Ciolacu. ”Cel mai important moment în relaţia dintre România şi Turcia”

Prima şedinţă comună a guvernelor României şi Turciei reprezintă un mare pas înainte, un pas care va apropia şi mai mult cele două state atât în plan strategic, cât şi economic şi social, a declarat prim-ministrul Marcel Ciolacu.

„Cu siguranţă, astăzi asistăm la cel mai important moment în relaţia dintre România şi Turcia de la stabilirea Parteneriatului Strategic dintre ţările noastre în 2011. Şi spun acest lucru, pentru că prin formalizarea Consiliului de Cooperare Strategică la Nivel Înalt am putut, practic, să organizăm prima şedinţă comună de guvern dintre România şi Turcia. Este un mare pas înainte, un pas care va apropia şi mai mult statele şi naţiunile noastre, atât în plan strategic, cât şi economic şi social. Şi aici aş vrea să îl felicit pe domnul preşedinte Erdogan pentru această iniţiativă!”, a declarat Marcel Ciolacu în cadrul declaraţiilor susţinute alături de preşedintele Recep Tayyip Erdogan, la finalul întâlnirilor oficiale care au avut loc la Palatul Prezidenţial de la Ankara.

El s-a declarat onorat că astfel România îşi capătă astfel locul binemeritat şi este recunoscută oficial ca „o ţară de interes principal” pentru Turcia.

Totodată, şeful Executivului de la Bucureşti a punctat relaţiile de prietenie româno-turce consolidate de-a lungul timpului.

„De altfel, preşedintele Erdogan este un lider cu viziune care a ştiut întotdeauna care îi sunt prietenii adevăraţi. Iar România a răspuns pe măsură, astfel încât astăzi vorbim de Turcia ca fiind principalul nostru partener economic pe care îl avem în afara UE, de unul dintre aliaţii noştri cei mai importanţi în NATO, un partener strategic în plan regional şi un bun vecin şi prieten. Şi insist pe ideea de prietenie, pentru că, dincolo de orice, cred că asta a legat cel mai mult naţiunile noastre de-a lungul timpului. Atunci când a fost nevoie, România a răspuns prezent şi a fost alături de Turcia. Anul trecut, după acel cutremur cumplit, românii au fost aici din primele clipe şi au ajutat la salvarea de vieţi omeneşti. Astfel de momente de solidaritate profundă ne aduc astăzi în punctul de a vorbi despre o dezvoltare fără precedent a relaţiilor dintre statele noastre”, a declarat Ciolacu.

În context, premierul a mulţumit preşedintelui Erdogan pentru „gestul deosebit” pe care l-a făcut faţă de cetăţenii români privitor la regimul de călătorie.

„Prin decizia de astăzi, românii care vor dori să călătorească în Turcia o vor putea face doar cu buletinul, nemaifiind nevoie de paşaport. Ştim foarte bine că mulţi români preferă Turcia ca destinaţie turistică şi cred că acest lucru va ajuta foarte mult”, a afirmat Ciolacu.

Premierul a menţionat şi o altă decizie foarte importantă convenită în acord cu partea turcă, cu impact pentru fermierii români, privind reluarea exporturilor şi tranzitului cu carne şi animale vii în Turcia.

„Este o oportunitate uriaşă pentru producătorii români de a avea acces la o piaţă imensă, dar în acelaşi timp vor putea stabili rute comerciale solide şi cu alte zone de interes din regiune şi Orientul Mijlociu”, a declarat Ciolacu.

Premierul   şi-a exprimat convingerea că succesul acestei prime şedinţe a guvernelor României şi Turciei va deschide calea pentru dezvoltarea Parteneriatului Strategic dintre cele două state.

„Vreau să mulţumesc membrilor celor două delegaţii pentru că au făcut posibilă încheierea documentelor de astăzi, care vor da şi mai multă substanţă colaborării bilaterale. Îmi doresc, domnule preşedinte, să vă avem în scurt timp oaspete la Bucureşti, alături de miniştrii dumneavoastră, pentru a organiza următoarea reuniune a guvernelor noastre”, a mai afirmat Ciolacu.

La finalul şedinţei comune a celor două guverne, în prezenţa premierului Ciolacu şi a preşedintelui Erdogan, au fost semnate şi mai multe documente bilaterale:

– Acord dintre Guvernul României şi Guvernul Republicii Turcia privind activităţile lucrative ale membrilor de familie ai membrilor misiunilor diplomatice şi posturilor consulare;

– Acord între Guvernul României şi Guvernul Republicii Turcia privind cooperarea în domeniul urbanizării;

– Aranjamentul Administrativ privind implementarea Acordului între România şi Republica Turcia în domeniul securităţii sociale;

– Memorandum de Înţelegere între Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului din România şi Ministerul Culturii şi Turismului din Republica Turcia privind cooperarea în domeniul turismului;

– Memorandum de Înţelegere între Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului din România şi Ministerul Industriei şi Tehnologiei din Republica Turcia.

– Protocolul între Guvernul României şi Guvernul Republicii Turcia în domeniul educaţiei şi formării personalului pentru punerea în aplicare a legii.

Din delegaţia guvernamentală care-l însoţeşte pe premierul Marcel Ciolacu în vizita oficială pe care o efectuează la Ankara fac parte viceprim-ministrul Marian Neacşu, ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, ministrul Educaţiei, Ligia Deca, ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Radu Oprea, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor publice şi Administraţiei, Adrian Veştea, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării rurale, Florin Barbu, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, ministrul Muncii şi Solidarităţii sociale, Simona Oprescu, preşedintele ANSVSA, Alexandru Bociu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

8 Comentarii

 1. De secole ne-au tinut la biruri si razboaie,la furat femei,copii si recolte si acum asta se pupa cu ei.Ce lichea.Ba se rostogoleste Stefan cel Mare pe toate partile in mormant.

 2. Felicitări dle prim ministru!…așa trebuie procedat!…este cea mai bună mișcarea făcută, dacă îi ai pe turci alături stai liniștit!…păcat că panarama aia de la cotroceni nu a făcut asta de acum 10 ani…

 3. Deh….si noi cu cine putem. Nu-l punem la socoteala pe Iohanis care este primit in Germ si Fr pe baza de etnie nu de pres. al Romaniei. Romania nu are presedinte ! Ca atare prim ministrul bine face ca se lasa bagat in seama de turci atata timp cat austro-ungurii ne blocheaza, Germania ne trateaza cu spatele (spuneti-mi vreo investitie germana recenta sau chiar si mai indepartata)iar cu rusii nu mai avem ce vorbi o perioada (universul nostru a fost si este intre astia trei : turcul, austro-ungurul si rusul). Deci…. raman americanii si turcii ! Clar !

 4. Partea istorica pozitiva a Turciei:
  Suzeranitatea Turciei asupra tarilor romane a fost si o garantie. Inchipuiti-va ce prapad ar fi facut Austro-Ungaria sau Polonia cu Moldova si Muntenia, daca nu am fi fost sub protectia Turciei. Sau ce ar fi facut Napoleon in campania lui catre Est.
  Problemele cu turcii apareau cand sultanii mai hrapareti mareau tributul spre nemultumirea domnilor nostri pamanteni care ajungeau astfel la confruntari militare cu imperiul otoman, sau cand disidenti turci precum Pazvanoglu se apucau sa prade la Nord de Dunare.
  In rest trebuie sa apreciem ca turcii nu au dus cu tarile romane o politica de islamizare fortata, cum au facut in zonele de la Sud de Dunare si ca in tarile romane nu s-a construit nici macar o geamie turceasca.
  Chiar si in perioada fanariota, am avut parte de mai multi domnitori fanarioti progresisti, cu dragoste de popor si cultura, care s-au impamntenit si au domnit spre binele romanilor.
  PORCARIA CEA MAI MARE A FOST INSA GENERATA DE MANCATORIILE DINTRE BOIERIMEA ROMANA, PARILE LA ‘STAMBUL CU MINCIUNI, PTR A PUNE MANA PE TRON SI LUPTELE INTERNE INTRE CLICILE BOIERESTI.
  Mancatoria intre romani este foarte vizibila si in prezent, pe acest forum. Caracterul stabil si urat al romanilor este ca unul sa traga in hais si altul in cea. Nu avem vana aceea ungureasca, nemteasca sau polaca, cand toti gandesc la fel si urmaresc un singur scop……[Rumburak]

 5. aberatiile lui Ciolacu.
  de-a lungul timpului Imperiul Otoman a fost unul dintre principalii dusmani ai Tarilor Romane.
  l-a trimis vreun Bruxellez sau chiar Mosh Biden sa faca vreo apropiere, ca turcii sa nu se declare neutri in razboiul cu Rusii al NATO.
  trezirea!

 6. Capul PSD s-a dus sa ceara Inaltei Porti sa-i primeasca tributul.
  Chiar ca se rasuceste Stefan in mormant. Si toti cei care au luptat pentru independenta in 1877.

  Ptiu de jeg comunist infect! Stii tu ce e in Istanbul? Stau craciti in strada ca in Turcia si nu fac nimic decat sa fumeze din hookah sau sa se drogheze. Eventual sa bea ca sunt timpuri moderne. Nu lucra nimic pentru ca sunt tembeli de lenesi. Si tu acolo tragi Romania? In necuratia aia sa o pedepseasca Dumnezeu? Sceleratule!

 7. Iluminare ptr habarnisti: Excelent comentariu! Apreciez enorm un om care cunoaște istoria astfel. Felicitări încă odată! Trebuie, cu adevărat să cunoști istorie reală ca să spui așa ceva. Respect!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.