Ioana Petrescu: „Dacă veneam cu cifre, acestea erau preluate politic”

Ioana Petrescu a încercat să explice miercuri, la Antena 3, de ce nu i-a prezentat președintelui Traian Băsescu, la întâlnirea de la Cotroceni, studiile care fundamentează măsura reducerii CAS.

Ministrul finanțelor a susținut că, practic, a refuzat să fie implicată într-un război politic.

„Era clar că aceasta era o întâlnire politică”, a spus Petrescu, ministrul afirmând totodată că subiectul CAS „a intrat la mijloc” în acest război. „Nu i-am dat studiile. Nu sunt publice. Însă, FMI le-a avut înainte cu o lună”, a spus Ioana Petrescu la Antena 3.

„Dacă veneam cu cifrele cu care am venit în faţa FMI, cu care am discutat în faţa mediului de afaceri, nu era practic mediul şi discuţia necesară de a pune aceste cifre pentru ca pe urmă să fie preluate politic” (Ioana Petrescu)
„Dacă veneam cu cifrele cu care am venit în faţa FMI, cu care am discutat în faţa mediului de afaceri, nu era practic mediul şi discuţia necesară de a pune aceste cifre pentru ca pe urmă să fie preluate politic.
Măsura este susţinută de Banca Mondială, de UE, există o mulţime de documentaţie din partea UE care spune că există o problemă cu taxarea prea mare a muncii în UE şi trebuie redusă, susţinută de Banca Mondială prin studiile pe care le avem de la BM, este susţinută de dreapta, de stânga, a trecut prin parlament.
Dânsul cred că aştepta să spun eu că voi creşte nişte taxe, ceea ce nu o voi spune, vă spun foarte clar, şi nu o voi face, pentru că am o viziune foarte clară că voi folosi politica fiscală ca să cresc economic această economie.
Credeţi-mă că ar fi fost foarte uşor să dau din cap şi să fiu de acord cu orice măsura se pune pe masă de creştere a taxelor, când am discutat cu FMI, discuţiile cu FMI au fost extrem de lungi şi au durat până la 12 noaptea timp de două săptămânai pentru că eu nu am fost de acord să creştem taxe asupra mediului de afaceri şi să-i împovărăm în acelaşi moment în care reducem fiscalitatea pe CAS”, a spus Ioana Petrescu.

Consilierul pe probleme economice al presedintelui Basescu, Bogdan Dragoi, a reiterat o idee exprimată de directorul de comunicare al FMI, referitor la compensarea veniturilor prin aplicarea CAS.

„Misiunea FMI nu s-a încheiat cu un acord. Măsura CAS a fost ridicată (în cadrul discuțiilor de la București), dar, din lipsă de argumente, FMI a decis să nu închidă măsura și să revină în noiembrie”, a declarat acesta, pentru HotNews.ro.

În urmă cu o săptămână, la Wasington, Gerry Rice, director de comunicare al FMI, afirma că asteaptă de la guvern măsuri pentru a compensa lipsa de venituri generată de reducerea CAS.

„FMI împărtășește obiectivul de a reduce taxele mari pe forța de muncă în efortul de a stimula angajările. Trebuie să înțelegem cum intenționează guvernul să compenseze lipsa de venituri. Fără măsuri de compensare, reducerea CAS cu 5 puncte procentuale va crește deficitul bugetar”, a declarat, Gerry Rice, la Washington.

Traian Basescu i-a cerut ministrului Finanțelor, în discuțiile de la Palatul Cotroceni, să-i prezinte studii care să arate că reducerea CAS este sustenabilă și nu afectează bugetul de stat.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Paul Dumitrescu 5138 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.