Cristian Păun, despre taxa pe lux. ”E o mare prostie, n-o să încaseze nimic”

Profesorul de economie Cristian Păun a declarat marți, pe B1 TV, că taxa pe averi pe care vrea s-o instituie Guvernul PSD-PNL e o măsură populistă, care nu va aduce încasări semnificative la buget. În loc, a explicat acesta, guvernanții ar trebui să creeze un mediu economic prietenos, care să atragă marii investitori în România, iar aceștia să contribuie prin taxe la bugetul țării.

„Aceasta este o mare prostie și n-o să încaseze nimic de pe urma ei, o să facă mai mult haos. E populistă măsura respectivă. Evident că ei o să cheltuiască o grămadă de resurse să afle valoarea respectivei proprietăți, s-o comunice contribuabilului ca, în final, când încasează de la el ceva – bașca verificările – să observe că, de fapt, n-au încasat nimic semnificativ în plus.

Ba mai mult, eu sunt sigur că în perioada următoare toți acești români așa-ziși înstăriți care au asemenea proprietăți vor găsi diferite modalități prin care să-și împartă respectiva proprietate către copii, către rude și, într-un final, să o divizeze suficient de mult încât să nu mai fie încadrabilă la respectiva valoare ce va fi comunicată contribuabilului.

Cred că mai degrabă, decât să alergăm după prostii de tipul ăsta, ar trebui cumva să lucrăm pentru înflorirea economiei românești astfel încât jucători importanți să vină aici, în România, să aibă predictibilitate fiscală, să se apuce de treabă și să contribuie la bugetul statului cu taxele care există, fără să ne mai apucăm să inventăm tot felul de taxe și tot felul de măsuri populiste. Nu-i văd rostul efectiv”, a susținut profesorul de economie Cristian Păun, pentru B1 TV.

 Boloș, despre taxarea marilor averi

Tot luni, Marcel Boloș, ministrul Finanțelor susținut de PNL, a anunțat că termenul pentru impozitul de 0,5% pentru clădirile cu o valoare de peste 2,5 milioane lei şi pentru mijloacele de transport cu valoare de peste 375.000 lei a fost amânat de pe 30 aprilie până pe 30 septembrie.

„Am amânat acest termen până pe 30 septembrie, pentru ca sistemul informaţional referitor la marile proprietăţi să poată permite accesul la informaţii privind valoarea impozabilă a clădirilor. (…)

Pentru a avea acces la aceste categorii de informaţii, dar şi pentru a putea continua ce înseamnă sistemul informatic necesar pentru acest impozit, termenul s-a amânat până pe data de 30 septembrie 2024”, a declarat Marcel Boloș.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3

22 de Comentarii

  1. Repetentul in economie are ordin de zi pe unitate sa dovedeasca ca este un mare prost…

  2. Vorbim să ne auzim citând din manual. Legea asta a pornit ca un șarpe cu clopoței pentru că și stânga și dreapta au lungit-o suficient ca cei cu averi mari să facă ce trebuie să facă. Eu consider asta un fapt relativ bun. Clădirile și mașinile n-ai cum să le împarți însă, așa că asta e, plătești. Cât despre marii investitori,din ce-am văzut până acum, nu vin fără facilități mari ( vezi Ilie Șerbănescu când a fost ministru de finanțe) mai ales acum cu un război la graniță. Eu îmi aduc aminte cum interesele în afaceri ale companiilor străine erau apărate prin presiuni nepermise și arogante, cum al doilea mandat al lui Băsescu a fost condiționat de împrumutul de la FMI după ce Isărescu spusese că România nu va fi foarte afectată de criză pentru că nu aveam mari investiții străine. Am plătit și noi hoțiile bancherilor? Le-am plătit. Politicul trebuie să fie prietenos cu mediul de afaceri, să-l sprijine cât se poate de mult, dar nu poți lăsa economicul să conducă pe deplin politicul. Pentru asta trebuie să fii o mare putere și și atunci e riscant. Era să dea de dracu SUA , degeaba se ceartă dumneaiei cu China pe tema asta. Trump republicanul și CIA se certau pentru că se concurau la afaceri, democrații au început mai de curând să facă afaceri în afară. Înăuntru e mai greu pentru ei că nu-i lăsa ăilalți total controlați de economic și tot așa. Asta cred eu din ce văd că se întâmplă. Poate mă înșel, dar nu cred că total.

  3. Totdeauna după cum să ia, niciodată în despre ce să facă cu banii. Dacă, să zicem, că ar face ceva bun cu banii, de ex să pună ceva la pensia aia imposibilă, de handicap, de 1200 de lei pe care o împrăștie nu pe amărâții care au nevoie , ci pe sute de mii de oameni care n-au locuri de muncă pentru că gubernia vrea sărăcie și electorat captiv, dacă n-ar împrăștia câte 20.000/lună pe slujbe fictive date moka nomenklatorului beizadelelor PCR ajunse la vârsta sinecurii, dacă nu i-ar împrăștia pe speciale prea multe și prea mari, date unei justiții inutile și inaccesibile și une plești numite”poliție” și unor structuri care trebuie sesizate „de sus” că să sară în ajutorul cetățeanulu, vezi Caracal, vezi Onești etc, mai, mai căaș fi de acord să taxezi vreun amărât(ă) care a tras-o la epuizare prin occident că să-si cumpere o casă sau apartament mai acătării prin țară sau să-si încropească vreo afacere și așa hărtănită de dări și șpăgi.Dar așa, nu prea cred că pârlind pe careva de genul ăsta faci fericit pe careva, altul decâtgurile de canal obișnuite din administrație care, și așa, o boieresc pe spatele altora.

  4. asa este. are dreptate. cum corptia este Romania ex, „statul” va aprecia ca este lux acolo unde nu este, iar unde este va inchide ochii. aceste aberatii nu sunt facute pentru omul de rand. ci impotriva lui.

  5. Am amânat acest termen până pe 30 septembrie, pentru ca sistemul informaţional referitor la marile proprietăţi să poată permite accesul la informaţii” – minciuna, au amanat datorita alegerilor, dupa ce ies tot ei, potopul! In 2025 va fi crancen, se va pune in carca populatiei toate furaciunile de anul asta, toate cate s-au amanat! Doar multinationalele si marii bogatani vor fi sccutiti, ca si pana acum!

  6. Prost esti tu ! Franta are de ani buni o taxa de acest fel, ei ii spun taxa pe semne exrerioare de bogatie. Nedeclarata si deci neimpozitata ! Pai cand omul nu are loc de munca declarat, nu plateste impozit pe venit si traieste intr-un lux opulent asta e prima masura – legala – de luat. Ca nu mai putem reintroduce celebra lege 18 a comunistilor, ca dupa revolutie legistratorii nostri au scris ca orice avere e considerata licita pana cand nu se dovedeste contrariul. Si au uitat sa precizeze cine sa cerceteze si sa dovedeasca . Ca de, era nevoie de noii capitalisti…

  7. @ Probabil că vreun pițigoi nu au găsit, ăștia de la economie, l-au pus pe Păun să fie profesor, ca să le funcționeze ”afacerile”, ?

  8. Mai e o problemă, și asta cu toate taxele, nu numai asta cu luxul, și anume toate taxele apar cu valori derizorii că mai apoi sa fie majorate la limita suportabilului.De ex.asta, începe de la 2,5 milioane de lei dar nu garantează nimeni și nimic că nu va ajunge la prețul ăsta o casă obișnuită, ca a mea, de ex.(undeva pe la 150k cu teren cu tot) după zece ani de inflație sau că vor coborâ progresiv ștacheta, ca la atâtea altele astfel încât vreo familie de bătrâni ca vecinii mei care au o grădină de vreo 2.500 mp să ajungă datori vânduți pentru că au o pensie derizorie și n-au de unde mai plăti taxe și impozite sau cei care au exploatări agricole mici să-si vândă terenurile că să pună Black Rock gheara pe ele și să nu plăteasca nimic, după modelul altor multinaționale de pe aici.Asa au pățit-o oltenii care au trebuit, din lipsă de mijloace, să vândă terenurile la speculanți italieni, arabi sau mai știu eu de pe unde.Trădătorii din vârf au facilitat asta după cum au facilitat multe altele după care au început s-o facă pe proștii și să arate cu degetul spre Bruxelles cum au arătat la fiecare porcărie pe care au justificat-o astfel, indiferent dacă era adevărat sau nu.Si acu, votați”pentru stabilitate”.Pe drumul spre ruină.

  9. Păun ne spune că saracii din centru vor plăti mai mult că au teren și o cocioaba. Mai „economiștule” terenul nu e casa si nici mașina de lux. Căsoaiele de la munte si la mare și jeep-anele sunt case si mașini de lux nu cocioabele pensionarilor! Cate viloaice ai făcute din salariul de bugetar?

  10. Cum poti spune atatea aberatii si sa pretinzi ca esti profesor, platit de stat sa-i inveti pe altii ca tine. Normal, daca esti unul educat in ceausism, vei astepta sa vina bogatii la tine sa declare si sa-ti plateasca. Te-ai gandit vreodata sa faci invers ? De impozitele finantelor de la primarie nu scapi nici mort, nu poti fi ingropat daca apartinatorii nu-ti platesc toate datoriile. Dar asa este la tine, capul este dop la gat, sa nu-ti intre apa de ploaie !

  11. Iar auzim imbecilitatea sinistră cu „să creăm un mediu economic propice ca să atragem investitori străini”, începută de trădătorul Petre Roman-Neulader şi guvernul său sionist şi rostogolită de toți „economiştii” lu’peşte, cu creierul cât o alună, precum acest individ, Păun.
    „Investititori străini” este o nouă denumire a neocoloniştilor, care vin într-o țară, şi fac plinul şi pleacă lăsând pustiu în urma lor.
    Povestea mai demult, la tv, Ovidiu Tender, cu mândrie, cum făcea el ceva similar într-o țară africană. Iar „mediu prietenos” pentru aceşti escroci internaționali înseamnă ca DNA să bage la puşcărie TOATĂ clasa capitalistă autohtonă şi să creeze legi prin care „investitorii străini” să-şi piată exporta profiturile nesimțite, fără a plăti impozite şi taxe în România.
    De aceea mi-e scâbă de aceşti „economişti”, atât proşti cât şi ticăloşi.

  12. @Postăkel Gudurău:
    Stai liniştit, bogatule, 150k€ sunt bani de semințe pentru mulți dintre conaționalii noştri. Atâta sparg unii într-un concediu cu câțiva prieteni!
    Sper să nu intri în depresie aflând că după unele standarde eşti chiar sărac 😂!

  13. Ai ramas fara constiinta,urmeaza sa devii fiara!si pentru ce?nu da vina pe altii!tu ti-ai vandut viitorul,tu ti-ai vandut libertatea copiilor!nu au venit altii sa o faca!pentru 30 de argjnti fara valoare!

  14. Baietii cu ochi albastri sunt putin deranjati la OO de aceasta lege , asa ca au pus pe unul din gasca Dumitru, Mircea Traforaj, @ Ionut Economist Sef CSE, plus Paunasul Codrilor sa ne explice cat de tampiti sunt. Haleluia, brother ! Nea Nicu , fie iertat, bagase bine de tot o lege a ILICITULUI , care a fost un bun motiv pentru Lovilutie , lege care lovea rau la OO pe baietii academicieni cu ochii bleu-jandarm. Paunasul incearca doar sa transmita un mesaj Urbi et Orbi, ca Securitatea nu agreeaza Dictatura !

  15. Coadă de maimuță, știu câțiva din zona asta, nu te neliniști.Înainte să împart copiilor, vedeam unul în fiecare dimineață.Ăștia nu sunt bani foarte mulți pentru mulți oameni.Avea fiică-mea o profesoară întru-n apartament moștenit pe care l-am vândut la 500.000 de euroi, într-o casă veche din centru.Am avut colegi de clasă care au moștenit case care s-au scumpit pe măsură ce s-au întins orașul și din 40.000 de lei ceaușiști s-au trezit cu oferte peste 2.500.000.Nu e ceva interesant.Mai sunt mașini de epocă care pot fi evaluate mult peste valoarea stipulată în lege.Ce n-ai citit tu este partea a doua a postului.Că ai pb.cu invidia asta e altă mâncare de pește.Daca ținteau o lege în zonă pe bune, n-o făceau înainte de alegeri și loveau sursa veniturilor.Dar asta-i complicat, nu-i așa? Ar fi trebuit să-si tragă șuturi singuri și se puneau rău și cu”furnizorii” klanurile de „producători”.Nu-i mai simplu să țintesti aparențele? Că doar e an electoral, nu ?

  16. @Bzr „Să fii dușmanul Americii, poate fi periculos.Să în fii prietenul ei, e fatal.” H. Kissinger.Commentul tău vizează întreg nomenklatorul PCR din’89 și liota de prostani care i-au acceptat că lideri în Duminica Orbului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.