Premierul a căzut deliberat în capcana lui Băsescu?

O gogoaşă de zile mari aruncată de Traian Băsescu pe piaţă confirmă că există o apropiere între el şi premierul Victor Ponta. La o săptămână după ce i-a cerut demisia, Ponta a devenit om de onoare pentru preşedinte. Premierul i-a pus în mână lui Traian Băsescu o armă electorală mai mult decât eficientă.

O dovadă a apropierii lui Ponta de Băsescu şi o gogoaşă de zile mari

De mai multă vreme, cuplul Ilie Sârbu („tata socru”) – Sebastian Ghiţă (prin postul său România TV şi site-urile arondate) – la care s-au raliat în ultimul timp şi formatorii de opinie ai lui Dan Voiculescu – lansează non-stop mesaje privind o apropiere a lui Crin Antonescu de Traian Băsescu. Evident o apropiere în detrimentul USL şi al PSD+PC. Declaraţia de presă de miercuri a preşedintelui anulează însă susţinerile celor 3 şi ale propagandiştilor din dotare, în schimb certifică faptul că apropiat de Traian Băsescu, şi nu ne referim la celebra „coabitare”, ci la mai mult, este chiar Victor Ponta. Preşedintele a spus cu subiect şi predicat că, dacă ar fi retrimis bugetul la reexaminare în Parlament, legea bugetului n-ar fi trecut din cauză că PNL, în contrapartidă pentru părăsirea plenului marţi de către PSD, nu ar fi participat la votare. „Ce cred este că pot fi nişte jocuri de forţă; de aceea m-am şi bucurat că am ajuns la o înţelegere astăzi cu premierul, la soluţia neaplicării accizei la benzină şi motorină de la 1 ianuarie, pentru că riscam ca pentru televiziune să ne trezim că liberalii pleacă de data asta când este vorba de buget şi rămânem fără buget de tot.” Această formulare din declaraţia de presă reprezintă de fapt confirmarea că există o apropiere (nu ne referim la cea instituţională) fructuoasă între premier şi preşedinte, şi nu între Antonescu şi preşedinte. Pentru că în niciun Traian Băsescu nu face cadouri deliberat. A se vedea cum a blocat 4 luni legea statutului parlamentarilor, cum a blocat organizarea referendumului constituţional în paralel cu alegerile prezidenţiale (şi această măsură nu pe Victor Ponta îl afectează) etc.

Afirmaţia lui Traian Băsescu privind „pericolul” netrecerii bugetului din cauza eventualului boicot al PNL este o gogoaşă de zile mari şi totodată o instigare împotriva PNL. Legea Bugetului trecea şi fără PNL, chiar şi fără PDL şi PPDD. Legea Bugetului are un caracter ordinar, deci necesita o participare de 292 de senatori şi deputaţi şi pentru adoptare ar fi trebuit 147 de voturi. Cvorumul de prezenţă de 292 de parlamentari ar fi fost atins, PSD + PC + UDMR + Minorităţi au împreună 305 parlamentari (nu i-am calculat nici pe cei 11 parlamentari neafiliaţi).

Dacă mai adăugăm şi pirueta de 180 de grade a preşedintelui, care a trecut de la „premierul trebuie să demisioneze” (o afirmaţie pe care foarte puţină lume a luat-o în serios) la încrederea în cuvântul lui Ponta, avem încă un argument al apropierii dintre cei doi.

Capcana întinsă de Traian Băsescu

Prin înţelegerea dintre premier şi preşedinte legată de amânarea punerii în aplicare pentru 3 luni a taxei pentru carburanţi se poate spune, fără echivoc, că Victor Ponta a căzut în capcana întinsă de preşedinte. De ce este o capcană. Cine a fost atent la spusele lui Traian Băsescu nu a putut să nu constate că acesta va utiliza electoral problema „accizei la carburanţi”. Traian Băsescu a menţionat fără echivoc că se va bate şi după trecerea celor trei luni de amânare pentru ca acciza să nu fie pusă în aplicare. Se va bate (şi alături de el MPM sau care va fi formaţiunea politică pe care o va gira) exact în perioada de campanie electorală pentru europarlamentare.

Este greu de spus (în acest moment) dacă premierul a căzut ca un începător în capcană, că nu a sesizat-o sau în mod voluntar a „căzut” în capcană. Foarte simplu, premierul Ponta ar fi trebuit să vină cu o amânare de 6 luni a accizei. În acest fel i-ar fi luat lui Traian Băsescu o armă electorală. Iar Traian Băsescu nu avea cum să refuze o amânare de 6 luni. Pe fondul problemei (amânarea punerii în aplicare a accizei), cedarea lui Ponta ţine de domeniul lamentabilului, aceasta nefiind prima sa cedare în faţa preşedintelui.

Cedare de prerogative

Tot în „minideclaraţia de presă” de la Palatul Cotroceni, preşedintele a utilizat o serie de formulări care puteau fi auzite doar în timpul Guvernului Boc, când ştim de fapt cine îl conducea: „În ianuarie, voi fi cel care îşi asumă explicarea către partenerii noştri”; „Sunt convins că taxa poate fi evitată complet şi acesta va fi obiectivul meu în discuţiile cu FMI şi cu UE”. Cum Victor Ponta nu a ieşit imediat în presă să explice aceste afirmaţii, se poate interpreta că i-ar fi cedat din prerogative lui Traian Băsescu. Adică exact ca pe timpul lui Emil Boc.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.