Alertă maximă în cazul virusului Ebola

Autoritățile sanitare americane au ridicat miercuri alerta sanitară la nivelul 1, cel mai ridicat, pentru a răspunde mai bine la epidemia Ebola, a anunțat Tom Skinner, purtătorul de cuvânt al Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din SUA., citat de AFP.

„Această activare ne permite să mobilizăm resursele în toată agenția pentru a răspunde acestei crize. Este pentru prima dată din 2009 când este declanșată alerta la nivel maxim. La acea dată a fost instituită pentru a face față pandemiei de gripă H1N1”, a declarat Skinner.

Un ultim bilanț al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) indică 932 de morți din cauza virusului care a lovit în special trei țări din Africa.

Un bilanț precedent, de la 1 august, indica 887 de decese din cele aproximativ 1.603 cazuri de infecție cu începere din luna martie.

Sierra Leone, Liberia și Guineea sunt țările cele mai afectate. În Nigeria sunt anunțate nouă cazuri suspecte de infecție și un deces probabil.

Stare de urgență în Liberia

Preşedintele Liberiei Ellen Johnson Sirleaf a decretat noaptea trecută stare de urgenţă, apreciind că epidemia de Ebola „necesită măsuri extraordinare pentru supravieţuirea statului”.

„Ameninţarea continuă să crească”, a declarat președintele liberian, amintind de măsurile luate de două săptămâni în ţară pentru a limita extiderea bolii, între care concediu impus de 30 de zile pentru funcţionarii neesenţiali, închiderea şcolilor şi dezinfectarea locurilor publice.

„Ignoranţa, sărăcia, precum şi practicile culturale şi religioase bine ancorate continuă să exacerbeze propagarea bolii, în special în provincie”, a spus Sirleaf, referindu-se în special la contactul cu cadavrele în timpul ritualurilor funerare.

„Amploarea şi scara epidemiei, virulenţa şi mortalitatea virusului depăşesc de acum capacităţile şi prerogativele celor câtorva agenţii guvernamentale sau ale ministerului”, a mai declarat preşedintele liberian.

Virusul Ebola se transmite prin contact direct cu sângele, lichidele biologice sau ţesuturile persoanei infectate. Febra hemoragică pe care o provoacă se manifestă prin hemoragie, vomă şi diaree. Rata mortalităţii bolii este cuprinsă între 25 şi 90% în cazul oamenilor şi nu există un vaccin omologat împotriva ei.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
George Anghel 1101 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.