Al dumneavoastră, Orson Welles!

Telespectatorii vor putea vedea spectacolul de teatru Al dumneavoastră, Orson Welles!, cu Dorel Vişan, astă-seară, la ora 20.00. O întâlnire peste timp între două personalităţi ale marelui ecran. Actorul Dorel Vişan îi dă viaţă lui Orson Welles, regizorul, scenaristul şi actorul care a marcat istoria cinematografiei mondiale şi de la a cărui naştere se împlinesc anul acesta 100 de ani.

„Al dumneavoastră, Orson Welles!” este un fel de testament dramatic al legendarului creator de teatru şi film, închipuit de autorul Richard France, expert în viaţa şi teatrul acestuia.

Adaptarea pentru televiziune este semnată de Cristian Grigore şi Cezar Ghioca, cel din urmă semnând, de asemenea, scenariul şi regia, iar partenerul de joc al lui Dorel Vişan este Silviu Debu.

Povestea este foarte simplă: a doua zi după împlinirea vârstei de 70 de ani, Orson şi-o petrece într-un studio audio, înregistrând diverse reclame de pe urma cărora îşi câştigă pâinea zilnică. Printre înregistrări lasă frâu liber amintirilor, povestindu-i inginerului de sunet fragmente din viaţa sa, încărcat de excitaţia faptului că, la petrecerea din ziua precedentă, cel mai mare producător de la Hollywood, Steven Spielberg, i-a promis că-i va finanţa terminarea filmului său despre don Quijote, început cu 30 de ani în urmă. Afacerea trebuie perfectată în cursul zilei curente, ceea ce se şi va întâmpla, însă nu cu happy-end-ul aşteptat de Orson Welles, căruia îi mai rămâne doar alternativa de a visa. Tot redus la o replică donquijotească: „Adevărata nebunie e să vezi lucrurile aşa cum sunt în loc de cum ar trebui să fie”.

Personalitate polihistrionică, Orson Welles s-a născut la 6 mai 1915 şi în celebrarea centenarului naşterii sale, casa de producţie TVR vă propune un text inedit „Al dumneavoastră, Orson Welles”” al lui Richard France, expert american în personalitatea welles-iană, regizat de Cezar Ghioca. Orson Welles este o figură marcantă a culturii mondiale, un inovator în domeniul cinematografiei, al teatrului, al radioului. În teatru este bine-cunoscut pentru „Julius Cezar”, montarea memorabilă de pe Broadway, din 1937; al său „Războiul lumilor”, după H.G.Wells, transmis la radio, devenit un punct de referinţă în istoria radioului, stârnind panică naţională, şi demonstrând, astfel, forţa acestui medium; filmul regizat şi jucat de el, „Cetăţeanul Kane”, din 1941, care a rămas, de la premieră şi până acum, unul dintre cele mai mari filme ale tuturor timpurilor. Cu toate acestea, planurile sale de a schimba faţa televiziunii prin invenţii ce precedau apariţia You Tube-ului au eşuat. Welles spunea ades: „Urăsc televiziunea. O urăsc aproape la fel de mult cum urăsc arahidele. Dar nu mă pot opri din mâncat”. După părerea lui Ben Walters: „Deşi faimos ca un mare actor, şi în sens literal, şi metaforic, lui Welles i-a plăcut întotdeauna rolul de povestitor, mai mult decât cel de personaj, iar în televiziune a simţit că a găsit platforma ideală. Nu a văzut-o ca pe un vehicol pentru un spectacol de film sau de teatru, ci ca o formă de conversaţie, precum radio-ul, perfect adaptată rolului său favorit de narator sau de cor personal, intermediind între public şi poveste”.

Teatrul de televiziune este un proiect coordonat de CASA DE PRODUCŢIE TVR şi difuzat pe TVR 2 în fiecare seară de luni.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.