Lovitură pentru șefa CNA, Laura Georgescu

Laura Georgescu rămâne fără sprijin în Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA). Şase membri CNA au votat, joi, într-o şedinţă cu uşile închise, pentru retragerea sprijinului acordat Laurei Georgescu în funcţia de preşedinte al CNA şi pentru a transmite Parlamentului o solicitare de revocare a acesteia de la șefia Consiliului.

„Astăzi, reunit în cvorum, potrivit regulamentelor în vigoare, CNA a decis cu o majoritate de voturi, şase «pentru» şi un vot «împotrivă», prin vot secret, aşa cum prevede legea, retragerea sprijinului acordat doamnei preşedinte Laura Georgescu şi, de asemenea, decizia de a trimite Parlamentului o solicitare de revocare a domniei sale din această calitate de preşedinte al Consiliului Naţional al Audiovizualului”, a anunţat Radu Călin Cristea, membru CNA.

„Este un vot simetric, în opoziție cu votul formulat în CNA în data de 28 decembrie 2012, când în aceleași condiții — ședință secretă și vot secret — Consiliul a votat candidatura doamnei Laura Georgescu, a înaintat-o Parlamentului și acesta a dat un vot secret. Acum procedeul este oarecum invers”, a mai afirmat Cristea.

Membrii CNA au dezbătut joi, în ședință secretă, propunerea Monicăi Gubernat de a înainta Parlamentului o solicitare privind revocarea din funcție a președintei CNA. La începerea ședinței, membrii CNA prezenți au votat introducerea acestui punct pe ordinea de zi de joi.

Gubernat a invocat în acest sens conflictul permanent din interiorul CNA.

„Având în vedere conflictul permanent din interiorul instituției, conflict care a ajuns în instanță, conflictele de interese rezultate în urma acestei acțiuni — și o să vă dau un singur exemplu, CNA, în calitate de pârât, trebuie să depună o interpelare, acea interpelare va suna în felul următor: ‘CNA, reprezentat legal de doamna Laura Georgescu, dat în judecată de doamna Laura Georgescu’; de asemenea, având în vedere adrese asumate în numele CNA, cu caracter ascuns de recomandare, de care aflăm din păcate din presă; de asemenea, decizii luate de CNA, care nu sunt puse în practică, corespondențe cu diverse instituții ascunse de ochii CNA, nu mai vorbesc de credibilitatea și de imaginea instituției, vă propun spre adoptare o decizie prin care solicităm Parlamentului revocarea din funcția de președinte a doamnei Laura Georgescu”, a spus Monica Gubernat.

Parlamentul nu o poate, teoretic, revoca

Referindu-se la acest caz, Narcisa Iorga, fost membru CNA, spune că legea nu permite revocarea președintelui și membrilor Consiliului, însă ar exista o soluție, în opinia sa.

„Legea audiovizualului nu permite revocarea din funcție a niciunui membru, deci nici a președintelui CNA. Ce prevede aceasta:

ART. 13

(1) Membrii Consiliului pot fi demişi, la propunerea comisiilor de specialitate ale Parlamentului, în următoarele situaţii:

a) în cazul incapacităţii de a-şi exercita funcţia pentru o perioadă mai mare de 6 luni;

b) în cazul unei condamnări penale aplicate printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă.

(2) În scopul aplicării prevederilor alin. (1) Consiliul sesizează Parlamentul.

Așadar, strict în baza Legii audiovizualului, Parlamentul nu va putea face nimic. Acesta a fost și motivul invocat astă-vară parlamentarii PSD, în timpul scandalului înregistrărilor cu Laura Georgescu, de a ridica neputincioși din umeri. Totuși, se pare că există o variantă: Parlamentul să apeleze la dreptul său e a revoca o hotărâre de numire în funcție, pe baza pricipiului ”cine numește, poate și demite”. Parlamentul va trebui să anuleze doar hotărârea de numire în funcția de președinte CNA al Laurei Georgescu, nu și pe cea de numire în calitatea de membru al Consiliului”, a scris Narcisa Iorga pe blogul său.

Cei șase membri care nu o mai vor pe Laura Georgescu sunt Monica Gubernat, Răsvan Popescu, Radu Călin Cristea – propuși de PSD, Valentin Jucan – PDL, Florin Gabrea – Președinție (Traian Băsescu) și Dorina Rusu – Președinție (Klaus Iohannis), mai precizează Narcisa Iorga.

Reacția Laurei Georgescu

Laura Georgescu a catalogat drept ilegal demersul membrilor CNA, aceasta neparticipând la ședința de joi, deoarece este ziua sa de naștere. „Nu există nicăieri instituția revocării în Legea 504 pe 2002, deci în Legea Audiovizualului. Cu atât mai puțin condițiile de alegere a președintelui și a vicepreședintelui, știți foarte bine că se consumă în anumite condiții. Nici măcar subiectul nu a fost anunțat corect și deschis cu 24 de ore înainte de a se consuma fiindcă nu aș fi ratat momentul. Din păcate a trebuit să fac față unor obligații obiective, este ziua mea de naștere. Mai mult ca sigur că vine doar ca o măsură de pedepsire pentru faptul că m-am adresat Curții de Apel cerând anularea unui act administrativ, în speță regulamentul de organizare și funcționare a CNA adoptat acum șase luni”, a declarat Laura Georgescu.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Mia Tudose 1890 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.