Sorin Ioniţă, favoritul lui Băsescu, ocolit de ANI de 2 ani

Că ANI este un instrument politic cu rolul de a scoate din joc fruntaşi ai zonei PNL-PSD s-a mai scris. Vă prezentăm o dovadă flagrantă privind modul în care un personaj agreat de PDL şi Traian Băsescu este exonerat de ANI deşi încalcă legea de doi ani de zile.

Pentru oamenii lui Băsescu, legea nu contează

Prin decretul prezidenţial nr. 1.123 din 30 iunie 2009, publicat în Monitorul Oficial nr. 459 din 2 iulie, multiplul ONG-ist Sorin Ioniţă a fost numit membru în Consiliul Director al Fondului Român de Dezvoltare Socială pentru un mandat de 4 ani. Legea 176 din 1 septembrie 2010 prevede, iar art. 1, punctul 39 aliniat 2, următoarele: „Obligaţia privind declararea averii şi a intereselor revine, în condiţiile prezentei legi, şi celorlalte categorii de persoane, care sunt numite în funcţie de Preşedintele României, de Parlament, de Guvern sau de prim-ministru, cu excepţia celor care ocupă funcţii aparţinând cultelor religioase”.

Ce am descoperit, sau mai degrabă nu am găsit pe site-ul FRDS: Sorin Ioniţă – un aprig propagandist portocaliu, dar şi celelalte persoane numite de Traian Băsescu, concret, Mihaela Beatrice Lambru, Iustina Macovei, nu au afişate declaraţiile de avere conform cerinţelor legii.

Acelaşi Sorin Ioniţă este numit prin Decret prezidenţial nr. 1.215 din 17 iulie 2009, publicat în Monitorul Oficial nr. 503 din 21 iulie 2009 în board-ul ICR (două sinecuri în nici o lună de zile – n.a.). Nici aici nu am găsit vreo urmă de declaraţie de avere pe numele lui Sorin Ioniţă, cum nu am găsit nici pe portalul general de pe site-ul ANI.

Deci lucrurile sunt clare: în două situaţii, în urma funcţiilor ocupate prin numire de către preşedinte, Sorin Ioniţă trebuia să depună declaraţii de avere şi de interese. Ioniţă nu poate invoca faptul că atunci când a fost numit nu exista prevedere legală. Legea din 1 septembrie 2010 spune negru pe alb, la art. 37, că, în termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a legii, „persoanele care au obligaţia depunerii declaraţiilor de avere şi a declaraţiilor de interese vor completa şi vor depune noi declaraţii”. Deci, de la 1 noiembrie 2010, Sorin Ioniţă încalcă legea, dar ANI se face că nu observă.

Ioniţă, în pielea lupului moralist

Iată ce declara în 2005 Sorin Ioniţă pentru BBC legat de declaraţiile de avere: „Declaraţia nouă e mult mai detaliată şi uşurează foarte mult verificarea: terenurile şi clădirile deţinute apar cu adresa, apar bunurile listate, apar conturile, adresa băncilor unde sunt conturile respective şi cine are acţiuni trebuie să spună la ce firme (…) În răgaz de câteva luni va fi o agenţie permanentă. Până acum erau comisii de procurori de la Curţile de Apel, deci oameni care în timpul lor liber trebuiau să se adune, să ia la verificat câte ceva. Iar asta nu s-a întâmplat niciodată, deşi mecanismul teoretic exista. Acum dacă avem suspiciuni vom putea, noi toţi, sau oricine, să trimită sesizări. Eu cred că este foarte important să avem acest moment zero de plecare, anume mai 2005 – pentru că în doi-trei ani, despre un anume demnitar se poate afla câte ceva, presa poate dezvălui câte ceva”. Orice alt comentariu este de prisos.

În iulie 2012, Ioniţă şi alţi ONG-işti cereau sancţiuni împotriva României

Zece ONG-uri, dintre care unul condus de Sorin Ioniţă, trimitea o scrisoare către următorii destinatari: preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, vicepreşedintele Comisiei Europene, Viviane Reding, comisarul pentru afaceri interne, Cecilia Malmstrom, şi secretarul general al Comisiei Europene, Catherine Day. În document se solicita nici mai mult, nici mai puţin decât… aplicarea în cazul României de sancţiuni care au fost aplicate anterior şi Ungariei – „We emphasize that the EU institutions have vigorously reacted previously, in the case of Hungary. We believe similar actions are necessary in our case. One such action would be to consider starting infringement procedures against Romania, based on the Charter of Fundamental Rights of the European Union, Art. 47”.

Tot în respectivul document, Sorin Ioniţă & Co. mai transmiteau oficialilor europeni o intoxicare grosolană: „Urmează ordonanţa de urgenţă de demitere, înaintea sfârşitului mandatului, a judecătorilor CCR” (judecătorii CCR sunt inamovibili şi nicio ordonanţă de urgenţă nu are putere asupra lor – n.a.). După o astfel de intoxicare, în mod normal, orice justiţie din lume îi trimetea în boxă pe autori, pentru defăimarea ţării şi pentru răspândirea de informaţii false. Pentru că asta a însemnat conţinutul respectivului document.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.