Dosarul Flota trebuie redeschis

Dosarul Flota trebuie redeschis din mai multe motive. Este vorba de o valoare enormă. O întreagă ramură economică a României a fost îngropată. Din interes, din naivitate, din prostie, oricare ar fi cauza, trebuie să o ştim. Celor mai mulţi, Dosarul Flota ne este străin. La vremea respectivă presa nici nu l-a publicat. Nici Parchetul n-a permis accesul, nici spaţiul tipărit nu o permitea. Presa nu l-a parcurs în întregime niciodată. Politicienii, procurorii, poliţiştii şi experţii l-au citit de mai multe ori. Publicul larg nu l-a văzut niciodată. E drept că nici nu l-ar putea parcurge în zecile de mii de pagini care îl alcătuiesc. Măcar în piesele sale de bază tot merită văzut.

Ca şi în alte afaceri oneroase ale tranziţiei, sunt banii României. E unul dintre motivele importante pentru care ne-am propus deschiderea lui. În plus, acest dosar pe care se întemeiază unul dintre cele mai mari scandaluri din istoria României, poate la fel de mare ca şi prăbuşirea Bancorex, a fost închis în baza unei expertize întocmite de un oarecare. În momentul respectiv, Traian Băsescu era deja preşedinte. Iar expertiza a fost scrisă de un neica nimeni şi cu pixul tremurând de teama puterii. Dosarul a fost clasat pe mare fugă în baza unei decizii luate de un confirmat în funcţie (Daniel Morar) de însuşi incriminatul dosarului. Adică de Traian Băsescu. Între expertiza primă, cea care îl incriminează pe Traian Băsescu, şi cea fuşerită care-l scoate nevinovat este o diferenţă enormă. Una stabileşte o pagubă uriaşă, concretizată prin dispariţia flotei, şi alta îl indică drept autor al unui amărât de profit. E vorba de prea multe sute de milioane pentru a accepta ambiguitatea situaţiei. În plus, prescrierea faptei în interiorul unui termen în care o discutabilă imunitate a fost invocată pentru a-l proteja pe preşedinte este mai mult decât absurdă. Nu ne ajung pagubele generate de două mandate ale lui Traian Băsescu, el mai pretinde şi o imunitate în interiorul căreia orice vinovăţie a Dosarului Flota s-ar putea prescrie.

Dosarul Flota nu poate fi închis dintr-o trăsătură de condei. Situaţia economică, felul în care a fost luată decizia şi comportamentul preşedintelui Traian Băsescu o cer imperios. Redeschiderea Dosarului Flota şi o reparcurgere a documentelor i-ar putea ajuta pe cei care la data respectivă erau tineri şi nu se uitau la aşa ceva. Între timp au devenit alegători şi cetăţeni maturi. Unii chiar îl susţin cu entuziasm. O lectură a Dosarului Flota fie le-ar oxigena sentimentele, cum a făcut deshumarea lui Nicolae Ceauşescu ,fie i-ar putea lămuri pe deplin. Ar afla şi ei ce fel de aventurier au votat!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.