Conferinţă de mahala în Palatul prezidenţial

Ce face Traian Băsescu atunci când berea nu-l mai răcoreşte, când guvernanţii nu îl mai bagă în seamă şi când nici el nu ştie cum să apuce lucrurile scăpate de sub control? Adică atunci când România nu mai arată ca un geamantan cu blugi reţinuţi în vamă? Anunţă o declaraţie politică de la Palatul Cotroceni! Despre ce? Despre nimic şi despre orice! Un soi de haloimăs alcătuit din păreri, strâmbe şi impresii de cucoană supărată pe primarul sectorului.

Traian Băsescu îşi continuă astfel marşul verbal de ins care tropăie triumfal prin străchinile politicii. De ani buni el chinuie instituţia prezidenţială şi regulile de comportament obligatorii pentru un demnitar de importanţa sa şi nu dă semne că ar fi aflat că, în ciuda privirii sale într-o dungă, nu are voie să se amestece în operaţiuni economice în curs, fie ele şi aberante. La urma urmei, privatizarea CFR Marfă a fost iniţiată de el în negocierile cu Fondul Monetar Internaţional. Şi nu se poate derula decât în conformitate cu prevederile legale, chiar dacă privatizarea CFR Marfă nu arată asemenea unei operaţiuni economice concepute de oameni în toate minţile. Privatizarea aceasta de doi lei, încropită la cererea FMI şi cu acordul lui Traian Băsescu, s-a umplut de sânge din chiar primele momente, înfundând ţara şi mai rău într-o criză de credibilitate.

Tot el, în spectaculoasele şi stupidele sale negocieri cu FMI, a convenit celelalte măsuri care au dus România în situaţia de acum. Pentru a nu scoate în evidenţă acest parcurs amatoricesc şi cu rezultate catastrofale, în cursul căruia el s-a mişcat ca un vătaf naţional şi ca negociator şef, a găsit de cuviinţă că n-ar strica un scandal pe seama desemnării lui Ovidu Silaghi ca viitor ministru al Transporturilor. La urma urmei, un personaj de tip caţaon (adică de om care se amuză din răsucirea cuţitului în rană şi râde şi se hăhăie când duşmanii săi se zvârcolesc?!) cum este preşedintele, de ce nu ar juca tontoroiul pe propunerea bezmetică a lui Crin Antonescu? Preşedintele liberalilor, aflat într-o perpetuă vacanţă şi într-o inspiraţie de pafarist politic, după ce ne-a cadorisit cu Relu Fenechiu, cu Chiţoiu şi Radu Stroe, după ce şi-a cocoţat poamele liberale în conducerea ASF (Dan Ruşanu şi Daniel Dăianu), de ce nu ar cârpi încă o dată guvernul cu o mediocritate ca Ovidiu Silaghi? Un nechemat, dar ambiţios politician român, instalat la Cotroceni, captivat de tras sfori şi învârtit interese de bandă, pune la cale o nouă busculadă politică menită a face praf ultimele resturi din PNL-ul condus stupid de Crin Antonescu. De ce o face? Pentru că Ovidiu Silaghi arată ca o paparudă de cartier promovată de un naş sau de un adormit de partid (dacă nu cumva un îndatorat). Iar preşedintele României, mare amator de răni şi cadavre politice, nu poate rata penibilul situaţiei. Şi iese şi el la rampă pentru a accelera procesul de depărtare a PSD-ului de PNL. Adică accelerează operaţiunea de făcut loc pentru noul partid pe care Traian Băsescu îl cloceşte pentru faliţii săi şi pentru Elena Udrea. Pentru un asemenea ideal de şacal politic, Traian Băsescu intră cu picioarele într-o privatizare oricum golănită în stil românesc (probabil încă mai aşteaptă ceva!) şi blochează numirea unui ministru care era deja cap de listă între rataţii guvernului Ponta 1.

Dacă avem un premier atât de aerian, dar plin de ifose, dacă mai avem parte şi de un preşedinte de Senat atât de mediocru şi de vanitos, de ce n-am avea şi un preşedinte al României care să trăncănească mereu şi să îşi facă un titlu de glorie din circoteca pe seama adversarilor săi? Cum arată ţara într-un asemenea ghinion întreit? Nu întâmplător pe aceste meleaguri a fost înregistrată expresia „râsu’-plânsu’”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.