×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Joi, 21 septembrie 2017, 08:15
EUR (€)
-0.0001 ↘
4.5989 RON
USD ($)
-0.0098 ↘
3.8275 RON
• • •
Oameni care nu pot fi uitați
Ioan Vieru
Ioan Vieru

În anii ’80, m-am bucurat de-a fi fost unul dintre apropiații prieteni ai memorialistei, romancierei și jurnalistei Profira Sadoveanu, fiica marelui scriitor. Schimbările care s-au petrecut în societatea românească după 1989 i-au spulberat condiția în care trăise cu mult înainte de al Doilea Război Mondial. La o vârstă venerabilă, a pierdut totul, inclusiv casa, din care a fost evacuată forțat în urma unor bizare încurcături birocratice, și care astăzi este o ruină pe strada Delavrancea din sectorul 1. Când trec pe acolo, uneori, și văd ramurile unor copaci viguroși, apărute din interiorul clădirii compromise iremediabil, am încă o probă că o lume strâmbă s-a instalat, înlocuind-o pe cealaltă la fel. Profira Sadoveanu a fost exilată inopinat într-un cartier tranzitoriu rupt de lume, într-un imobil de categoria II, printr-o stranie acceptare a derulării acestei situații. Din casa în care respiram cândva aerul a ceea ce avut mai bun societatea interbelică, cum nu va mai fi în această țară, probabil, vreodată, distinsa doamnă Sadoveanu a plecat fără a pune în mișcare pe nimeni și nimic.

Ca urmașă a lui Mihail Sadoveanu a fost protejată de vremuri, însă nu s-a rupt niciodată de realitatea curentă, pe care nu a trădat-o. Sfaturile, observațiile nenumărate despre viață și contexte, pe care le-am primit, au fost din partea cuiva care nu a trădat cauzele pe care celebrul său părinte le-a făcut praf și pulbere. Profira Sadoveanu s-a stins în discreție și împăcare de sine, fără a fi abuzat de nimic. Situația românească postbelică a fost una prin care statul criminal și-a statuat principiile handicapante. Câți scriitori români au scăpat întregi, n-aș putea să spun. Mi-e teamă că foarte puțini, nu cât degetele mâinilor disperaților de acum. Refuz glorificarea deșartă cu extindere spre poporul literar. Mă gândesc nu la anticomunismul propagandistic, ci la principialitate. Colaboraționismul este numai o parte a unui fenomen mult mai profund. Astăzi, după 27 de ani de la căderea regimului comunist, avem o statistică a unui orizont în care foste idealuri se prăbușesc ritmic, sub bagheta unor lucrători în câmpul literaturii.
Am văzut mulți oameni prăbușindu-se în această perioadă, ajunși niște cârpe flurând harnic flamura tomurilor anuale. Mulți, foarte mulți. Pentru un blid de linte asigurat întregului neam și o tinichea în piept, ambele frauduloase, aceștia s-au imaginat stâlpi ai unei realități, neînțelegând că aceasta este un dezastru. Am văzut anticomuniști declarați din fașă operând cu mijloacele fostei securități. Am văzut inși construindu-și cariere culturale împotriva culturii și a ceea ce presupun fundamentele acesteia. Am văzut exact, milimetric, repetarea acelorași lucruri întâmplate în perioada în care Mihail Sadoveanu se afla în vitrina politică. Am asistat în acești ani la un veritabil Gulag românesc și la un stat mafiot care a devenit umbrelă amatorilor de totalitarism.

Profira Sadoveanu nu s-a agățat de noul regim, după 1990, sub nicio formă. A privit cu dezgust politica partizană, asemenea oricărui scriitor și intelectual respectabil. Însă ceea ce nu voi uita niciodată este legat de susținerea reformării unei instituții, asupra căreia m-a încurajat cu încântare și rezonanță, eu fiind chiar interesat de punctul său de vedere mai mult decât de al altora. Poate nimeni nu ar fi dat un asemenea gir, nici măcar confidențial, atunci, la începutul anilor ’90, ideii unui asemenea demers. Și mai este cineva care a gândit la fel, presimțind consecințele angrenajelor nimicitoare ale acelei instituții, un personaj meritoriu, tot din anturajul scriitoarei.

Profira Sadoveanu merită un loc în conștiința unei lumi noi, dându-mi un continuu „mesaj“ că normalitatea se va instala împotriva tuturor dificultăților.

Ioan VieruPublicat Miercuri, 13 septembrie 2017
1685
 | 40
 | 6
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
Charlie
+1
Sadoveanu e unul din cale mai reprezentative exemple de asa-zisi mari oameni de cultura care au facut din adolescenta pactul cu diavolul marxist, luptand antebelic pentru Cauza si militand postbelic pentru democratia "populara". Chiar daca prin absurd nu ar fi luptat antebelic in...ilegalitate, comportamentul postbelic este suficient pentru a-l descalifica pe toate planurile umane. Chiar daca am elimina si aceasta ipostaza, numind compromis acest comportament, a cautionat crimele abominabile ale instaurarii comunistilor nkvd-isti la putere in Romania. Dar ultima varianta intra in categoria metodelor neocomunist securiste de spalare a agentilor, la fel ca aceea de a-i trece pe alti deplin conspirati la , cum s-a intamplat dupa lovitura de stat din 1989, cu concursul larg al securistilor de la arhivele securistilor!!! Si sunt multi scriitori si poeti de acelasi calibru care au facut epoca in...epoca. Pe multi, din necunostinta de...Cauza, ii mai ridicam si astazi in slavi! Dar cazul bancherului multimilionar Petru Groza? Artizanul instalarii la putere prin fraude electorale si inscenari de strada a comunistilor NKVD, multi taticii si mamicile autorilor loviturii de stat din 1989, ca si ai protipendadei post-lovitura de stat!!! Acesta este STATUL PARALEL actual.Varianta "compromisului" lui Sadoveanu, vezi Doamne, ca sa mai poata fi publicat cade in fata atitudinii DEMNE a fiicei sale. Fiica, care putea profita de puterea politica si...culturala a lui Tata si nu a facut-o pentru a nu-si calca in picioare principiile...Exemple de CULTURNICI sunt nenumarate, ELITA CULTURALA COMUNISTA !?!
Publicat Sâmbătă, 16 septembrie 2017
+Răspunde
Charlie
+4
Pt. Hadrian. Va felicit pentru mentionarea ultimului nume. Tartorii sefi ai arhivelor Secu au fost toti oamenii cei mai de incredere pusi special sa ingroape adevarul de crime impotriva umanitatii continut in documentele epocii. In ultima vreme, pentru impresia artistica si pentru a nu fi deconspirati ca dulai de paza ai Securitatii, au demascat cativa tortionari securisti. Uneltele oarbe, ceilalti, care au gandit, organizat si ordonat, ramanand neatinsi, unii inca in viata , majoritatea decedati in belsug si fericirea criminalilor fara constiinta. Acolo la arhive si femeile de serviciu au grade. Nu s-au scris biografiile reale ale nkvd-istilor care au construit acea Romanie comunista de trista amintire, nu au fost devoalati zecile de mii de deplin conspirati, sutele de ilegali din strainatate si sutele de mii de familii marxiste vechi imprastiate in intreaga lume, pepiniere de noi agenti de top. Situatie regasita in absolut toate tarile fostului Lagar de concentrare marxist, ceea ce prin multiplicare ne infatiseaza o realitate alarmanta pentru viitorul Omenirii...
Publicat Vineri, 15 septembrie 2017
+Răspunde
Charlie
+5
Apreciez delicatetea postuma a autorului fata de descendenta cuiva care a facut praf si pulbere Cauzele acesteia. M. Sadoveanu care interbelic cochetase cu Cauzele democratice pe care postbelic le-a facut praf si pulbere. Problema continuta in intrebarea : Care au fost Cauzele adevarate in care a crezut Sadoveanu? are un singur raspuns, Cauza Comunista. Chestia cu "colaborationismul" a fost si vad ca a ramas in continuare MAROTA protejarii luptatorilor Cauzei nevoiti antebelic sa actioneze in ilegalitate. In sensul sa nu-si arate apartenenta reala. In consecinta, Profira merta laurii unei personalitati dedicate democratiei cu atat mai mult cu cat s-a dezis de tatal vandut Cauzei bolsevice. Un destin trist platit scump la batranete! Comunistii au fost mai toleranti si nu au evacuat-o din casa, dar nu si kgb-istii post-lovitura de stat care nu i-au iertat refuzul din trecut de a lupta pentru Cauza, aruncand-o la periferie printr-un truc... democratic,respectiv un fost proprietar imaginar si-ar fi revendicat casa!? Cel putin asa se intelege din articol. Unul din articolele superbe ale autorului care ilustreaza sugestiv doua lumi total diferite, lumea antebelica si lumea postbelica ramasa in mare aceeasi si dupa 1989. Poate acum autorul o sa inteleaga ca oricat talent ar avea cineva intr-un domeniu, asocierea la o organizatie criminala il descalifica definitiv si iremediabil. Cu atat mai criminala cu cat a actionat criminal, pretins in numele BINELUI...
Publicat Vineri, 15 septembrie 2017
+Răspunde
Hadrian
+8
"Am văzut anticomuniști declarați din fașă operând cu mijloacele fostei securități." Alde ca R. Culcer, Liicheanu, Presu, Suteu, Vladimir Tismenitki, Patapiewicsz, Marius Oprea s.m.a.
Publicat Joi, 14 septembrie 2017
+Răspunde
Ghita Bizonu'
+6
ha .... lasand la o parte pe Profira Sadoveanu (nu am nimic cu disparuta, unele romane ale tataului ei mi-au placut, latele mai putin spre deloc) samd observ o "ciudatenie" . Deci , un locatr a fots evacuta dintr=o casa (sau vila/voloi) din una din cele mai "bune" zone ale Bucurestiului. In casa aia n u s-a mutata nimeni ... insa azi este numa b una de daramat .. cresc copaci in ea! Asta intr-o casa afl;ata intr-o zona ultra de superscumpa! Dezinteres total ....
Publicat Joi, 14 septembrie 2017
+Răspunde
Nouminus Dei
+5
As raspunde titlului cu amaraciune evidenta! Daca in trecut aveam oameni remarcabili ce meritau sa fie mereu in inimile si gandurile noastre ca exemple demne de respectat si urmat, azi... ce este aici din pacate pt natia romana produs de grupurile malefice este dinou imposibil de uitat, insa pt raul generational si degradarea fibrei romanesti
Publicat Miercuri, 13 septembrie 2017
+Răspunde
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
4 articole/ Actualizat Duminică, 17 septembrie 2017
alarm off
Mostra de la Veneţia
7 articole/ Actualizat Duminică, 10 septembrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
19 articole/ Actualizat acum 18 ore şi 16 minute
Sorin Avram

Partidul care este în toate cele ce sunt şi în cele ce mâine vor râde la soare a hotărât comasarea unor instituţii.

Sorin AvramPublicat acum 12 ore şi 24 minute