Soros: aproape 9 din 10 români cred că ţara merge într-o direcţie greşită

Optimismul românilor se află la cea mai joasă cotă din ultimii cincisprezece ani, iar scenă politică este marcată de mult pesimism, arată o nouă analiză dată publicităţii de Fundaţia Soros România în cadrul programului Studii Electorale Româneşti.

Un total de 82% dintre români spun, în noiembrie 2011, că direcţia în care se îndreaptă ţara este greşită şi doar 12% cred că ţara noastră se îndreaptă într-o direcţie bună.

Chestionaţi cu privire la participarea la vot, doar 47% dintre respondenţi au răspuns că vor merge cu siguranţă să voteze, iar 24%, că probabil vor merge; 8% au răspuns că probabil nu vor vota, în timp ce 18%, că sigur nu vor vota.

În ceea ce priveşte preferinţele electorale, doar 49% dintre cetăţeni au o opinie formată cu privire la cu cine vor vota.

Dintre aceştia, 55% preferă USL, iar PDL obţine 18 procente din preferinţele de vot ale respondenţilor. Pe locul trei, cu 9%, se află Partidul Poporului Dan Diaconescu. Cel de-al patrulea partid care ar trece de pragul electoral este UDMR, cu 7%.

Doar 32% dintre respondenţi dau un răspuns concret la o întrebare deschisă privind intenţia de vot pentru preşedinte. Pe primele locuri se află singurii candidaţi anunţaţi, Crin Antonescu cu 31% şi Dan Diaconescu cu 14%. Crin Antonescu atrage doar o treime din voturile potenţiale ale USL (27% preferinţe de vot USL, iar Crin Antonescu 10% – raportând la total eşantion). În acelaşi timp, nici un membru PDL nu este menţionat spontan de mai mult de 1% dintre cei chestionaţi.

Profiluri de alegători

În Bucureşti, ponderea celor care resping hotărât participarea la alegeri şi au un dezinteres ridicat faţă de viaţa politică este dublă faţa de media naţională – aproape o treime dintre bucureşteni spun că nu vor vota.

Analizându-se preferinţele electorale, datele arată că:

– USL este preferată în mai mare măsură de persoanele afectate de criză, dar şi de persoanele cu venituri medii. De asemenea, are o poziţie mai bună între persoanele cu studii superioare decât între cele cu studii medii sau scazute.

– Persoanele cu venituri mari sunt semnificativ mai înclinate să voteze cu partidul de guvernământ, la fel şi persoanele care nu au fost direct afectate de criza economică.

– Partidul lui Dan Diaconescu este susţinut de persoane de peste 55 de ani şi are succes cu precădere în rândul persoanelor cu educaţie scăzută şi cu venituri mai mici.

Studii Electorale Româneşti este un program de cercetare periodică a participării electorale şi a comportamentului de vot în România initiat de Fundaţia Soros România în anul 2009.

Analiza de faţă foloseşte datele unui sondaj de opinie reprezentativ pentru populaţia României în vârstă de cel putin 18 ani, pe un eşantion de 1.200 de persoane în vârstă de cel puţin 18 ani. Marja de eroare a sondajului este de +/- 2,7%, la un nivel de încredere de 95%. Culegerea datelor s-a realizat în perioada 6-19 noiembrie 2011, de către The Gallup Organization Romania.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.