Elite belite

Belite vrea să însemne prăpădite (vezi DEX), amărîte, sărace, scăpătate, vai de capul lor. Cam asta e imaginea pe care o dau ultimele evenimente elitelor noastre ridicate în tranziție prin spolieri, delapidări, furt, malversaţiuni, corupție și falsificări de alegeri. Multe sunt adevărurile ieșite la iveală în ultima vreme, adevăruri legate de elitele noastre, fie că sunt economico-financiare, mediatice, politice sau intelectuale.

Vedem o țară putredă, căpușată de o încregătură de mafioți, de rețele transpartinice, de bandiți politici și gangsteri rătăciți în lumea afacerilor. Observ că nu există o linie de demarcație clară între lumea cinstită, care îşi vede de treburile ei, pe de o parte, şi infractori pe de altă parte. Afli că nişte poliţiști au constituit un grup infracţional, că brigada anticorupţie din Ministerul de Interne juca de fapt pe partea cealaltă. Că alți poliţişti vând la negru permise auto şi dijmuiesc amenzi. Că procurorii cutare şi cutare dosesc dosarele și iau șpăgi de ordinul milioanelor de euro fiecare. Că ieri băgau oamenii la pușcărie și acum ajung ei înșiși după gratii.

Afli că niste magistrați vînd procese la bucată, nu împart dreptatea, ci favorurile lor contra cost. Că au transformat tribunalul într-o tarabă. Că parlamentarii XYZ se ocupă de fapt cu trafic de influență și obținerea unor comisioane grase. Că miniștri care ar trebui să păzească banul public au pus botul, îl risipesc în folos propriu. Că avem prim-miniștri venali, capi de mafie. Unii demnitari şi-au plagiat teza de doctorat. Că au dat ordonanţe de urgență cu dedicație ca mai târziu să primească un parandărăt cât să-i ajungă vreo trei generaţii. Că X prim-ministru a devenit în timpul mandatului putred de bogat în cârdășie cu escroci, bandiţi economici, interlopi etc. Sunt prea multe exemple.

Nu mai ştii cu cine ai de-a face. Cine cine e!? Nu asistăm la o luptă între bine și rău, între lege şi fărădelege. Este o luptă între rău și rău. Corupți vs alți corupți, șmecheri contra șmecheri. Un război gangsteresc între răufăcători. Între bande de mafioți. Când X îl denunță la DNA pe Y nu este denunțul unui om cinstit contra unui răufăcător. Ci denunțul unuibandit. Au furat împreună, sunt vechi complici în afaceri oneroase. Ca să își scape pielea îl dă în gât pe acela. S-ar putea ca și cel care primește denunțul să nu fie tocmai curat. Vom afla în curând.

Este poveste croită cu personaje negative. Nu se vede eroul pozitiv în zvîrcoleala românească. Unii naivi se bat să obțină acest rol. Dar e numai o aparență, și acela e un răufator de soi încă nedovedit, deci neprins. Cel mai mult mă intrigă/amuză când asemenea personje – cu dosare grele, cu trecut și prezent încărcate, care au acumulat averi din jaf – apar în public și moralizează pe ceilalți cocoțați pe podiumul acestei elite găunoase. Fac pe mesia, devin peste noapte propovăduitori ai neamului ăsta oropsit. Să asculți marile cuvinte (țară, democrație, justiție, cinste, adevăr) în gura lor este o blasfemie, mare sărbătoare neagră. Ăștia sunt cei mai periculoși.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Stelian Tanase 126 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.