Pandemie: Cum s-a trezit Ungaria cu sfântul Graal și ce face cu el?

În Franța a fost autorizată și reglementată prin decret al Guvernului prescrierea tratamentului cu hidroxiclorochină, o moleculă antimalarie și în cazul bolnavilor infectați cu coronavirus. Asta după ce la Marsilia s-a constatat vindecarea a zeci de pacienți care au primit acest tratament.

Ungaria este un producător important de sulfat de hidroxiclorochina, prin compania Alkaloida, înființată în 1927 pentru a produce morfina, la acea vreme. Compania ungară este acum o subsidiară a companiei indiene SUN Pharmaceutical Industries, al cincilea mare producător de medicamente generice din lume și una dintre cele mai importante din lume care produce medicamente pentru malarie (alături de Sandoz sau Novartis).

Cum tratamentul administrat la Marsilia a fost făcut cunoscut de mai bine de o săptămână, comenzile mondiale de hidroxiclorochină au explodat cu peste 2.000%. În acest context, India a interzis exportul medicamentului, cu excepția contractelor deja incheiate ce trebuiau onorate. A fost interzis și exportul substanțelor active din care se fac medicamentele pentru malarie. Financial Times a relatat că medici din SUA care au aflat despre acest tratament au început să și-l prescrie lor și membrilor familiei, pentru a face stocuri.

Ce se întâmplă în Ungaria. Potrivit publicației Világgazdaság, guvernul de la Budapesta a decis să interzică exportul de sulfat de hidroxiclorochină. Mai mult, presa scrie că la Alkaloida se vor putea fabrica 20 de milioane de tablete de 200 de mg, suficiente pentru a trata 2,2 milioane de bolnavi. Criticii premierului Orban din Ungaria nu exclud ca Alkaloida, deținută de o companie din India, să fi aflat din presă despre interdicția de export decisă de guvern.

Același premier Viktor Orban, la emisiunea sa de la radio din fiecare zi de vineri, a criticat ”slăbiciunea” UE și incapacitatea Bruxellesului de a veni în ajutor în momente dificile. ”Am primit ajutor de la China și ne-au mai oferit ajutor statele membre ale Consiliu Turcic, din care face parte și Ungaria”, a spus Orban, adăugând însă că ”noi rămânem membri ai UE și aparținem alianței vestice”. Într-adevăr, Ungaria a primit echipamente medicale din China în această săptămână – 86 de ventilatoare, 100.000 de teste pentru coronavirus și 3 milioane de măști.

Viktor Orban nu a dezvoltat mult criticile sale la adresa UE, însă este limpede că a făcut aluzie și la modul în care au acționat Germania și Franța atunci când Italia a cerut pentru prima dată ajutor statelor UE – Parisul și Berlinul au blocat toate exporturile de materiale medicale (au revenit asupra deciziei, iar Germania primește acum pacienți din Italia, însă după ce UE a amenințat Berlinul cu procedura de încălcare a tratatelor). Însă ce face Ungaria chiar în aceste momente cu exporturile de sulfat de hidroxiclorochina, imediat ce a fost autorizat tratamentul într-un stat important precum Franța? Exact același lucru pentru care Orban a criticat UE.

În intervenția sa de vineri, Orban a respins și criticile internaționale aduse propunerii legislative de la Budapesta care ar putea permite guvernului să conducă prin decrete pe durată nelimitată. Criticile au venit de la membri ai Parlamentului European și din partea Consiliului Europei.

Viktor Orban a mai spus că nu vrea ca acum, în plină criză, să deschidă  o polemică legată de experții epidemiologi ai UE – unde erau ei și ce au spus ei în lunile ianuarie și februarie despre coronavirus? Orban a mai spus că este un lucru bun că acum știm despre ”slăbiciunea structurii întregii Uniuni Europene” și a mai cerut Bruxellesului ca, în cazul în care nu poate ajuta, atunci ”măcar să nu împiedice” acțiunile Ungariei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 8

20 de Comentarii

  1. E tare asta cu Consiliul Turcic,citez:”Biroul European al Consiliului de cooperare a țărilor vorbitoare de limbi turcice (Consiliul Turcic) deschis la Budapesta, capitala Ungariei, va ajuta la consolidarea cooperării Consiliului Turcic cu Uniunea Europeană (UE) și instituțiile europene””
    Acum ma credeti cand va spun ca ungurii sunt baschiri(turanici) de fapt!?
    In anii 60 Presedintele Academiei Ungare a scris presedintelui Academiei Baschire ( Republic of Bashkortostan) din URSS,si Parlamentului Baschir-Kurultai din Ufa ,anuntand ca cele doua tari sunt surori dpdv lingvistic si istopric!Spre deosebire de pusta maghiara ,Baschiria arata splendid!
    Si apropo de hidroxiclorochină,in cantitate mare, distruge iremediabil inima!Aviz hipertensivilor!

    • Oricum, Ungaria a facut si face cea ce trebuie: are cca 2500 aparate de ventilare, masti, combinezoane, medicamente etc. suficiente (stocul se mareste zi de zi), locul 3 in Europa in cea ce priveste nr. de paturi de spital / 100 mii locuitori (7,2 mai exact, Germania pe locul 1 are 8 paturi / 100 mii locuitori), institutele de cercetare deja au decodat genomul virusului si se lucreaza la vaccin/medicamente; are agricultura si stocuri alimentare pt 25 milioane de oameni, sistemul educational online este functional de 2 saptamani si a fost pe picioare intr-un weekend, doar pt combaterea pandemiei a cheltuit pana in prezent 254 miliarde forinti; a luat masuri economice corecte si ferme pt a ajuta firmele si populatia in valoare de peste 3500 miliarde forinti etc. etc., toate astea in conditiile in care starea de urgenta se prelungeste din 2 in saptamani, in conditiile in care atat Bruxellesul cat si opozitia de stanga si cea liberala baga bete-n roata la greu Guvernului de dreapta, cu toate ca nu ea a denuntat respectarea drepturilor omului, asa cum au facut-o altii… Bani au suficienti in pusculita, cred ca vor iesi mai putin șifonati din beleaua asta, decat altii. Bravo lor!
      (Da, ungurii nu si-au crosetat istoria, nici nu-si neaga originile, intretin relatii cordiale cu statele asiatice, si iata, ajutoare primesc si de acolo.)

  2. Vedeti ca in Franta guvernul a revenit la autorizarea hidroxiclorochină:)))
    Mare grije cu otravurile..

  3. Ungaria a fost o mare producatoare de substante chimice de sinteza fina inca de acum 1/2 secol.
    Inca de acum 50 siii…. de ani, pe vremea studentiei mele, in laboratoarele facultatii de Chimie Industriala , noi lucram cu substantze fabricate in Ungaria.
    Asta inseamna sa fii destept: cantitate mica, pretz mare.
    Este exact ca in Elvetia, tzara lipsita de resurse: dintr-un kil de metal iti face un kg de ceasuri…..[Leo]

  4. Ma apuca pandaliile cand aud si citesc paranghelii si „minciuni” crase! https://www.stiripesurse.ro/alerta-de-la-casa-alba-noul-coronavirus-va-recircula-si-sezonul-urmator_1446241.html
    De unde pana corbului stiu astia ca va reaparea coro daca mananca rahat ca este facut si plasat de chinica?! A fost cu dedicatie pentru toate tarile afectate doar cu scopul de a decima viata vie pe glob?!? Cat de tamp sa fii sa crezi asemenea porcarii verbale sau fabricate tocmai de cei care urasc natiuni de moarte din cauza ca nu pot controla si coordona totul, ca nu pot acapara bogatiile pamantului(aurul negru care valoreaza enorm), din cauza celor care traiesc?! Cine urla in gura mare ca sunt prea multi consumatori vii pe planeta si nu exista hrana pentru toti, masura nefiind explicita dar s-a spus clar ca trebuie ca fiecare stat sa ia masuri! Ce masuri pot lua tarile in acest sens? Cumva a scos macar un cuvant in acest sens Chinuta? Nu cred! Observam cu ochiul liber si printre randuri limita perioadei fixate privind diminuarea speciei umane mai ales specia alba? prin orice metoda posibila dar de la distanta!

  5. Orice medicament este o otrava potentiala, depinde de dozaj. Deci nici acest medicament nu poate fi lasat la indemana profanilor. Hidroxiclorochina este o versiune sintetica mai putin toxica a celebrei chinine, folosita in trecut la tratarea malariei. Chinina este un produs natural extras din arborele de chinina. In Romania comunista chinina era strict reglementat pentru ca era folosita si pentru declansarea avorturilor. Hidroxiclorochina nu produce in mod normal mai multe efacte secundare decat multe alte medicamente de pe piata, ceva durari de cap si trebuiesc strict monitorizati hipertensivii ai bolnavii de inima. In trecut se vindea la liber, este folosita si pentru tratarea unor forme rezistente de alergie. Existenta unei solutii de tratament in caz de infectie cu coronavirus scade mult si presiunea psihica a pesonalului medical care stie ca in caz de infectare exista cel putin o solutie de tratament si vindecare, in loc de varianta nici un tratament. Probabil ca exista si alte scheme de tratament, tratamentul cu Hidroxiclorochina fiind unul dintre cele eficiente, dar nici unul omologat ca atare. Ar fi si absurd sa ceri asta pentru un virus complet nou stiind ca un protocol de tratament chiar cu un medicament omologat pentru uz uman, dureaza c-ca 18 luni. La razboi ca la razboi. Pana la urma ce este de preferat? Ca cineva sa fie vindecat cu un tratament neomologat dar cu riscuri deja stiute, sau lasat sa moara in asteptarea omologarii schemei de tratament timp de 18 luni? Optiunea apartine fiecaruia. Cu timpul, cu siguranta, metodele de tratare se vor rafina, dar acum e stare de razboi, timpul nu asteapta.

  6. @ Balaton Golu : pai,nu pe acolo la cauta Julianus barat(pe la 1235) originile si era (placut)surprins de asemanarile lingvistice,numind regiunea Magna Hungaria in documentele bizantine,teritoriul panonic nu e numit „Turkia”?si,dca tot era vorba de fratii,un (fost)senator udmr nu incheiase tot felul de astfel de legaminte cu reprezentanti ai ujgurilor din China ,tot pe motive de ” fratie”(a se vedea drapelul secuiesc si cel ujgur);pe aici,prin unele zone din Ardeal am fost foarte surprinsi la deschiderea „dolaramelor”chinezesti ca patronii(chinezi)vorbeau maghiara,dar nu stiau romaneste…

  7. Gralul e esenta natiei. Ungurii sunt oameni seriosi, nu se ucid si talharesc unii pe altii precum barbarii de romani.

  8. Nu s-a trezit cu sfântul Sfântul Gral în curte, s-a trezit de 20 de ani dar mai ales de 10 ani de când e Victor Orban prim ministru cu adevărul despre ce este UE și NATO! Și după ce s-au trezit s-au apucat de refacut industria și independența Ungariei. Peste 50 % energie a Ungariei, peste 50% Banci a Ungariei, peste 50 % media a Ungariei. Nu au dat Occidentalii bani pentru o nouâ centrală nucleară și au activat ONG soroșiște cu mediu etc… a luat 10 miliarde euro de la ruși și o face cu ruși. Și Universitatea lul Soros de Budapeasta, alfel folosită de unguri prntru a se promova în lume, afară din Ungarai și ONG și fundațiile să declare anual sursa banilor. Ce scandal ce proteste, dictatorul, naționalistul Victor Orban, derapaj de dreapta… A marit salariile medicilor și obligat 5 ani Ungaria, ba i-a și spus-o în față la Mekel câ m-am saturat să investesc12 ani în medici ca să plece în Germania. De acum pltiți scolarizare. Caușescu la fel, dar nici un ungur nu afirmă că Orban vinde medicii pe bani. ETC… Și uite că au fabrici de Medicamente, haine, mâncare și vor avea curând și Petrochimie pe gazul românesc. Noi cu anticorupția Kövesi, președinți Băsescu și Iohannis și Dragnea la închisoare ca voia să aducă aurul și să facă fond suveran. Adică o gramadă de bani ca acum în criză să avem de unde lua. Să fie clar câ în criza acuală nu ne mai dau englezii aurul înapoi. Eventual câte o tonă pe an următorii 90 de ani. Și vor fi procese pe stadion cu vinovații… Nuu.

  9. Populația lor este de 9 milioane(+/-), depinde cine asigură precursorii.

  10. @De la Nistru, din ce în ce mai multa lume intelege ce s-a întâmplat cu Dragnea.Dramatica și tardiva revelație! Din păcate, se poate repeta oricând, cu orice patriot responsabil (vezi luptele electorale în vremea Coronei și imensa ignoranță cu tupeu de valutist)..

    • Voi il plangeti pe talharul ala de Dragnea in loc sa va plangeti ca n-au fost inchisi si alti talhari ca el si ca nu li s-au confiscat averile furate de la stat? Daca faceau averi prin investitii, creeare de locuri de munca si productie nu ar fi fost nimic de reprosat legat de averile lor, asta e capitalismul. Dar sa furi de la stat munca contribuabilului ca sa te imbogatesti tu ca politician, este o ticalosie fara margini! Nici n-a primit macar atatia ani cat i s-ar fi cuvenit in mod real, l-au protejat totusi cu o pedeapsa simbolica dar i-au lasat in proprietate tot ce a furat. Ar fi fost preferabil sa i se fi confiscat furturile si sa fie el lasat liber pe strazi sa caute de lucru la privat, sa traiasca din munca nu din hotie. Si va mai plangeti ca statul nu are spitale, scoli, infrastructura, nerozilor!Cum sa aiba daca astia fura si depoziteaza in paradisuri fiscale?

  11. China bolsevica a declansat razboiul biologic mondial care e un tip nou de razboi, fara angrenarea in lupta propriilor combatanti, de aceea poate sa se declare ca tara iubitoare de pace si sa incerce sa o si dovedeasca prin donatii cat se poate de simbolice, dar perfect speculate propagandistic, bineinteles pe bani grei, asa cum se prefigureaza…S-a ajuns datorita ILEGALILOR din Colhozul bolsevic european in situatia monstruoasa ca in loc China sa fie condamnata pentru acest flagel, din contra sa fie si mai dizgratios ridicata in slavi decat inainte,cand se rezuma la subminarea lumii occidentale
    doar furandu-i tehnologiile, dupa care o invada cu marfuri de duzina. Ma refer la Partidul Comunist Chinez, China fiind de fapt PCC… Ca dovada, PCC a decis la cel mai inalt nivel, Biroul Politic, ca virusul nu mai exista in China! „Credibil”,
    fiind exportat in masa…

    • In istorie, din Evul Mediu incoace, China a fost la originea multor pandemii, cum ar fi epidemiile de ciuma sau gripa spaniola. I se spune gripa spaniola pentru ca fiind razboi mondial, era interzis sa se vorbeasca despre epidemia aceasta pentru a nu demoraliza trupele, numai presa spaniola a relatat despre gripa aceasta, Spania nefiind implicata in razboi.

    • Charlie de ce nu semnezi dumneata lili cum te știe lumea. Ați mai schimbat locația de la PSD-Cima roșie la PCC-colhozul bolșevic și stilul de la isterie la paranoie. Perseverența incrâncenarea și comentariile fluviu arată aceeași locație, aceeași Brigadă de propagandă.

  12. Gruparea Dragnea si asociatii au aderat la UE sa fure, nu sa munceasca.

  13. @Forum, corect informatia ca doar Spania a relatat despre „gripa Spaniola”.
    wikipedia: „Boala a fost observată prima dată în Fort Riley, Kansas, Statele Unite la 11 martie 1918. Aliații din Primul război mondial au numit-o gripă spaniolă deoarece a primit mai multă atenție în presa spaniolă decât în restul Europei. Spania nu a fost implicată în conflict, iar presa nu era cenzurată ca în restul Europei.”
    Deci gripa spaniola este de fapt gripa americana.

  14. Sa se facă de urgentă un bilanț in care sa se arate câți bani au intrat de la UE, câți au fost cheltuiți și mai ales câți au fost cheltuiți corect. Sa se arate cat s-a furat din acești bani, câte lucrări sub pragul calității s-au executat. O grămada de “oameni” politici ascunși prin viloaie sa muncească pentru ce sunt plătiți. Nu sunt plătiți sa fure , sa facă aranjamente și sa primească mite, comisioane . Doamnele din politica , sa meargă in spitale, sa facă strategii de ajutorare a celor cu venituri mici sau fără venituri. Se pot deplasa fără toalete, fără sâni pe afara, fără rimel, fără gene false , oricum sunt expirate! Fapte, fapte nu vorbe, mahalagisme și învârteli. Doamna Grapini sa-și transforme afacerile in materiale pentru spitale, a intrat in politica ca sa-i meargă bine afacerile nu de dragul nostru. Doamna Norică Nicolae nu a emis nici o idee concretă de măsura pentru pandemie. Hai, fiți brave doamnelor, va plătim gras de 30 de ani, arătați ce sunteți brave , a venit scadentă. Am văzut pe la TV ca unele sunteți credincioase!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.