma rusii fac la fel) politica lui Petru cel Mare-Ecaterina cea Mare (ultima, nemtoaica), si-anume, ca vor tari neexpansioniste la granitele vestice. Ori, dac-ai fost atent, de-a lungul istoriei, Polonia si actualele tari baltice s-au întins pâna la Moscova, inclusiv. Si Napoleon, tot la Moscova si-a dat seama ca pierduse partida. Hitler, de asemenea. Rusii n-au facut decât sa se apere. Plus ca Rusia (URSS) n-"a încorporat tarile române", dimpotriva, primul cod legal din tarile române a fost introdus de Kiseleff, regulamenele organice, la o epoca la care ele erau sub suzeranitate otomana, le plateau otomanilor tributuri imense, erau pline de saracie, de boli si de-analfabeti (vezi tot restul de-atuncea al Europei si lumii). Tratatul de pace de la 1947 a fost respectat de toata lumea. Numai dupa dislocarea URSS, unii din fostii cotropitori ai Rusiei (Polonia, tarile baltice, care, cu toatele, au lobbying-uri imense-n SUA, vezi recent raposatulul paranoic de Brzezinski), s-au gândit sa profite - credeau ele si national-socialistii americani - , de-un imperiu-n cadere libera. Numai ca s-au înselat. Nu te lua de nationalismul ungurilor, cu vorba buna faci infinit mai mult cu ei. Stiu asta din experienta proprie. Si-ai vazut ca si Obama-Clinton au luat-o pe coaja cu urletele împotriva si discriminarea lor ordinara a Rusiei. Dostoievski, Ceaikovski, Cehov, erau rusi. Nureev. Pavlova. Care i-a dat si numele prajiturii. Plus ca rusii s-au contaminat (de la Ecaterina a II a cea Mare) de nemtii care i-au colonizat în masa. Numai la St. Petersburg sunt, astazi, peste 60 000, bilingvi (rusa-germana).
Publicat Sâmbătă, 10 iunie 2017
+Răspunde
cumhurbaskan imprudenciu
-2
In 1920, teritoriile austro-ungare ale Romaniei Mari aveau un PIB mai mare decat Vechiul Regat + Basarabia !Tocmai de asta a intrat Romania in razboi ...era rost de prada bogata !
Publicat Vineri, 09 iunie 2017
+Răspunde
Ileana Rollason
0
@Anonimule, esti incurabil: n-am spus ca n-am citit articolul, ci ca nu-l mai RECITESC, fiindca maculatura.
Publicat Vineri, 09 iunie 2017
+Răspunde
Anonim @ Ileana Rollason
+2
Bine, mai greseste omul dar, chiar si asa, daca e maculatura, de ce totusi l-ai citit si comentat?
Publicat Sâmbătă, 10 iunie 2017
+Răspunde
SOBOLANU
0
ORBAN SE JOACA CU FOCUL VREA EXTREMISM SI INCA CEVA ,,URA SA ZICEM IMPOTRIVA NOASTRA A RO MAXIMA !!!!!!
Publicat Vineri, 09 iunie 2017
+Răspunde
Ileana Rollason
+1
@Hadrian: da, ai dreptate. Liovul e-n Ucraina, a fost în Polonia, e oras (universitar) istoric polonez, si ajuns, acuma, în Ucraina, în tomp ce Breslau e, asa cum spui, actualul Wroclaw polonez. Nu m-am concentrat, n-am fost atenta, când am scris.
Publicat Vineri, 09 iunie 2017
+Răspunde
Hadrian @ Ileana Rollason
+1
Merci.
Publicat Vineri, 09 iunie 2017
+Răspunde
gelu
+2
Ungaria xenofoba este tara cea mai lipsita de putere din Europa. Nici macar nu glumesc. Daca Albania si-ar pune mintea cu ei, iar face prastie in cateva saptamani. Bozgorii neavand identitate, sunt ciuca batailor a Europei, dar mai ales a vecinilor (cum de altfel chiar si recunosc). Nici o tara vecina lor nu-i are la suflet, aici incluzand si fostul lor partener de ciordeli, Austria.
Publicat Joi, 08 iunie 2017
+Răspunde
rappaport comissiona _prepurgel @ gelu
+1
Romania a pierdut deja in fata Albaniei. Deocamdata, la fotbal.
Publicat Vineri, 09 iunie 2017
+Răspunde
Recomandate
Brambureala pe puncte și pe notițe
Publicat acum 19 ore şi 21 minute
Tudose, despre cumulul pensie-salariu
Publicat acum 5 ore şi 56 minute
Barcelona, „noua normalitate“?
Publicat acum 8 ore şi 15 minute
„Ni s-a tot indus că suntem proști”
Publicat acum 2 ore şi 55 minute
Centrul Atenţiei
alarm off
Cotidianul cititorilor
17 articole/ Actualizat Sâmbătă, 12 august 2017
alarm off
Fotografiile bunicilor
30 articole/ Actualizat Sâmbătă, 05 august 2017
alarm off
Antiştirile Cotidianul
6 articole/ Actualizat Duminică, 09 iulie 2017
alarm off
NUMAI DOUĂ ÎNTREBĂRI
142 articole/ Actualizat Joi, 17 august 2017
Ilie Şerbănescu

Mai mulți „internaționaliști“ de seamă ai României postdecembriste, în frunte cu cei eterni de la BNR, cu contribuții majore la transformarea României într-o colonie.

Ilie ŞerbănescuPublicat acum 19 ore şi 9 minute