O „societate civilă” este mai egală decât alta?

Citesc stupefiat că Inițiativa România, un grup de inițiativă constituit de o lună, a fost primit la Cotroceni de către consilierul Andrei Muraru pentru a discuta despre alegerile locale din București și legislația electorală. La fel ca în cazul pseudo-consultărilor de după carnagiul de la clubul Colectiv, trasparența și criteriile lipsesc cu desăvârșire. Și acest obicei se repetă, iritant…

În tot acest timp, Basarabia așteaptă la ușă, rănită, ignorată. Deși o întrevedere în care subiectul viitorului celor două state românești să fie abordat temeinic este solicitată încontinuu de FIX ȘASE LUNI de către societate civilă cu expertiză pe domeniu. Este solicitată Administrația Prezidențială, cea care trebuie să coordoneze acțiunile primului om în stat. Și administrația prezidențială nu răspunde, TACE, DOARME…

Nu mă înțelegeți greșit. Nu am nimic împotriva grupului Inițiativa România. Este un grup format din circa 100 de persoane după tragedia Colectiv care se definește ca fiind “o mișcare civică pentru coagularea cetățenilor și a societății civile în România în vederea schimbării clasei politice corupte actuale”. Chiar am depus o adeziune pentru a-i ajuta în momentul când grupul s-a format.

Nu am nimic nici împotriva celor care au fost la Cotroceni. Mulți îmi sunt prieteni.

Nu se cade să fac comparație, dar Platforma Unionistă Acțiunea 2012 este o organizație constituită legal care are peste 1.500 de membri, cuprinde zeci de asociații și grupuri de inițiativă din România, Republica Moldova și Diaspora și la manifestațiile organizate în ultimii ani a adunat zeci de mii de oameni la manifestații în stradă (de exemplu circa 12.000 în București și 25.000 în Chișinău). Suntem printre puținii care au reușit să strangă conform legii complicate (cu date personale precum CNP) peste 117.000 de semnături PE HÂRTIE în stradă pentru un proiect legislativ venit pe cale de inițiativă cetățenească. Reprezentăm un curent de opinie care înglobează opțiunile a trei sferturi dintre români, niciodată mai jos în toate sondajele de opinie realizate pe acest subiect.

Asta și multe altele, înseamnă reprezentativitate. Este acesta un considerent pentru a fi un partener de dialog? Sau diferența nu se face la nivel de reprezentativitate, ci pe criterii de culoare a ochilor și prietenii din copilărie?

Sau e nevoie ca manifestațiile să le relocăm de acum încolo la Palatul Cotroceni, să se vadă „strada”din noi?

Sau poate că însuși dialogul nu este dorit. Poate că alegerile locale din București reprezintă un domeniu de responsabilitate mai mare pentru Președinte și Administrația Prezidențială decât românii din Basarabia! Totuși, fișa postului arată altceva…

Ceva e putred în Danemarca. Sau în Germania, sau în dealul Cotrocenilor.

Și trebuie să cerem ca să existe transparență din partea celor care invocând transparența, democrația, anti-corupția, societatea civilă și câte și mai câte, au ajuns la putere. Dialogul nu trebuie mimat (vedeți cazul consultărilor privind bugetul când bugetul era daja adoptat) sau nu trebuie evitat când sunt la mijloc subiecte considerate ca fiind delicate.

40 de organizații civice au depus pe 1 Decembrie un apel pentru constituirea Fondului Moldova. Expunerea publică a propunerii din partea inițiatorilor are loc joi, 17 decembrie, 11:00 în București. Va veni președintele Iohannis pentru a asculta ce vrea societatea civilă cu expertiză pe Basarabia? Sau, dacă iarăși e la Bruxelles, va trimite un reprezentant al cancelariei prezidențiale?

Lucrurile nu trebuie să rămână așa!

http://www.romaniacurata.ro/o-societate-civila-este-mai-egala-decat-alta/

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.