„Colecţia de Artă Veche Românească 150 +”

Muzeul Naţional de Artă al României vă invită să vizitaţi expoziţia Colecţia de Artă Veche Românească. 150+, ce va fi deschisă în corpul Ştirbei de 30 astăzi până în martie 2016. Curatorii expoziţiei sunt Emanuela Cernea şi Lucreţia Pătrăşcanu, specialişti în cadrul Biroului de Artă Veche Românească al MNAR.

Expoziţia Colecţia de Artă Veche Românească. 150+ este un demers ce îşi propune să spună publicului povestea Colecţiei de Artă Veche Românească şi, în acelaşi timp, să pună în valoare fondul artistico-documentar Alexandru Odobescu/Henri Trenk, rămas inedit până în zilele noastre. Din acest fond sunt expuse 105 desene, restul, împreună cu lucrările de pictură realizate de Trenk, sunt incluse în catalog, care devine astfel prima restituire integrală a fondului Trenk de la MNAR.

Povestea Colecţiei de Artă Veche Românească începe în vara anului 1860, odată cu prima cercetare sistematică a mănăstirilor din Ţara Românească, realizată de Alexandru Odobescu şi documentată printr-o serie de desene realizate în diferite tehnici de pictorul elveţian Henri Trenk.

Expoziţia pune în dialog desenele realizate de Trenk cu 31 de capodopere ale artei medievale care le-au inspirat în urmă cu 150 de ani. Sunt prezentate piese inedite din colectia de Artă Veche Românească, care şi-au recuperat „istoriile personale” în urma cercetărilor de arhivă, dintre care amintim: bastonul primului egumen al mănăstirii Hurezi, brâiele de mătase ale lui Barbu Craiovescu, broderii brâncoveneşti, dar şi un Epitaf rusesc din vremea ţarului Boris Gudunov păstrat la mănăstirea Bistriţa.

În călătoria sa, Alexandru Odobescu a descoperit şi a inventariat cele mai valoroase manuscrise, tipărituri şi obiecte de cult păstrate la vremea aceea în ţară. Toate acestea au fost aduse ulterior la Bucureşti pentru a forma Subsecţiunea Ecleziastică a Muzeului Naţional de Antichităţi, înfiinţată pe 1 septembrie 1865. Astfel ia naştere cea mai bogată colecţie de artefacte bizantine şi postbizantine din Sud-Estul Europei din acea epocă, ce va constitui punctul de plecare, dar şi cea mai importantă parte a patrimoniului actualei Galerii de Artă Veche Românească din Muzeul Naţional de Artă al României.

Cățuie, 1669 – 1670

Desen de Henri Trenk

Epitrahil

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.