Apă sângerie pe Crişul Repede. Ministerul Mediului tace chitic

Turiştii ieşiţi în natură pe malurile râului Crişul Repede în zona localităţii Şuncuiuş au avut parte sâmbătă, 3 august, în jurul orei 15.00, de clipe de coşmar.

În decurs de doar câteva clipe, apa râului limpede ca lacrima şi-a schimbat culoarea în roşu sângeriu. Unda de poluare a durat aproximativ 3-4 ore, timp în care mii de păstrăvi, precum şi alte specii de peşti au încercat să îşi caute refugiu în puţinele ochiuri de apă rămase neatinse de unda de poluare.

Substanţa poluantă avea o greutate relativ mare, depunându-se pe tot ce exista în râu, începând de la pietrele de pe fundul apei şi terminând cu flora şi fauna acvatică. Cel mai probabil aceasta a provenit din ruperea unui iaz sau dintr-o deversare accidentală dintr-o gură de mină (de uraniu), în zonă existând destul de multe galerii abandonate.

Rezervaţia Naturală Defileul Crişul Repede, unde s-a produs poluarea, adăposteşte specii de insecte unice în lume, dar în acelaşi timp şi una dintre cele mai mari populaţii de păstrăv şi lipan din România. Sau cel puţin adăpostea până înainte de poluare.

Nu se ştie din ce motive, atât cei de la Apele Române, cât şi cei de la Ministerul Mediului încearcă cu disperare să muşamalizeze acest caz.

Contactaţi telefonic, cei de la Ape susţin cu tărie că pe Crişul Repede – chiar dacă imaginile îi contrazic – în cursul zilei de sâmbătă apa a fost curată ca…lacrima! Ministerul Mediului nu vrea să dea niciun răspuns cu toate că s-a solicitat un punct de vedere prin intermediul poştei electronice.

Gurile rele spun că motivul tăcerii ar fi Viorel Lascu, consilier ministerial la Ape, Păduri şi Piscicultură. Consilierul nu este străin de asociaţia care gestionează o parte importantă a rezervaţiei, iar poluarea nu “dă bine” în afaceri.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Marcel Barbatei 218 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.