Averile ascunse de infractori pe numele rudelor vor putea fi confiscate și în România

O nouă prevedere adoptată vineri de Consiliul European arată că averile ascunse de infractori pe numele rudelor vor putea fi confiscate și în România.

Directiva a fost adoptată și de Parlamentul European, la sfârşitul lui februarie,  în urma unui raport susținut de Monica Macovei.

Confiscarea nu este folosită în toate statele membre, iar legile la nivel naţional sunt inegale”, a  precizat Macovei.

Potrivit noii Directive, averile infractorilor vor fi confiscate mai ușor în toate statele membre, iar confiscarea extinsă se va aplica în cazul mai multor infracțiuni decât înainte: (i) corupția activă și pasivă în sectorul public și privat, precum și corupția oficialilor din UE și din statele membre, (ii) participarea la o rețea de crimă organizată, (iii) pornografia infantilă, (iv) criminalitatea informatică și (v) orice infracțiune pentru care legea prevede închisoarea de minimum 4 ani.

În plus, confiscarea de la terți este posibilă atunci când bunurile sunt transferate gratuit sau sub prețul de piață sau când cel care dobândește bunul știa sau ar fi trebuit să știe că scopul transferului sau achiziției a fost de a evita confiscarea.

Directiva prevede, de asemenea, confiscarea extinsă a veniturilor care nu se pot justifica legal.

Dacă, de exemolu, o persoană este condamnată pentru o sumă mică din cauza traficului de droguri, dar nu poate justifica averea sa, aceasta va putea fi confiscată, judecătorul prezumând că provine tot din trafic de droguri.

Confiscarea de la terți reprezintă, de asemenea, o noutate, în condiţiile în care grupurile de criminalitate organizată transferă bunuri și bani către terțe persoane, în scopul de a evita confiscarea. Dacă o persoană acumulează venituri prin infracțiuni, apoi vinde sau pune pe numele altora aceste venituri, confiscarea se va putea face dacă bunul se vinde sub prețul pieței, se donează sau există indicii că nu a fost o tranzacție reală.

Documentul face referiri şi la reutilizarea socială a bunurilor confiscate, ce vor putea fi folosite în interesul comunităților afectate, în scopuri sociale, sau pentru cumpărarea de mașini sau alte echipamente necesare în lupta împotriva marii criminalități.

După aprobarea Consiliului, statele membre au la dispoziţie 30 de luni pentru a transpune Directiva în legislaţiile naţionale.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Luiza Vasile 332 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.