Actualul deceniu – cel mai periculos pentru economia mondială din perioada 1950-2050

Actualul deceniu va fi cel mai periculos pentru economia mondială din perioada 1950-2050, întrucât ţările emergente şi cele dezvoltate trec prin transformări radicale, pentru a se adapta la o poziţie dominantă a Asiei, consideră Anil Gupta, profesor de strategie la University of Maryland.

„Văd acest deceniu ca deceniul de curbură. Economiile dezvoltate reprezintă încă 70% din PIB mondial, dar până în 2020 vor fi mai puţin de 50%. După 2020, problemele cronice ale economiilor dezvoltate vor avea implicaţii mai puţin serioase pentru economia globală. Până în 2025, PIB al Asiei va fi mai mare decât cel al SUA şi Europa la un loc, în timp ce impactul global al oricăror turbulenţe va fi mai mic”, a declarat Gupta pentru postul de televiziune CNBC.

În SUA şi Europa vor fi necesare ajustări semnificative pentru adaptare, la fel şi în marile economii emergente.Această viziune este împărtăşită de şeful diviziei pentru strategie macro şi de investiţii la HSBC Global Asset Management, Philip Poole.”Lumea se va muta din ce în ce mai mult către Est şi se va îndepărta de Vest şi economiile avansate, în timp ce importanţa acestora va continua să scadă”, a spus el.

În contextul crizei datoriilor suverane din zona euro, a şomajului şi creşterii economice lente din SUA, există argumentele pentru a afirma că „lumea dezvoltată” se află într-o perioadă prelungită de difcultăţi economice, notează CNBC.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.