Ierusalim, un pas către noua etapă a războiului din Siria

Preşedintele american, Donald Trump, a anunţat, miercuri seară, că recunoaşte oraşul Ierusalim drept capitală a Israelului, afirmând că decizia constituie „o nouă abordare” în efortul de soluţionare a conflictului israelo-palestinian. Donald Trump a argumentat că în ultimele decenii preşedinţii Statelor Unite au evitat, din diverse raţiuni, să recunoască Ierusalimul drept capitală a Israelului. Rex Tillerson, secretarul american de Stat, a declarat, miercuri, că Washingtonul va demara imediat procedurile pentru a muta Ambasada SUA de la Tel Aviv la Ierusalim, la câteva ore după ce Donald Trump a anunţat că va recunoaşte Ierusalimul drept capitala Israelului, potrivit The Telegraph. ”Consider că aceste decizii sunt în sensul celor mai bune interese ale Statelor Unite ale Americii şi în sensul continuării eforturilor de pace între Israel şi palestinieni. (…) Oraşul Ierusalim este una dintre cele mai sensibile probleme. Reafirm angajamentul Administraţiei mele pentru procesul de pace. Vom obţine pacea, pacea nu este niciodată imposibil de obţinut”, a spus Trump.

Presa americană relata anterior că, din raţiuni logistice, Trump va amâna şase luni mutarea Ambasadei americane la Ierusalim. Între timp, Washingtonul va juca marea carte unui acord de pace între israelieni și palestinieni și a formării unei alianțe între Arabia Saudită și Israel împotriva Iranului. Recunoașterea Ierusalimului drept capitală este primul pas și, aparent, este unul greșit, pentru că regele saudit Salman l-a avertizat pe Donald Trump că ”orice anunț american privind situația Ierusalimului făcut înaintea unui acord permament va dăuna negocierilor pentru pace și va spori tensiunile în regiune”.

Care este ”situația Ierusalimului”? Orașul a fost împărțit odată cu proclamarea Statului Israel, în 1948, când ONU a supus orașul unui regim internațional special. După Razboiul de șase zile din 1967, Israelul a ocupat Ierusalimul de Est, spunând oficial că nu este anexare, ci o integrare administrativă. În 1980, a fost adoptată Legea Ierusalimului, parte a legilor constituționale israeliene, care declară orașul drept capitala unită a statului evreu. Marea majoritate a țărilor membre ONU, inclusiv SUA, nu recunosc acest statut al Ierusalimului.

În acest context, recunoașterea Ierusalimului drept capitală a Israelului ar fi o lovitură pentru statele musulmane și ar reaprinde disputele cu Israelul, așa cum a avertizat deja Europa, la recea întâlnire dintre secretarul american de Stat și minișrii de Externe aliați ce a avut loc marți. Un lucru poate schimba dramatic această evoluție, după cum a sugerat regele Salman – un acord de pace israeliano-palestinian. Yaacov Nagel, până de curând consilier pentru securitate al premierului israelian, a declarat pentru The Telegraph că prințul moștenitor saudit Mohammed bin Salman este atât de nerăbdător să lovească Iranul împreună cu Israelul, încât este gata să-și pună semnătura pe orice acord de pace israeliao-palestinian. ”Saudiții trebuie doar să spună că există un acord, nu le pasa ce fel de acord. Trebuie doar să spună că există unul, pentru a face pașii următori”, spune Nagev. În viziunea lui Nagev, în schimbul mutării ambasadei SUA, Netanyahu va face unele concesii, iar Arabia Saudită va face presiuni asupra președintelui Autorității Palestiniene, Mahmud Abbas, pentru a accepta un acord cu Israelul, chiar și unul nefavorabil. Presa din Orientul Mijlociu citează surse care arată că au inceput deja convorbiri discrete între Israel și Arabia Saudită și că președintele Egiptului a propus crearea unui stat palestinian nu în Palestina, ci în Peninsula Sinai.

Cu un asemenea acord, planul de pace pe care Donald Trump este așteptat să-l prezinte la începutul anului 2018 ar putea avea succes. Acesta poate fi momentul în care va prinde oficial viața alianța împotriva Iranului (și a intereselor Rusiei în regiune) dintre Israel, Arabia Saudită și SUA. Războiul din Siria pentru reîmpărțirea Orientului Mijlociu, până acum unul antiterorist, va intra în etapa cu cărțile pe față.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3

13 Comentarii

  1. noi vrem domnia pacii mondiale si pentru a o obtine vom lupta cu toate armele, fie ele strategice sau tactice. Pacea trebuie aparata cu razboinici multi si bine inarmati, lupta trebuie sa fie continua 24/7…De fapt, Iisus a intrat in Yerushalaim pe un tanc, nu pe un biet asin, cum insinueaza agenturili…

    • din pacate ai dreptate. pacea si securitatea trebuie aparata la acest moment cu arme. nu doar in orientul mijlociu. peste tot in lume. tu nu ai parte de bombe direct pe canapeaua din sufragerie pentru ca cineva lupta pentru a-ti proteja securitatea.

  2. @Marchievici draga, Trump stie bine istoria regiunii. Si-are dreptate, traduc fragmente ale unui articol dintr-o enciclopedie. Asa ca, nici un razboi. Impostura a-nceput în 1917 (declaratia Balfour) si continuat de la 1947 (declaratia ONU) si pâna stazi, cu rezultatul unor genocide si-al invadarii Europei de catre musulmanii extremisti, teroristi : împaratul Hadrian numeste Palestina regiunea dintre marea Mediterana, desertul din estul Iordaniei si de la nord de SINAI (asa ca Trum apre dreptate, Palestina istorica-i în SINAI), ca sa-i pedepseasca pe evrei pentru revolta împotriva Imperiului Roman (vezi mitul lui Isus, care din respectiva revolta se si naste). Zona nu-i clar definita. Se centreaza asupra Galileei, Samariei si Judeii. La nord, granitele-i sunt Fenicia, si muntele Liban, si la sud, Filistia si Idumeea. Teritoriul se numeste si „pamântul lui Israel”.
    Pliniu cel Batrân situeaza Gaza-n Palestina. Cezareea= fondata de împaratul Herod. Joppé, de fenicienii care-s mai antici decât Potopul. Galileea= Siria. Granita Palestinei = aproape de frontiera cu Arabia. Dupa care-ncepe Fenicia. Palestina (de la Filistini) e numele dat de romani regiunii din Iudeea, Provincia Judea în Syria Palæstina, la 135, dupa revolta lui Bar Kokhba înabushita de Hadrian, al carui scop e de-a anihila orice urma de evrei din respectiva parte a lumii. Dupa cucerirea otomana, regiunea se populeaza de mameluci, de turci, arabi … .

    • Ylano, iar ai aparut?! Daca iubesti atata ” pamantul lui Israel ” dece nu te duci sa-l aperi? Asa-zisa ta eruditie se margineste la istoria lui Roller si la gandirea revolutionara a Anei Pauker. Pe noi nu ne intereseaza frustrarile tale politice!

    • Mai Ileano, dupa cate vad, nu cunosti nimic despre istoria reala a regiunii respective asa ca stai linistita in chibutul tau si margineste-te la lucruri reale ca de minciuni este lumea satula.

  3. În toamna anului 2017, în Israel a fost instalată prima bază militară străină (americană):
    http://www.businessinsider.com/us-military-base-in-israel-air-defense-negev-desert-2017-9

    Altfel, nu înţeleg ce semnificaţie are „recunoaşterea” Ierusalimului, de către D. Trump, drept capitală a Israelului. Recunoaşterea asta echivalează cu o validare, ţine loc de consfinţire prin tratat internaţional? Statele Unite, prin simpla „pronunţare” a preşedintelui lor, pot eluda uzanţele internaţionale? Uniunea Europeană a declarat că statutul Ierusalimului este acela de „corpus separatum”. De jure, majoritatea statelor care fac parte din ONU, şi majoritatea organizaţiilor internaţionale nu recunosc apartenenţa Ierusalimului de Est la statul Israel. Atît israelienii cît şi palestinienii îşi doresc Ierusalimul drept capitală.

    Iudeii au dorit să-i testeze servilismul lui Donald Trump. Au dorit să-l determine să declare „de partea cui este”. Iar Trump şi-a făcut publică opţiunea. Acum nu-i rămîne decît să suporte consecinţele. Alegerea a fost liberă. Însă urmările ei nu sînt. Se vor prăbuşi împreună.-

    • ierusalimul este capitala israelului si a fost capitala acestui stat atata timp cat a existat acest stat. majoritatea statelor nu sunt evreiesti nici crestine si de aceea nu-l recunosc ca si capitala si-l pun sa-si „negocieze” mai bine zis dispute capitala cu „palestina”. lucru care toate statele stiu ca este imposibil. acum statele „crestine” sunt defapt lgbt. israelul le-a recunoscut „drepturile” si le-a dat drepturi dar nu si-a aruncat istoria la gunoi. SUA la fel. romania vrea sa fie puritana in raport cu lgbt dar perversa numarul 1 in raport cu Santa Scriptura si implicit cu cuvantul lui Dumnezeu. romania este unica in peisajul european din acest punct de vedere dar asta o face cel mai tacanita ca sa nu spun nebuna.

  4. De foarte multi ani lumea ignora o situatie de fapt. Ignorarea ei nu a adus pacea sperata intre israelieni, crestini si musulmani. Jerusalem a fost capitala regilor evrei, a fost orasul pe care a incercat sa-l elibereze Iisus, distrus insa de romani. Presedintele Trump a taiat numai acel nod gordian, taiere amanata din 1995. Nu se va intampla nimic! Lumea araba, islamica, este prea ocupata sa se macelareasca intr-un razboi fratricid, decat sa acorde atentie palestinienilor. Ei nu sunt doriti de nicio tara araba, dar folositi in scopuri politice, straine de problemele lor. Palestinienii vor reincalzi supa Intifadei poate, dar nu-si vor gasi cu adevarat aliati. Declaratii ca a lui Erdogan, ca va rupe relatiile cu Israel, nu aduc palestinienilor nimic. Cred ca cel mai bine ar fi ca Europa sa transmita un mesaj lipsit de ambiguitate in aceasta privinta si, dupa parerea mea, sa sprijine demersul lui Trump.

  5. unii sunt obisnuiti sa privesca lucrurile prin prisma intereselor financiare imediate si implicit a puterii si influentei. altii privesc lucrurile prin prisma corectitudinii etice care nu intotdeuna inseamna bani instantaneu, putere si influenta instantanee asa cum nici un joc corect de „nu te supara frate” nu intotdeuna inseamna sa castigi.
    eu pot privi situatia de exemplu prin prisma drepturilor omului si a libertatii religioase. pana unde tine libertatea mea religioasa ca si crestin? onu in acest moment imi spune ca libertatea mea religioasa tine pana la poarta ierusalimului dar libertatea religioasa a musulmanului tine si in propria mea casa adica romania, europa. stau si ma intreb, in aceste conditii, cat timp va mai tine libertatea mea religioasa in propria mea casa? trump este vocea majoritatii populatiei americane care din cate stiu este crestina. fiind crestina, implicit, recunoaste ierusalimul ca si capitala a statului israel. asta nu stirbeste cu nimic libertatea religioasa a musulmanilor dar onu imi spune ca nu am drept de manifestare a libertatii mele religioase decat pana la stirbirea mofturilor musulmanilor. cand moftul musulmanului este afectat gata si cu libertatea mea religioasa.

  6. Articolele domnului Marchievici dupa cele ale domnului Nistorescu si alaturi de domnii Ioan Buduca si profesor Marga fac ca ziarul acesta sa fie citit !

  7. dacă nu-i poţi lămuri să facă pace şi au pretenţii rigide, atunci încurcă-i cu o propunere la fel de absurdă, mutarea capitalei de către o putere străină. dă-le de lucru, agită-i ca să nu se organizeze şi să roadă sacul. dacă nu o să fim cuminţi noi cu ungurii o să mute capitala României la Budapesta şi nimeni nu o să se sesizeze şi viceversa, a Ungariei în Ţinutul Secuiesc.

  8. recunosterea iersualimului e sah la Iran… israel si sua incearca pe orice cale sa stirneasca reactia Iranulu pentur a-i incaleca.

    6 Decembrie

    Israel won’t allow Iran to establish a military base in Syria, Prime Minister Benjamin Netanyahu said as he called on the world to halt Iran’s development of ballistic missiles, nuclear power and its support of global terrorism.

    “We have to act now against Iran,” Netanyahu said on Wednesday afternoon at the Jerusalem Post Diplomatic Conference.

    http://www.jpost.com/Israel-News/Netanyahu-We-have-to-act-now-against-Iran-517171

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.