Nopți de poveste și de bucurie în metropolele europene

Belşug, lumină, bucurie, meri în floare, ca în colindul „Leru-i, ler”.

„Am socotit întotdeauna că, atunci când soseşte Crăciunul, este o sărbătoare binecuvântată, o vreme a bunătăţii, a iertării, a milosteniei şi a veseliei – singura perioadă pentru mine când toţi bărbaţii şi femeile par să-şi deschidă la unison inimile ferecate şi să-i considere pe cei mai puţin norocoşi decât ei adevăraţi tovarăşi de drum. Aşa încât, deşi Crăciunul nu mi-a adus niciodată vreun grăunte de aur sau de argint în buzunare, sunt convins că mi-a făcut totuşi mult bine şi că-mi va face mereu. Şi atunci spun: Binecuvântat fie Crăciunul!”. Este o replică din „Poveste de Crăciun” de Charles Dickens, povestea copilăriei noastre.

Se aprind luminile de Crăciun, deşi mai sărăcăcioase decât în alţi ani. Artişti şi designeri de faimă internaţională dau magie oraşelor cu instalaţiile şi luminile lor uimitoare, transformându-le în locuri de poveste. În aer miroase a Crăciun. Beculeţe colorate, oferte apetisante, reclame strălucitoare, pregătirea părinţilor, toate acestea îi fac pe cei mici să ardă de nerăbdare cu gândul la Moş Crăciun, la cozonaci şi daruri. Odată cu apropierea Crăciunului, pentru câteva zile de vacanţă, cei care au posibilitatea se întreabă unde e mai bine să petreacă aceste zile: pe zăpadă, în faţa şemineului sau a pârtiilor de schi, să facă lungi plimbări pe malul mării sau al lacurilor sau să aleagă între o călătorie culturală prin capitalele europene şi, de ce nu, o croazieră pe mare.

La Rotterdam a fost inaugurat un gigantic Târg de Crăciun. Se numește Markthal, cu o structură din fier ce a costat 175 de milioane de euro. Include și o piață alimentară, și o piață de flori, opt restaurante, numeroase magazine și un supermarket. Peretele interior al acestei gigantice piețe este decorat cu legume și fruncte.

Cel mai mare Târg de Crăciun la Rotterdam

La Londra, a izbucnit Paddington mania, orașul fiind invadat de peste 50 de urși, peste 50 de statui ce au în mână pălăria roșie, cu cizme și valize, pictați de celebrități precum Nicole Kidman, Emma Watson, fotbalistul David Beckham, top modelul Kate Moss și Primarul Boris Johnson. Până la sfârșitul anului, statuile ocupă locurile cele mai importante ale orașului, după care vor fi vândute la licitația de la Christie’s. Fondurile vor fi donate Societății Naționale pentru Prevenirea Violenței împotriva Copiilor. Multe dintre locațiile alese pentru sculpturi sunt legate de aventurile ursului Paddington, cum ar fi gara St. Paul, Buckingham Palace, Portobello Road, la doi pași de Windsor Garden, Piccadilly Circus, Trafalgare Square. În 4 ianuarie va fi deschis celebrul Paddington Curiosity Shop.

Ca o noutate, anul acesta, pentru a vedea celebrele focuri de artificii din Londra, cele mai bune locuri se plătesc cu 10 lire sterline.

În Salzburg, oraşul lui Mozart, pluteşte parfumul de vin fiert cu scorţişoară, de migdale şi castane prăjite, de mere la cuptor.

Într-una din pieţele de Crăciun din Salzburg, cu produse tipice

Rathausplatz de Crăciun

Crăciunul la Salzburg este plin de magie, o ocazie de a trăi atmosfera de iarnă. Cele mai vechi târguri sunt Christkindlmarkt sau Piața Copilului Iisus, din Piața Domului, Mirabellplatz sau cel din Grădinile Schlosshellbrun, unde pe străzi poți întâlni la fiecare pas coruri de colindători, măști ”diabolice” și bărbați îmbrăcați în costume tradiționale, cântând la flaut. Aici au loc târguri nu numai cu produse căutate de gurmanzi, dar și sărbătoarea intitulată Dulcis in Fundo, sărbătoarea sfârșitului de an, în care toată lumea se înlănțuie în valsuri, în acompaniamentul muzicii clasice.

În faţa Primăriei, vestitul târg de Crăciun este deja deschis de la 1 decembrie, iar cele peste 60 de standuri oferă produse tradiţionale tipice.

La Paris, pe celebra Champs-Elysées, numeroasele căsuţe din lemn cu produse artizanale şi dulciuri pentru cei mici te invită să descoperi lumea cadourilor.

În Oraşul Luminilor

La Linz, anul acesta, Crăciunul este mai liniştit. În splendida Hauptplatz, piaţa centrală a oraşului, se află un salon de 13.000 de metri pătraţi, între palatele baroce şi rococo, cu produse artizanale, dulciuri şi punch cald. Dar Linz oferă şi altceva: croaziere pe Dunăre pe toate gusturile, dar şi un imens patinoar în centrul istoric al oraşului.

Praga, capitala romantică a Cehiei, retrăieşte atmosfera sărbătorilor între Piaţa Oraşului Vechi şi Piaţa Venceslao, de asemenea, cu produse tipice, cu vin şi ţuică fiartă, dar şi cu gigantice halbe de bere, în sunetul clopoţeilor şi al colindelor.

Și să nu uităm că în această iarnă se aniversează 150 de ani de turism hibernal ai orașului St.Moritz. Orașul de iarnă preferat de celebrități precum Soraya, Carl Gustav al Suediei, Marlene Dietrich, Brigitte Bardot, Alfred Hitchcock, care soseau pentru a-și petrece Crăciunul și Anul Nou. Micul orășel nu este o metropolă, dar a găzduit patru campionate de schi ale lumii. Și azi poposesc aici celebri stiliști, staruri ale lumii filmului,oligarhi și noi îmbogățiți. Anul acesta, la începutul lui ianuarie, pe pistele de la Furtschellas va avea loc Nostalgic Sky Race, o Gală de schi internațională, în costume de epocă, apoi, Monobob Historic Race, un concurs de bob, de asemenea, în costume de epocă. Să nu uităm nici de celebrul artist elvețian Gerry Hofstetter, care va proiecta un fantastic spectacol de lumini și muzică, căruia i se adaugă în jur de 50 de manifestări culturale, printre care celebra operă Schnee Winter Sonne, de la 1930, simbolul capitalei Engandina. 150 de ani de St.Moritz, un happening de cinci stele.

Patru muzicanţi în inima Bremenului. Sub privirea atentă a unui măgar, a unui câine, a unei pisici și a unui cocoș, faimoși din Muzicanții din Bremen, una dintre poveștile fascinante ale fraților Grimm, se află nenumărate căsuțe decorate pentru Crăciun. Bremenul, timp de o lună de zile, își schimbă fațada, ritmurile și culorile. Marktplatz, epicentrul istoriei, este invadat de lume pentru a se bucura de zilele sărbătorilor de iarnă. Mii și mii de lumini sunt aprinse la Primărie, la sediul Municipiului,pe turnurile Domului, în palatele gotice, renascentiste și baroce. De peste tot răzbate un miros intens de arome, de vin cald cu scorțișoară și de würstel la grătar…

La Berlin

Rathausplatz de Craciun

La Barcelona, o noutate, o pistă de patinaj în Piaţa Catalogna, care se aseamănă cu cea din Piaţa Rockefeller din New York, locul preferat al lui Gwyneth Paltrow, care este îndrăgostită de acest oraş. Locurile favorite, barul Marsella, unde poposeau Picasso, Hemingway, Gaudì, restaurantul Alkimia, o bijuterie cu bucătărie sofisticată, Casa Fuster, unde se poate auzi un concert de jazz, sau barul gotic Quimet&Quimet, cu minunatele sale „tapas” cu fructe de mare şi brânză.

În Orașul Luminilor

Parisul, de sărbători, este echivalent cu lumina. Apelativul Ville Lumières al capitalei franceze are origini incerte: poate fi o referire la Secolul Luminilor, secolul al XVIII-lea. Unii fac aluzie la perioada de la 1825, când în Rue de la Paix și în Place Vendôme a intrat în funcțiune prima iluminare cu gaz a orașului. Alții leagă această perioadă de timpurile în care, în secolul al XVII-lea, Ludovic al XIV-lea, pentru a înfrâna infracționalitatea, a instalat numeroase lanterne obligând populația ca seara să aprindă lumânări la toate ferestrele din locuințe. Cert este că astăzi Parisul merită acest apelativ de Orașul Luminilor mai ales în perioada Crăciunului.

Vitrinele marilor magazine de pe Champs-Elysées, pe o lungime de circa doi kilometri, între Arcul de Triumf și Place de la Concorde, sunt decorate în fiecare an cât mai original cu putinţă. Peste tot, brazi și pomi împodobiți. Luminile sunt aprinse în cadrul unei ceremonii cu mare pompă, în prezența Primarului orașului, dar și a oficialităților, cu participarea unor actrițe celebre, printre care și Diane Kruger, Laetitia Casta sau Audrey Tautou. Anul acesta butonul a fost aprins prin trei cercuri de lumini care înconjurau fiecare dintre brazi și în același timp începea un dans al luminilor care, la fiecare jumătate de oră, își schimbă ritmul, intensitatea și culorile, de la alb la albastru, de la violet la roșu. Cu lumini sofisticate și elegante se putea remarca și Avenue Montaigne, strada cu buticurile cele mai exclusiviste.

Anul acesta, Monştrii invadează Galeries Lafayette. Vitrina a fost inaugurată de Jerry Hall, fosta soţie a lui Mick Jagger şi mama manechinului Georgia May Jagger. În vitrina dinspre bulevardul Haussmann, trecătorii pot urmări povestea Monstrului Gustave şi a bandei sale. Aceste creaturi nostime, păroase şi colorate se regăsesc şi în interiorul magazinului, sub cupolă, unde pentru prima dată bradul de Crăciun este agăţat invers.

De la Burberry la Printemps, tema visului şi călătoriei este axată pe tema apei. Vitrinele povestesc călătoria unui băieţel, Tom, care zboară cu umbrela de la Londra pentru a petrece Crăciunul la Paris. Vitrinele au fost inaugurate de top modelele britanice Kate Moss şi Cara Delevingne, ambele simboluri al parfumului My Burberry.

BHV Marais a preferat decoruri pixelate. De-a lungul Rue Rivoli este etalat un adevărat univers de jocuri video, în care personaje, cadouri şi brazi de Crăciun se animă. Tema principală este Băieţii răi.

Bon Marché a adus în vitrinele sale din strada Sèvres Renii lui Moş Crăciun care triază scrisorile trimise de copii. Mai multe cutii cu scrisori sunt instalate în faţa vitrinelor pentru a primi biletele cu dorinţele privitorilor. Spiritul Crăciunului se regăseşte în culorile tradiţionale şi în obiectele emblematice pentru sărbătorile de sfârşit de an.

Centrul comercial Beaugrenelle îl celebrează pe ursul Paddington. Celebrul urs de pluş, cu pălăria lui roşie şi haina albastră a sosit de la Londra pentru a sărbători Crăciunul la Paris. El a inaugurat şi primul său brad de Crăciun, decorat cu 250 de ursuleţi Paddington.

Să mai amintim şi tradiţionalul Târg de Crăciun de pe Champs-Elysées, care se desfăşoară până în 4 ianuarie.

Marile piețe de Crăciun se întind din cartierul Défence, unde se află L’Arche de Noël (cu peste 350 de căsuțe din lemn), la Trocadero, cu o privire extraordinară spre Tour Eiffel, de la Palace de Abbesses, romantica piață de pe colina Montmartre, până la cea de la Gare Saint-Lazare. Sub maiestuoasele vitrine de la Grand Palais, de pe Avenue Eisenhower, până în 4 ianurie se află deschisă o pistă gigantică de patinaj. Iar la Moulin Rouge, vizitatorii sunt invitați la un spectacol senzațional de cabaret pentru a întâmpina Anul Nou, pentru suma de 780 de euro.

Ca noutăți, remarcăm expoziția celor 250 de ani de Baccarat la Petit Palais, cât și noul paviment transparent de la Tour Eiffel, cu o suprafață de 4.200 de metri de la primul etaj, la o înălțime de 58 de metri, conceput de arhitectul Alain Moatti. Operația a costat 30 de milioane de euro și a durat doi ani și jumătate, exact cât a fost necesar în 1887pentru a înălța monumentul.

Marii ”Chefs” își deschid magazinele proprii de ciocolată, precum multi stelatul Michelin, Alain Ducasse, care a ales cartierul Saint Germain de Prés pentru a-și instala magazinul. La fel, Jean-Paul Hevin a creat un nou concept cu al său Chocolat Bar(re), Henri Le Roux s-a gândit la un spațiu zen pentru noul său local în apropierea Turnului Eiffel, un loc perfect pentru a achiziționa Yuzu Macha, ciocolată din ceai verde cu portocale.

Marii pictori la Viena

Capitala austriacă s-a împodonbit cu haine de Crăciun, încă din luna noiembrie, cu celebra ”Lume a iernii” de la Rathausplatz, cu nenumărate piețe aflate în diferite puncte ale orașului, cărora li se adaugă o mare varietate de concerte și expoziții, reflectoarele aprinzându-se asupra marilor nume de la Renaștere la secolul XX. O ocazie perfectă pentru a alterna călătoriile prin diferite târguri de Crăciun, cu paharele de glühwein,cu o vizită la principalele muzee, încărcate cu capodopere ale picturii și sculpturii anticilor și modernilor.

Christkindlmarkt în Viena

Această plimbare în Viena, sub semnul culturii, începe neapărat în Freyung, un amplu spațiu în inima orașului vechi, înconjurat de maiestuoase palate. Unul dintre acestea găzduiește Kunstforum Wien, instituție privată, dedicată artei moderne și avangardei postbelice. Aici puteți vizita expoziția dedicată lui Henri Toulouse Lautrec cu prilejul celei de a 150-a aniversări a nașterii sale. Artistului simbolic din La Belle Epoque îi este închinată o Retrospectivă bogată, cu lucrări înprumutate de la marile muzee ale lumii, în care sunt prezentate diversele stări de spirit ale creatorului și diversele tehnici abordate de el, de la picturile sale din tinerețe, precum Calul alb Gazelle, o lucrare puțin cunoscută publicului, datată 1881, la celebrele opere grafice ale artistului realizate pentru diferite reclame, pentru spectacolele de cabaret pariziene, ca La Goulue, Aristide Bruant, Jane Avril și alte lucrări între care se evidențiază numeroase nuduri de asemenea puțin cunoscute publicului, din perioada petrecută de Lautrec la Albi.

Presepi pe Coasta Amalfitana din Italia

Ajunul Crăciunului în Innsbruck

Un show la Moulin Rouge cu şampanie pentru Anul Nou

La o mică distanță de Graben, una dintre străzile elegante ale Vienei, cu o scenografie extraordinară care conservă aspectul aristocratic de acum o sută de ani, dar și splendoarea gotică a Domului, întâlnești la tot pasul monumente, biserici, impresionante edificii. Nu lipsesc piețele pentru Crăciun. În împrejurimi se află Am Hof, la picioarele Domului Sfântul Ștefan. La doi pași, elegantul palat care găzduiește Albertina, ce a fost un timp rezidența familiei Saxen-Teschen, care conservă o importantă colecție de desene, stampe și fotografii cu operele coloșilor artei, pentru a nu-i cita decât pe Dürer, Rafael, Goya, Picasso, dar și o expoziție grandioasă a lui Joan Miro. Albertina ocupă un colț al Palatului Hofburg. În interiorul acestuia pot fi văzute apartamentele imperiale, Biblioteca Națională, Manejul de iarnă cu celebrii cai lipițani. La mică distanță, grandiosul Palat al Operei în stil neorenascentist, având în față Ringul, inelul de străzi care închid centrul Vienei – Kunsthistorisches Museum, Muzeul de Istorie Naturală, Muzeul de Istoria Artei – instituții prestigioase. La Pinacotecă puteți vizita capodoperele picturii europene din secolul al XV-lea până la sfârșitul secolului al XVIII-lea: Rafael, Tizian, Caravaggio, Van Dyck, Rembrandt. Dar aici mai există o bogată secțiune de antichități, opere egiptene și celebra Kunstkammer, camera trezoreriei Habsburgilor.

În perla iernii, St. Moritz

În albul zăpezii la St. Moritz, într-o sanie trasă de cai

În perioada sărbătorilor de iarnă nu ezitați să vizitați aici cele două fantastice expoziții ale lui Velasquez și Arcimboldo.

Vis-à-vis, la Museumsquartier, într-o vastă piață centrală în care alături de Muzeul de Artă Contemporană se află Leopold Museum, care adăpostește colecțiile lui Schiele, Kokoschka și Klimt, cărora li se adaugă acum, o splendid expoziție Alberto Giacometti. Între sculpturile acestuia pot fi văzute și lucrări ale contemporanilor săi, precum Magritte, Max Ernst, Miro, Pollock… Tânăr, vivace, Museumsquartier oferă pe o suprafață de peste 60.000 de metri pătrați, nu numai o variată selecție de lucrări, unele dintre ele contemporane, dar și regaluri gastronomice.

Dacă sunteți în această perioadă la Viena, nu uitați să vizitați și Palatul Belvedere, reședința principelui Eugen, care este compusă din două rafinate palate, cel superior, sediul unei celebre galerii cu opere unicat ale lui Gustav Klimt, Van Gogh, Renoir, iar cel de jos, cu celebrea Orangerie care adăpostește acum Retrospectiva Claude Monet, cu lucrări expuse la Viena în 1900, ce au servit ca model artiștilor austrieci. Dacă sunteți la Palatul Belvedere vă veți bucura de grădinile împodobite de Crăciun.

Nu uitați nici de târgul din Karlsplatz caracterizat printr-o atmosferă barocă, dedicată artizanatului și copiilor.

Și aduceți-vă aminte că în 31 decembrie, cu o replică în 1 ianuarie, are loc celebrul Concert de Anul Nou, cel mai renumit din lume, anul acesta sub bagheta lui Zubin Mehta, la pupitrul Orchestrei Wiener Philharmoniker. În alternativă, se poate alege cea de a doua ofertă, cu Simfonia a IX-a de Beethoven la Konzerthaus, în 31 decembrie, la ora 19:00, unde Wiener Symphoniker este condusă de Ton Kopman.

Innsbruck, oraşul basmelor

La Innsbruck, scenografia este gata pentru a primi turiştii. O magică atmosferă, datorată pieţelor de Crăciun, cu cabanele din lemn ale artizanilor, ornate cu beculeţe şi stele, ce par căsuţe de turtă dulce din Hänsel şi Gretel, înconjurate de muzica flaşnetelor, cu daruri personalizate, cu oameni de zăpadă, acoperiţi de bezea roz, cu brăduţi cu globuri din bomboane colorate, cu jucării, buratini, păpuşi, ursuleţi, trenuleţe şi rachete, cu dulciuri, dar şi specialităţi din Tirol, cu figurine religioase, intitulate „presepi”, dar şi ieslea cu naşterea lui Christos. Luminile se aprind deja de la mijlocul lui noiembrie. La început copacii desfrunziţi sunt decoraţi cu mii şi mii de lampadare. Vitrinele magazinelor se îmbracă în roşu şi auriu. Apoi este împodobit un uriaş brad care se află în centrul oraşului. Acoperişurile de poveste ale caselor, casetele din lemn ale comercianţilor expun mii de stele, dar şi mingi din sticlă decorate manual, globuri împodobite cu pietre Swarovski, lumânări în toate culorile, parfumate cu ramuri de pin. Splendida Helblinghaus, unul dintre strălucitele exemple ale Barocului, numit şi stilul „cofetărie de bomboane” pentru decoraţiile sale bogat colorate, îşi adaugă zeci şi zeci de beculeţe, la fel ca şi Turnul de pe Pfargasse, înalt de 148 de metri, şi casele colorate de pe Kiebachgasse, cu personaje din basme suspendate pe faţade. Pe străzi, zeci de negustori te îmbie în a mânca frigărui de fructe acoperite cu ciocolată ori să cumperi stele şi globuri de Crăciun, pictate de mână, statuete de sfinţi, jucării din lemn şi berete din lână colorată. Dar, între un pahar de vin fiert cu scorţişoară şi un concert de flaut, trebuie să-ţi găseşti timp pentru a descoperi unul dintre centrele istorice cele mai frumoase ale Alpilor.

Să faci shopping, să bei un „schnaps” sau o cupă de şampanie şi să te bucuri de pistele de schi. Se poate face numai la Innsbruck, unde implanturile sportive sunt la doi paşi de centrul istoric. Innsbruck se laudă cu 280 de kilometri de piste de schi olimpice şi 82 de implanturi, de la funiculare la ski buss-uri, distribuite în opt staţiuni, care te fac să urci din centrul oraşului în vârful muntelui, aşa cum este Nordkettenbahnen, în care, în 20 de minute, ajungi din centrul oraşului la 2.300 de metri înălţime, traversând păduri şi piscuri stâncoase. Aceste piste au fost reunite într-un unic skypass, care costă 108 euro pentru trei zile, în care poţi schia, în sunetul muzicii, de dimineaţa până noaptea, când pistele sunt luminate „a giorno”. În regiunea Innsbruck-ului se practică, cu voluptate, schiul nocturn.

Funicularul de la Nordkettenbahnene de lângă Innsbruck

La apusul soarelui, în lumina vitrinelor luminate feeric de pe „Maria-Theresien-Strasse”, te poţi opri la o ciocolată caldă sau un capucino în stil vienez, la un vernisaj la una dintre galeriile de artă contemporană care te îmbie să-ţi abandonezi apreschiurile şi costumul. Seara, obligatoriu, ceva elegant, pentru o cină la lumina candelabrelor şi a lumânărilor, la restaurantul „Goldener Adler”.

Casele, de-a lungul râului Inn, în culori de la roşu la verde, de la bleu la galben sau portocaliu, de la lila la mov, proiectate pe fundalul munţilor în alb, ca într-o pictură, te încântă prin această simbioză perfectă între oraş şi munte. De puţin timp a fost inaugurat „Kaufhaus Tyrol”, pe o suprafaţă de 33.000 de metri pătraţi, cu o faţadă în sticlă şi ciment, semnată de celebrul arhitect britanic David Chipperfield, pe Maria-Theriesen-Strasse, artera care concentrează cea mai frumoasă arhitectură barocă a Tirolului. Să mai amintim şi celebrul funicular „Nordkettenbahnen”, care conduce în câteva minute către vârful Hafelekar, făcându-l să devină parte integrantă a oraşului, proiectat de Zaha Hadid, care a reproiectat, în 2000, şi trambulina de la Bergisel, transformând-o într-un simbol arhitectonic care îmbină structura sportivă cu un splendid restaurat panoramic. Pentru iubitorii de patinaj se află deschis până la 10 seara „Sparkhassenplatz”.

Dacă sunteţi înfometaţi după schi, opriţi-vă la „Sitzwohl”, restaurantul premiat şi parapremiat, în care vă veţi putea delecta cu o supă fierbinte din cocoş şi viţel şi cu genunchi de porc, cu raţă cu portocale sau curcan la cuptor cu şofran ori, de ce nu, la „Lichtblick”, aflat la al şaptelea etaj de la Rathausgalerien, cu o vedere panoramică spre oraş, unde bucătăria creativă a şefului Andrea Zeindlinger vă propune tartar de ton cu gelatină de petale de trandafir sau un delicios purcel de lapte. Seara, nenumăratele café-baruri vă invită la un pahar de vin sau la unul dintre cele peste 30 de feluri de bere a casei, cu acompaniament de muzică.

Zürich, luminat pentru Crăciun

Trento şi Innsbruck s-au unit pentru a provoca mai multe emoţii, într-unul dintre târgurile cele mai frecventate din zona alpină. Oferta a peste 68 de căsuţe se întinde de la decorurile de Crăciun, globuri de sticlă colorată, presepi sculptate în lemn şi îngeraşi din piatră, compoziţii florale, lumnări care sunt mici capodopere până la cele mai diverse idei de cadouri: produse din lână şi fetru, obiecte de casă, miere şi mirodenii. Nu lipsesc produsele tradiţionale ale gastronomiei locale, ce pot fi gustate, de la tradiţionalul ştrudel cu mere, care ţi se topeşte în gură, la tortul de cartofi, până la delicioasa mămăligă lângă fripturile din carne de vânat. Latura gastronomică reprezintă inima târgului şi nu poate fi ratată.

Nopţi de vis la Lugano

În oraşul cel mai mare al cantonului Ticino convieţuiesc două suflete: cel al metropolei cosmopolite, polul financiar al Elveţiei, şi cel, mai romantic, al oraşului aflat între lac şi munţi. Este o convieţuire în care cuvântul „modern” sau „internaţional” nu intră în conflict cu relaxarea şi liniştea. Luminile s-au aprins deja în oraş, chiar şi de-a lungul lacului, iar în Piaţa Reformei se află postat un magnific brad. Sărbătorile la Lugano au început deja de la sfârşitul toamnei, cu concerte de muzică simfonică, la care au fost invitaţi dirijori de faimă internaţională. Radioteleviziunea elveţiană a lansat un program ce are loc în fiecare seară, pe parcursul lunii decembrie, în care poate fi ascultată „marea muzică”.

In Lugano

Dedicată swing-ului de Crăciun, Piaţa San Carlo este invadată de sunetele concertelor gratuite „Christmas in Jazz”, care, împreună cu corurile gospel, exaltă spiritul sărbătorilor. Cei care vin la Lugano se pot bucura şi de zăpada care acoperă vârfurile San Salvatore şi Brè, muntele cel mai însorit din Elveţia, iar în oraş, de shoppingul pe vechea stradă Nassa, de muzeele deschise până târziu.

Cel mai vechi târg de Crăciun din Elveţia se află la Basel, în „Marktplaz”, unde artizanii vin să-şi prezinte specialităţile.

Berna e orgolioasă de centrul său istoric ce figurează în patrimoniul UNESCO din 1983. Un râu înconjoară nucleul medieval al centrului orașului.

Berna, o capitală în format minimalist în care e imposibil să te pierzi. Bogația este perfect mimetizată în acel pur understatement elvețian. Mașinile elegante sunt aproape necunoscute. Deputații și miniștrii merg la Parlament cu tramvaiul sau pe jos, întâlnindu-se seara fără gărzi de corp la o bere pentru a cina în restaurantele istorice de sub porticuri. Între magazinele ornate cu bun gust, întinse pe o distanță de șase kilometri, defilează ciocolaterii, cofetării, alimentare cu nenumărate feluri de salamuri, dar și brânzeturile cunoscute, Emmenthal, Gruyère și Apenzeller, brânzeturi din diferitele cantoane, perfecte pentru fondu-uri și raclettes.

Bundesplatz este singura clădire care are o grandoare, fiind inima politicii, dar și Palatul Guvernului Federal, care reprezintă un spațiu extrem de mare pentru dimensiunile berneze. În centru, poți întâlni splendide fântâni, o caracteristică a orașului. Cele mai vechi sunt renascentiste. Bazinele sunt ornate cu sculpturi policrome, cu doamne, războinici, muzicanți, alegorii, care vara sunt decorate cu flori, iar acum, cu ornamente de Crăciun. Ursul (Bärn) este simbolul Bernei și poate fi întâlnit oriunde. Cea mai mare piață pentru Crăciun se află în Waisenhausplatz, piața unde se celebrează un eveniment numit de bernezi, Sibelmärit,în traducere, piața cepelor.

Dacă faceți o escală la Berna, nu uitați să intrați în bomboneria Tschirren, un magazin de o eleganță extraordinară, cu produse rafinate printre care foarte multe specializate pentru Crăciun, cum ar fi Stollen, un fel de panetone cu fructe confiate. La fel, la Beck Glatz Confisseur, unde a fost inventat Mandelbärli, dulcele specific sub formă de urs, cu mandarine și ciocolată.

Berlinul oraşul cel mai cool al momentului

Berlinul, care a celebrat 25 de ani de la căderea Zidului Berlinului, s-a pregătit de sărbătoarea Crăciunului. Pe străzi, peste 8.000 de baloane albe.

Peste 8000 de baloane în Berlin

Nu de mult, ne imaginam Berlinul ca un oraş foarte friguros, trist, gri, ascetic… în purul stil german. Astăzi nu mai gândim aşa. Când se lasă seara, luminile palatelor se aprind într-o atmosferă suprarealistă pe care nu v-o puteţi închipui. Albastru, fuchsia, violet, verde, toate în cupola de la „Sony Center”. Apoi este verdele de pe Alexanderplatz, cu casele în ale căror ferestre se întâlnesc brazi împodobiţi într-un surprinzător joc de simetrii şi alternanţe galben, roşu, albastru… Lumini multicolore în tot oraşul. Atrage privirile coloana argintie a antenei de televiziune, care străfulgeră cerul, ajutându-te parcă să te orientezi în orice colţ al oraşului, între galbenul istoricei „Gedächtniskirche”, cu albastrul futuristic al clopotului său. Imaginaţi-vă cum milioane de lumini colorează vitrinele magazinelor şi teii de pe Unter den Linden până la Poarta Brandenburg. Toate acestea, la Berlin, vara nu sunt…

La Berlin, oraşul se transformă într-un caleidoscop de mici cabane colorate ca în poveşti, de la „Gendarmenmarkt” la „Kollwitzplatz”, unde sunt etalate specialităţi culinare şi obiecte de artizanat, alături de jucării pentru cei mici. În oraşul cel mai cool al momentului, e greu să alegi între cele peste 60 de târguri de Crăciun. Unul dintre cele mai originale este „Weinhnachtzauber”, situat în Gendarmenmarkt, una dintre frumoasele pieţe în stil renascentist, care are ca particularitate, de această dată, artizanii care lucrează în faţa publicului diferite obiecte din lemn, dar şi nenumăratele concerte de jazz, coruri gospel, cărora li se adaugă aromele cârnaţilor de pe grătarele încinse şi ale vinului fiert. „Spandauer Altstadt” este locul în care pot fi cumpărate obiecte de artă lucrate manual de artizani. În cartierul Friedrichshain-Kreuzberg, în faţa Muzeului Evreiesc, se află piaţa Chanukka care aduce aminte de tradiţia Hanukkah, sărbătoarea luminilor evreiască, cu tot felul de dulciuri tradiţionale.

Tradiţia pieţelor de Crăciun este foarte bogată în Germania şi se află bine conservată chiar şi în Frankfurt, unde se aprind mii de lumini care fac să strălucească centrul istoric de la Römerberg.

Bruxelles, oraşul ciocolatei

La Bruxelles în „La Grand Place” se află cele mai mari târguri cu produse de ciocolată.

Se spune că prima pralină s-a născut la Bruxelles. Era în 1912, când Jean Neuhaus, în cofetăria sa, „Neuhaus”, din Galeria Reginei a creat această tentaţie: ciocolata albă, umplută cu rom. În fiecare an de atunci, în Belgia se produc 172.000 de tone de praline: „Suzanne”, cu fragi, „Baudovin”, cu cremă de vanilie, „Grand Place”, cu un evantai de arome, „Caprice”, în onoarea lui Brigitte Bardot, ca să nu mai amintim şi de renumitele ciocolate cu alune, migdale şi alte specialităţi. Cele mai fascinante sunt cutiile realizate de Louise Agostini, soţia lui Jean care punea ciocolatele, ca pe bijuterii, în adevărate scrinuri. Să ne-o aducem aminte şi pe Juliette Binoche în filmul „Chocolat” inspirat de această poveste. La fel ca în desenele animate create de Peyo, născut la Bruxelles, se găsesc simpatice figurine din ciocolată, viu colorate, inspirate de desenele animate, precum Bucătarul Puffo, dar şi mai noul aventurier Tintin, globe- trotteurs neobosit împreună cu câinele său Milou, dar şi Căpitanul Haddock, până şi micuţa mascotă citadină „Manneken Pis”. O altă specialitate este „Bûche de Noël”, asemenea cozonacului, care se schimbă la fiecare Crăciun. În acest an, va fi umplută cu nuci caramelizate, îmbrăcate în ciocolată neagră, cu migdale.

„Zaabhar”, „Leonidas”, „Marcolini” sunt numele altor cofetării cu laboratoare proprii şi magazine cu peste 260 de produse. Vizitaţi şi „Muzeul Ciocolatei”, „hrana zeilor”, unde pot fi admirate şi cutii din porţelan de la sfârşitul secolului al XIX-lea, piese rare de Limoges, din argint, în stil Art deco.

Târgul de Crăciun din Liège este cunoscut drept cel mai vechi din Belgia, anul acesta împlinind 29 de ani de când a fost fondat. Cu acest prilej a fost lansat şi un timbru.

Peste 200 de cabane, între Place Saint Lambert şi Place du Marché, propun tot felul de cadouri, obiecte de artizanat, decoraţii, degustări gastronomice. Curiozităţi? Patru case pe tema „Chalet de la Gruyère”, „La Maison ardennaise”, „La Maison du Pèket”, cu lichioruri specifice oraşului, şi „Au pied des pistes”.

În Suedia, un Crăciun pe urmele lui Strindberg

Lumânări colorate, brânzeturi aduse direct din ferme, statuete cu reni, marmelade şi dulceţuri, vin fiert. Piaţa Stortorget, ce are loc în centrul oraşului istoric, alături de muzeul dedicat inventatorului Premiilor Nobel, a fost în aşa fel împodobită încât pare o lume de basm cu copiii şi adulţii care cântă şi dansează în jurul bradului. Sunete religioase se aud şi din interiorul Domului Storkyrkan, unde, în jurul ieslei de Crăciun, se adună seară de seară o numeroasă audienţă. Un alt loc de întâlnire este Piaţa Grajdurilor Regale, în spatele Teatrului Dramatic, unde cabanele din lemn sunt aliniate unele lângă altele, alături de trăsuri fastuoase. În împrejurimi, pista de patinaj deschisă până târziu în noapte. În Piaţa Östermalmstorg, pe mese de lemn, se pot degusta specialităţile tipice. Pentru seara Ajunului, la Clubul „Berns Salonger”, la care venea şi August Strindberg pentru a fuma o ţigară cu prietenii, în lumina lampadarelor din cristal roşu, din „Camera roşie”, care a devenit şi titlul romanului său, lumea se strânge pentru a gusta din specialităţile preparate de bucătări chiar în faţa audienţei. Urmează apoi Balul…

La „Muzeul de Ştiinţe Naturale” poate fi admirată colecţia de insecte africane aparţinând laureatului Premiului Nobel pentru literatură Thomas Tranströmer, care trăieşte în cartierul Södermalm, plin de galerii de artă, de ateliere de desen şi cafenele. Pentru cadourile de Crăciun suedezii se opresc la istoricul „Svenskt Tenn”, recent inaugurat după lungi modificări, dar şi la Piaţa Şcolii de Design „Konstfack”. Merită să faci un salt în timp pentru a te opri la modernul muzeu „Skeppsholmen”.

Crăciun la Stockholm

Pentru cei care iubesc berea, se recomandă o oprire la restaurantul „Kvarnen” din Södermalm, vechea berărie ce a depăşit un veac, iar pentru cine preferă o ciocolată caldă, o pauză la „Cafeneaua Operei” sau la „Royal Swedish Opera”, cu o minunată privelişte către Palatul Regal, unde vă pot fi vecini de masă chiar suveranii Suediei.

Göteborgul, al doilea oraş al Suediei, se animă cu instalaţiile de design contemporan, dar şi cu cele tradiţionale. Noua roată panoramică a oraşului, situată în port, în versiune de Crăciun este luminată avangardist. Trecând prin Winter Wonderland, ajungi la marele parc de distracţii Liseberg. Şi el luminat feeric. În bazarul de aici, poţi găsi o mare varietate de gnomi „tomtar” de toate mărimile, lumânări şi suporturi, decoraţii pentru pom, obiecte din ceramică, caramele şi dulciuri tradiţionale, dulceţuri făcute în casă şi, bineînţeles vinul fiert care îmbie cu parfumul său.

Lumini de artişti de la Torino la Roma, de la Bologna la Napoli

Bologna îşi aşteaptă vizitatorii cu fastuoase lumini de Crăciun, care se aliniază pe frumosul bulevard cu porticuri care duce în „Piazza Maggiore”. La câţiva paşi de „Fântâna lui Neptun”, se află clasicul brad împodobit cu lumini care se continuă pe întreaga via Emilia. O altă cascadă de lumini la Asinelli acoperă aproape întreaga faţadă, înaltă de 100 de metri, a edificiului.

În Piaţa centrală din Bologna

Când se aprind toate, e o plăcere să te aventurezi în reţeaua de străzi şi străduţe care formează centrul istoric al oraşului. Foarte aproape de piaţa Porta Ravegna, la umbra turnurilor, se află Piaţa Comerţului, unul dintre multele locuri medievale ale oraşului, chiar dacă refăcută puţin în stilul neogotic al secolului al XIX-lea. Coborând strada care ducea odată către Toscana, ajungi într-un colţ fascinant al Bolognei, în piaţeta Sfântul Ştefan, cu bogate edificii religioase, cunoscute sub numele „Şapte Biserici”, chiar dacă, în realitate se află numai „Biserica Crucifixului”, cea a „Sfântului Mormânt”, cea a „Sfinţilor Vitale şi Agricola”, şi, în sfârşit, cea mai mică, a „Sfintei Treimi”.

Lumini de artişti la Torino

Multe străzi amintesc prin numele lor vechile magazine ale artizanilor care, în epoca medievală, se găseau alături de magazinele cu alimente ce au dat acestui mic cartier numele de „pântecul Bolognei”. Aici, mai mult decât oriunde, Bologna îşi merită porecla, atribuită tânărului Petrarca, de „grassa”. Artizanii aproape au dispărut, dar au rămas magazinele alimentare, care se remarcă prin abilitatea specială de a expune mărfurile într-o ordine perfectă, negustorii jucându-se cu culorile fructelor şi zarzavaturilor. În vitrinele magazinelor sunt etalate sute de şunci, celebra mortadela, un parizer local, cârnaţi şi zeci de soiuri de parmigiano. Şi pentru că se apropie Crăciunul, pescăriile sunt extrem de aglomarate cu tot felul de specialităţi. Aşa cum spunea Guido Piovene, „frumuseţea Bolognei nu se gândeşte, dar se absoarbe, este comestibilă”. De la pastele făcute artizanal până la brânzeturile cele mai fine, tentaţiile sunt nenumărate: tortellini, „tagliatelle al ragù”, „culatello alle lasagne”. Multe dintre magazinele alimentare, ca şi celebrele restaurante, precum „Osteria del Sole”, care a fost fondată în 1468, sau „Cantina Bentivoglio”, te invită cu specialităţile lor, în porţii generoase, şi cu un seducător pahar de vin.

Sub porticul Bisericii „Servi”, pe strada Maggiore, se află unul dintre cele mai vechi târguri din lume, din perioada napoleoniană, bogat în dulciuri, dar şi în jucării, decoraţii pentru pomul de iarnă şi presepi care sunt realizate din teracotă, din lemn, din hârtie, dar şi stofe din care sunt făcute hainele personajelor. Între protagonişti, se remarcă „Meraviglia”, o figură feminină care exprimă uimirea în faţa Naşterii lui Iisus şi, la polul opus, „il Dormiglione”, un bărbat beat care doarme şi căruia nu-i pasă de ce se întâmplă în jurul lui. Sunt expuse opere de artă, picturi, sculpturi, desene ale artiştilor locali, dar şi o interesantă expoziţie de scenografie a lui Gino Pellegrini, care reprezintă scene ale Naşterii Mântuitorului.

„Lumini de artişti” învăluie, cu magia lor, de ani de zile, Torino. Pare o sculptură abstractă, formată din cercuri şi elemente din metal, cu un curcubeu de lumini. În schimb, e un gigant şi luminos orologiu care măsoară orele în timp ce dialoghează cu „Palazzo Madama”, în faţa Pieţei „Castello”. Sunt creaţiile „My Noon” ale lui Tobias Rehberger, unul dintre cei mai faimoşi artişti germani contemporani, premiat cu Leul de Aur la Bienala de la Veneţia. La a 14-a ediţie a manifestărilor care îmbogăţesc oraşul Torino, din noiembrie până în 15 ianuarie, a participat un număr de aproape 30 de creatori italiei şi internaţionali. Elegantele pieţe ale oraşului, faţadele palatelor şi clădirilor strălucesc în lumina miilor de beculeţe. Pe faţada centrală a Palatului Chiablese, ale cărui iluminaţii sunt realizate de Bwindi Light Masks şi Richi Ferrero, patruzeci de măşti identice cu cele din Congo şi Uganda se animă într-un dans nebun. Palazzo Bertalazone este transformat într-o instalaţie de fibră optică aurie de către Carlo Bernardini, cu ţurţuri de cristal suspendaţi. Să mai adăugăm seria de „Lumini fermecate”, create de Mario Merz pe cupola de la Mole Antonelliana, ce găzduieşte vestitul Muzeu al Cinematografului, până la „Paradisul Florilor”, al lui Nicola de Maria, în Piazza San Carlo, la „Micile spirite albastre” ale artistei Rebecca Horn, care luminează Muntele Capuccinilor, sau la „Covorul fermecat” al lui Daniel Buren, cu culorile sale de la roşu la alb, de la verde la mov, aflate în Piazza Palazzo Civico. O adevărată magie, lucrarea lui Michelangelo Pistoletto, „Amare le differenze”.

Orasul Torino decorat de designeri

La Napoli, pe celebra stradă San Gregorio Armeno, faimoasă în întreaga lume pentru nenumăratele magazine în care se vând frumoasele „presepi”, statuete religioase din lemn pictat, pătrunzi într-o atmosferă magică.

În timpul sărbătorilor de iarnă oraşul se animă cu diferite evenimente şi expoziţii, printre care, „Opera d’Arte. Arte dell’Opera”, la Muzeul Teatrului „San Carlo”, sau „Townshirt”, de la Castel dell’Ovo, ce conţine 42 de T-shirt-uri inspirate de oraşul Napoli, în interpretarea unor tineri designeri.

Şi în centrul istoric al oraşului Napoli, luminile s-au aprins. Instalaţii, performance-uri, video şi spectacole cu proiecţii între grădini, biserici ba chiar şi în subterane. Şapte opere într-un tur inedit al oraşului.

Luminile artiştilor imaginează o călătorie pe zidurile din centrul oraşului, pe urmele lui Ulisse şi ale lui Enea, lumini aprinse şi între mandarini şi măslini, realizate de Patrizia Molinari, 15 metri de şiruri electrice, leduri şi în faţa bisericii Santa Chiara, dar şi în subsolul tunelului burbonic, produse de Angelo Pulzi.

Târgul de Crăciun din Piaţa Navona, în inima centrului istoric al Romei, în care poţi să găseşti un sac de idei pentru a face daruri, este răsfirat în jurul celor „Patru Fântâni” ale lui Bernini. În fiecare zi au loc aici întâlniri cu artişti itineranţi, cu bijutieri, saltimbanci, artişti de stradă, portretişti. Copiii se pot da în caruselul ce se învârteşte pe notele unor celebre cântece de Crăciun.

În Savoia, o iarnă încărcată de șarm

La 30 de kilometri de celebra stațiune montană Megéve, din Montblanc, cunoscută pentru eleganța sa, se află Clusaz, reprezentând contrariul. Vacanțe albe, în liniștea și căldura rafinamentului chalet-urilor. Amândouă, autentice orașe de munte încărcate de istorie și stațiuni de iarnă, dar cu inimi diverse. Mondenul și luxosul Megéve și familiarul Clusaz. Aici se poate practica schiul până în luna aprilie.

Crăciun la Megeve

La restaurantul gastronomic Le Cinq, chef Thomas Eudier prezintă o bucătărie locală, încărcată de creativitate.

În lumea vikingilor

La Copenhaga, Crăciunul se simte în fiecare colţ, începând cu Piaţa Municipiului, „Rådhuspladsen”, de unde răsare un imens brad decorat cu lumini albe şi inimi, trecât prin Grădinile Tivoli unde se vând obiecte de artă artizanaţă până la „Nyhavn”, sugestiva zonă cu numeroase canale pe care sunt ancorate bărci cu vele, împodobite şi ele cu beculeţe.

Amosfera te face să te gândeşti la o poveste impregnată cu parfumurile autentice ale dulciurilor, faguri de miere, zeci de feluri de biscuiţi, ciocolată caldă şi „gløgg”, un mix de vin roşu cald, scorţişoară, cuişoare, portocale şi struguri. În „Kødbyen”, fostul cartier al măcelarilor, lucrările designerilor contemporani se îmbină cu lumea poveştilor, de delicatese, lumini colorate, torţe, un cal cu o căruţă ce-i aşteaptă pe cei mici. Merită să vă opriţi şi la „Muzeul Naţional” unde veţi putea cumpăra copii ale bijuteriile vikinge, realizate din argint, aur sau bronz, dar şi bijuterii din ambră, castele medievale şi nave ale vinkingilor… cadouri inedite ce îi vor entuziasma pe cei cărora le dăruiţi.

Ursul Paddington în faţa Buckingham Palace

Monstrul Gustave in vitrinele Galeries Lafayette

Peisajul alpin ca scena unui teatru, Funicularul de la Nordkettenbahnen

Pe străzile din Copenhaga

Noaptea dintre ani la Berns Salonger din Stokholm

Clusaz în inima Alpilor

Un splendid brad într-unul din magazinele Lafayette

Urşii Paddington invadează Europa

Concertul de Anul Nou de la Wiener Philharmoniker

Zubin Mehta la pupitrul Wiener Philharmoniker

Decoraţiile de Crăciun va împodobesc casa

Crăciun fericit!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.