Cine gândește finanțele, Vâlcov sau Ștefan?

Florin Cîţu, vicepreşedintele comisiei de Buget din Senat, a declarat că are informaţii conform cărora Darius Vâlcov, fostul ministru de Finanțe și primar al Slatinei, este „mult mai prezent“ în Ministerul de Finanţe decât actualul titular al portofoliului, Viorel Ştefan. Întrebarea îi era adresată ministrului Finanţelor, Viorel Ştefan, care era aşteptat ieri în faţa Comisiei pentru buget‑finanţe din Senat, dar nu a putut fi prezent, iar şedinţa s-a amânat.

Liberalul Florin Cîţu a mai afirmat că nu ştie în ce calitate ia Vâlcov parte la astfel de întâlniri. „Aş fi avut o întrebare pentru domnul ministru de Finanţe: ce rol are Darius Vâlcov în această instituţie? Pentru că, în ultima perioadă, este mult mai prezent în Ministerul de Finanţe, este prezent la şedinţele tehnice şi, din câte ştiu, sunt acolo şi informaţii secrete de serviciu, care nu ar trebui să fie date aşa, peste tot. (…) Mi s-a confirmat prezenţa lui fizică în Ministerul de Finanţe la mai multe şedinţe. Nu ştiu în ce calitate, cine i-a aprobat. (…) Ştim că a lucrat la programul de guvernare, iar dacă cei de la PSD cred că acolo este cheia şi domnia sa poate să facă programul de guvernare – este fantastic. Una este însă programul de guvernare şi alta este să fii acolo şi să pui presiune politică“, a spus Cîţu, în declaraţia sa de la Parlament.

Vâlcov este cel care a avut prima dată ideea controversatului impozit pe gospodărie pe care PSD încearcă acum să-l promoveze, deși această găselniță nu a fost niciodată prezentată pe timpul campaniei electorale și nici nu face parte din programul „Îndrăznește să crezi“, cel pe care Dragnea afirma că-l cunoaște din scoarță în scoarță.

Dragnea & Vâlcov = love

Invitat la un post de televiziune, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a recunoscut public colaborarea cu Vâlcov la realizarea programului de guvernare, deși acesta este cercetat în mai multe dosare penale. Cu toate acestea, Dragnea a spus că este un bun profesionist şi că îşi „asumă” faptul că a colaborat cu o persoană care are probleme în justiţie.

„Pentru prima dată o spun public, pentru că mi se pare că e datoria mea să fac lucrul ăsta. Darius a fost unul dintre oamenii de bază cu care am lucrat la programul de guvernare. Darius Vâlcov a venit de la PDL, dar este un om cu o foarte bună pregătire. Are probleme în justiţie, dar Darius Vâlcov este unul dintre oamenii care, prin contribuţia lui, prin munca lui, la programul nostru de guvernare (…) a adus o contribuţie serioasă pentru ca românii să o ducă mai bine. Şi eu îmi asum lucrul ăsta“, a afirmat președintele PSD.

Vâlcov și aventurile sale culturalo‑penale

Fost senator, fost primar al orașului Slatina și fost ministru de Finanțe, Darius Vâlcov a fost pus sub urmărire penală, în 2015, pentru săvârșirea infracțiunii de efectuare de operațiuni financiare ca acte de comerț, incompatibile cu funcția. Mai exact, acesta deținea, prin interpuși, firme de cadastru, de contabilitate și un birou de avocatură. Banii rezultați în urma tuturor acestor fapte penale ar fi fost transformați de Vâlcov în 101 tablouri, dintre care unele semnate de Renoir, Pablo Picasso, Andy Warhol sau Jean Cocteau. Pe lângă această veritabilă pinacotecă, anchetatorii au mai găsit 90.000 de dolari, 1,3 milioane de lei și trei lingouri de aur.

Vâlcov mai este urmărit penal și în alte dosare, pentru fapte de corupție care au avut loc, conform procurorilor, atât când acesta era primar al urbei oltene, cât și atunci când ocupa funcția de ministru de Finanțe în guvernul Ponta. Astfel, în decembrie 2012, i-ar fi cerut unui administrator al unei societăţi comerciale suma de 2.500.000 de lei, reprezentând un procent de 10-15% din sumele încasate de firma acestuia, în baza unui contract de la Primăria Slatina. Tot 10% din valoarea unui contract ar fi cerut Darius Vâlcov de la un om de afaceri și în 2014, când devenise senator PSD și ministru de Finanțe.

Alte acuze ale lui Cîțu au vizat modul în care Ministerul de Finanțe a încercat să-și înfrumusețeze activitatea din ultimele trei luni.

„Cifrele pe care le-am primit de la Ministerul de Finanțe și de la ANAF confirmă că au fost tăiate investițiile și că nu s-au rambursat banii din TVA, doar pentru a cosmetiza execuția bugetară și pentru a arăta un surplus pe primele trei luni. Avem un minim al investițiilor de 0,2% din PIB pentru ultimii, cred că, 5 ani — față de anul trecut, când aveam 0,6% din PIB pe primul trimestru —, iar la rambursările din TVA s-a rambursat mai puțin în primul trimestru cu un miliard de lei. Nu știm cine a luat decizia aici de a se rambursa mai puțin. De obicei, se rambursa în medie 1,2 miliarde. Ceea ce ar trebui să știe Ministerul de Finanțe este că acești bani nu aparțin Guvernului, (…) sunt banii companiilor, care au nevoie de acești bani, și deciziile politice doar pentru a cosmetiza un rezultat dezastruos țin economia în spate”.

Ieri, Completul de cinci judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție a decis însă că fostul ministru Darius Vâlcov scapă de controlul judiciar în dosarul în care este judecat pentru trafic de influenţă, spălare de bani şi operaţiuni financiare sau acte de comerţ incompatibile cu funcţiile ocupate de acesta: de primar, senator şi ministru. Decizia este definitivă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Mihai Boeru 40 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.