Ziua Internaţională a Francofoniei

New York şi Washington

Matei Şerban Rogoz în recital şi expoziţia Eugène Ionesco

Cu prilejul Zilei Internaţionale a Francofoniei, sărbătorită în lumea întreagă şi în primul rând de către cele 77 de ţări membre ale “Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei” pe 20 martie, în fiecare an, s-a impus în luna martie o lună a Francofoniei sărbătorită printr-o mulţime de evenimente culturale, artistice, ca un omagiu adus marelui tezaur cultural creat de limba franceză, ca un tribut pe care l-a stabilit Convenţia de la Niamey, care se află la originea regrupării statelor francofone. Inima acestei sărbători este limba franceză, ca limbă de comunicare, ca limbă folosită în instituţiile de învăţământ, ca limbă a dezvoltării şi schimburilor economice în care se exprimă peste 220 de milioane de locuitori ai planetei.

În cadrul lunii Francofoniei, la Institutul Cultural Român din New York se vor desfăşura mai multe evenimente, începând cu cel dedicat poetului Gherasim Luca, poet de origine română, care a scris la fel de strălucit poezie suprarealistă în limba franceză şi în limba română.

Vor urma recitalul pianistului Matei Şerban Rogoz şi expoziţia de portrete şi scene din spectacolele create în lume cu dramaturgia marelui rege al absurdului care nu moare, Eugène Ionesco. O expoziţie de fotografii semnate de artistul fotograf Sorin Radu, însoţită de o prezentare în limba franceză de Doina Uricariu. Toate cele trei evenimente au fost incluse în calendarul evenimentelor prilejuite de “Ziua Internaţională a Francofoniei”.

Pianistul Matei Rogoz la NY şi Washington

Pianistul Matei Şerban Rogoz va concerta în 21 martie 2013, la “Frances and Armand Hammer Auditorium”, de la “Corcoran Gallery” din Washington, la concert fiind prezent ca invitat de onoare E.S. Iulian Buga, ambasador al României în Statele Unite. Vor fi invitaţi ambasadorii şi personalul diplomatic al ambasadelor unor ţări francofone, acreditaţi la Washington, “Alliances Françaises”, reprezentanţii unor fundaţii culturale ale unor ţări francofone.

Primul recital al pianistului Matei Rogoz, venit special de la Paris pentru această sărbătoare a Francofoniei, va avea loc în 20 martie, în sala “Auditorium” a Institutului Cultural de la New York. La eveniment va participa Consulul General al României, la New York, Ioana Gabriela Costache.

Matei Şerban Rogoz s-a născut la Bucureşti, în 1973. A absolvit Liceul de Muzică “Dinu Lipatti”, la clasa Prof.dr. Ligia Pop şi şi-a luat licenţa la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, la clasa de pian a Prof.univ.dr. Sandu Sandrin. Începând cu anul 1997, urmează mai multe cursuri de perfecţionare la “Şcoala Normală de Muzică” din Paris cu Françoise Thinat. La “Mozarteum”, la Salzburg, a urmat cursurile de măiestrie ale pianistului Boris Bloch. A susţinut recitaluri la Bucureşti, Viena, Paris şi alte oraşe din Franţa. În anul 2001, a organizat un concert la Fundaţia SUA de la Paris, ca solist acompaniator.

Eugene Ionesco în viziunea artistului Sorin Radu

În 2002, în colaborare cu Institutul Român de la Paris, a organizat la Ambasada României din capitala Franţei două recitaluri dedicate creaţiei lui George Enescu, urmate la împlinirea a 50 de ani de la moartea lui Enescu de un nou concert dedicat marelui compozitor, violonist român, considerat de unii mari muzicieni, precum Casals, un al doilea geniu după Mozart. Cele două concerte dedicate creaţiei enesciene au fost filmate şi difuzate la postul “TVR Cultural”.

Din 2004, Matei Şerban Rogoz este doctorand al UNMB, cu o lucrare avându-l drept coordonator ştiinţific pe Prof. Univ. Dr. Nicolae Brânduş.

Programul recitalurilor ce urmează să fie susţinute la Washington şi New York de pianistul de origine română stabilit în Franţa cuprinde “Sonata op. 110 în La bemol major” de Beethoven, “Suita nr. 2, op. 10” de George Enescu, “Sonata op. 27 nr. 2 în do diez minor” de Beethoven şi “Sonata nr. 7, op. 83 în Si bemol Major” de Prokofiev.

Directorul ICRNY va susţine o prezentare a importanţei “Zilei Francofoniei”, în limba franceză, iar Consulul General al României la New York va ţine un scurt discurs dedicat evenimentului, în limba engleză.

O micro-expoziţie cu peste 30 de planşe alb-negru şi color va prezenta audienţei lista ţărilor francofone, împreună cu fotografii şi portrete ale unor mari scriitori francezi, creatorii limbii şi literaturii franceze. Expoziţia va cuprinde şi portrete ale unor scriitori de limbă franceză din ţările francofone.

Luis Mizon, câştigator al Premiului “Benjamin Fondane”

Scriitorul chilian Luis Mizon

Institutul Cultural Român de la Paris va decerna Premiul Internaţional de Literatură Francofonă, “Benjamin Fondane”, scriitorului chilian Luis Mizon, în 22 martie, la ora 16.00, în cadrul “Salonului cărţii” de la Paris.

Creat în 2006 prin colaboararea dintre ICR de la Paris, “Le Printemps des Poètes” şi asociaţia “Benjamin Fondane” din Paris, premiul păstrează vie memoria poetului şi filosofului român Benjamin Fondane şi este oferit în fiecare an unui scriitor francofon.

Benjamin Fondane (1898-1944) şi-a scris întreaga operă influenţată de gândirea existenţialistă în limba franceză. A murit, în mod tragic, la Auschwitz. Premiul este acordat pentru poezie, proză poetică şi eseu.

Luis Mizón este poet şi romancier de origine chiliană, născut la Valparaiso în 1942. După lovitura de stat din Chile din anul 1973, Luis Mizon s-a stabilit la Paris, unde Roger Caillois i-a tradus volumele “Terre prochaine”, în 1977, şi “L’Arbre”, în 1978. După moartea lui Caillois, Claude Couffon a tradus alte poeme, care au fost publicate sub titlul “Poèmes du Sud”. Volumul a fost reeditat pentru a treia oară anul acesta, la editura “Gallimard”.

Luis Mizon a creat asociaţia “Confluences Poétiques”, care reuneşte poeţii străini stabiliţi în Franţa şi care scriu în limba franceză. El este autorul a mai mult de treizeci de volume şi a publicat, împreună cu poetul de origine română Zeno Bianu, volumul “Anthologie de la poésie précolombienne” (editura “Le Seuil”, 2000).

În cadrul ediţiilor precedente, premiul a fost câştigat de Petr Kral (2006), Abdelwahab Meddeb (2007), Nimrod (2008), Linda Lê (2009), Jean Métellus (2010), Abdellatif Laâbi (2011), Jean Portante (2012) şi Nicole Brossard (2013).

Lucian Boia va conferenţia la ICR Stockholm

Istoricul Lucian Boia

În contextul Zilelor Francofoniei, ICR Stockholm va organiza, la sediul său, conferinţa “România francofonă şi francofilă: scurtă abordare istorică” (La Roumanie francophone et francophile: bref aperçu historique), susţinută de renumitul istoric român Lucian Boia. Evenimentul va avea loc pe 20 martie, fiind inclus în programul oficial al “Săptămânii Francofoniei” de la Stockholm din perioada 20-27 martie. Conferinţa se va desfăşura în limba franceză şi va oferi o imagine de ansamblu asupra contextului francofon în care s-a format cultura română în ultimele doua secole.

Lucian Boia (n.1944) este profesor emerit la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti. Opera sa cuprinde numeroase titluri apărute în România şi în Franţa, precum şi traduceri în engleză, germană, spaniolă, italiană, poloneză, maghiară, coreeană. Preocupat îndeosebi de istoria ideilor şi a imaginarului, profesorul Lucian Boia s-a remarcat atât prin lucrări teoretice privitoare la istorie (“Jocul cu trecutul. Istoria între adevăr şi ficţiune”) şi la imaginar (“Pentru o istorie a imaginarului”), cât şi prin investigarea consecventă a unei largi game de mitologii (de la viaţa extraterestră şi sfârşitul lumii până la comunism, naţionalism şi democraţie). A adus, de asemenea, noi interpretări privitoare la istoria Occidentului şi la istoria Franţei. În 1997, lucrarea sa “Istorie şi mit în conştiinţa românească” a stârnit senzaţie şi a rămas de atunci un punct de reper în redefinirea istoriei naţionale.

“Eu când vreau să fluier, fluier” la Festivalul Francofon de la Roma

Secvenţă din Eu când vreau să fluier, fluier

“Accademia di Romania”, în colaborare cu Ambasada României în Italia, va participa la “Zilele Internaţionale ale Francofoniei” de la Roma, prin proiecţia în cadrul festivalului “FrancoFilm” a peliculei “Eu când vreau să fluier, fluier” de Florin Şerban. Filmul este o dramă cinematografică regizată de Florin Şerban după piesa omonimă de Andreea Vălean şi a primit Marele Premiu al Juriului – “Ursul de Argint” la Festivalul International de Film de la Berlin în 2010.

A cincea ediţie a “Francofilm” – “Festivalul de Film Francofon” de la Roma, organizat de Institutul Francez – “Centre Saint-Louis”, în colaborare cu ambasadele şi reprezentanţii din ţările membre ale “Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei”, va avea loc în perioada 14-21 martie la sediul Institutului Francez – “Centre Saint-Louis”. Festivalul prezintă 11 filme de lungmetraj din Belgia, Bulgaria, Canada, Quebec, Franţa, Liban, Luxemburg, Maroc, România, Senegal, Elveţia şi Tunisia.

Proiecţia peliculei “Eu când vreau să fluier, fluier” va avea loc joi, 20 martie 2014, la ora 21.00.

Accademia di Romania prezintă şi expoziţia de pictură „Intus et foris” a artistului Philippe Casanova. Curator: Alicia Adamczak. Inaugurarea are avea loc miercuri, 19 martie 2014, ora 18.30, la Sala de Expoziţii a Accademiei.

Philippe Casanova, artist francez, un iubitor pasionat de formele baroce, care a făcut din Roma matricea sa de inspiraţie, va expune o colecţie de picturi reprezentând interioare de biserici, palate şi fragmente împrăştiate în „universul baroc”.

Fidel motivului şi spiritului creativ al secolului al XVII-lea Philippe Casanova ne oferă o viziune contemporană şi personală de arta antică. Picturile sale oferă o diversitate a locurile alese, reduceri surprinse chiar în momentele de lumină, care pentru pictor este un personaj şi un element plastic în jurul căruia opera se naşte şi se dezvoltă. Un tablou de Casanova evocă arta barocă fără a o copia; creând propria sa viziune a unui model existent, artistului îi place să modifice realul regândind culorile de marmură, podelele din stuc pentru a reface o operă nouă, nemaiauzită, un vis baroc.

Regizorul Cristi Puiu, la Varşovia

Regizorul Cristi Puiu

Şi în Polonia, statele francofone dedică acestei aniversări, în luna martie, diverse manifestări culturale, artistice şi educaţionale, pentru o mai bună promovare a limbii franceze, dar şi în scopul cooperării şi solidarităţii dintre state. Pe tot parcursul acestei luni, atât la Varşovia, cât şi în importante oraşe poloneze – Cracovia, Poznań, Wrocław, Łódź -, vor avea loc concerte, seri de poezie, conferinţe, prelegeri, reprezentaţii de teatru, proiecţii de filme, toate acestea acompaniate de un bogat program educaţional.

Institutele culturale şi ambasadele participante la celebrarea “Zilei Internaţionale a Francofoniei” au iniţiat un “Festival de filme francofone”, care se va desfăşura la Varşovia pe tot parcursul lunii martie.

Institutul Cultural Român de la Varşovia va participa prin prezentarea filmului “Trois exercices d’interpretation”, în regia lui Cristi Puiu. Proiecţia a avut loc la Cinematograful “KinoLab” din cadrul “Centrului de Artă Contemporană Zamek Ujazdowski” din Varşovia, în data de 18 martie. Festivalul de filme va mai include proiecţii ale unor producţii din Belgia, Canada, Elveţia, Franţa, Grecia, Maroc.

O componentă importantă a evenimentelor dedicate francofoniei o reprezintă atelierele pentru copii. România a fost reprezentată printr-un atelier susţinut la Mediateca Institutului Cultural Francez din Varşovia, în cadrul căruia au fost citite poveşti româneşti traduse în limbile franceză şi polonă.

Totodată, în data de 20 martie, România – prin Institutul Cultural Român şi Ambasada României la Varşovia – va organiza „Seara Gusturilor”, o manifestare în cadrul căreia fiecare ţară participantă la celebrarea “Zilei Internaţionale a Francofoniei” va prezenta produse culinare specifice, recognoscibile pe harta gastronomică a popoarelor francofone. În acest an, „Seara Gusturilor” va fi găzduită de Ambasada României la Varşovia. Institutul Institutul Cultural Român de la Varşovia va prezenta o expoziţie de fotografie dedicată culturii gastronomice tradiţionale româneşti printr-un element specific al ei, pâinea.

Pictorii români aniversează francofonia la Bruxelles

Pictori români la Bruxelles

20 de pictori români contemporani expun la Bruxelles, în perioada 10-25 martie, în cadrul unei expoziţii organizate de ICR Bruxelles şi de Reprezentanţa Permanentă a României pe lângă Uniunea Europeană (RPUE).

Evenimentul marchează aniversarea “Zilei Internaţionale a Francofoniei” şi se desfăşoară cu sprijinul asociaţiei culturale “Soleil de l’Est” din Franţa. Majoritatea lucrărilor expuse au fost realizate în cadrul rezidenţelor artistice găzduite de această asociaţie în spaţiul francofon. Printre artiştii selecţionaţi se numără Corneliu Vasilescu, Cosmin Frunteş, Carmen şi Nicolae Groza.

Expoziţia reuneşte lucrări ale unor pictori cu orientări artistice diverse, de la expresionismul abstract structuralist la simbolismul şi eclectismul postmodern, trecând prin abstracţionismul gestual.

România este membru al “Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei”, la ale cărei programe contribuie activ. ICR Bruxelles organizează pe tot parcursul lunii martie o serie de evenimente culturale care pun în valoare contribuţia românească la vitalitatea şi diversitatea francofoniei în lume.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.