AOAR vrea taxarea profiturilor excepţionale ale companiilor din sectorul energetic

Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România (AOAR) consideră oportună taxarea profiturilor excepţionale ale companiilor din sectorul energetic şi propune ca veniturile rezultate să constituie surse pentru un Fond Strategic de Dezvoltare destinat stimulării proiectelor de creştere a eficienţei energetice, se arată într-un comunicat AOAR, remis joi AGERPRES.

„Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România ( AOAR) susţine propunerea Ministerului de Finanţe referitoare la impozitarea profiturilor excepţionale obţinute de companiile din sectorul energetic. Aceasta propunere este una dintre măsurile propuse constant de AOAR în ultimii ani când, prin transferarea unui monopol de stat către un monopol privat, companiile din sectorul energetic au realizat profituri generate de creşteri de preţuri fără realizarea niciunei îmbunătăţiri aduse furnizării în domeniul combustibililor sau a energiei”, se menţionează în comunicat.

Măsura a fost aplicată şi în alte ţări membre ale Uniunii Europene, precum Ungaria sau Marea Britanie.

AOAR propune ca veniturile rezultate din această taxare să se constituie surse la un Fond Strategic de Dezvoltare prin care să se stimuleze proiectele de creştere a eficienţei energetice.

Totodată, AOAR consideră oportună taxarea excepţională a veniturilor companiilor ce activează în domeniul gazelor naturale, în condiţiile în care creditorii internaţionali (Fondul Monetar Internaţional, Comisia Europeană şi Banca Mondială) impun României creşterea preţului de furnizare a acestei resurse energetice.

Potrivit AOAR, la nivelul Uniunii Europene nu s-a acceptat de către ţări ca Germania, Austria sau Italia să se treacă la negocierea unui preţ unic de livrare a gazelor naturale importate din Rusia (demers important în sensul consolidării pieţei energetice unice europene), protejându-se astfel aranjamentele preferenţiale ale acestor state cu Rusia. Un exemplu concludent îl reprezintă triplarea profitului companiei germane E.ON, în primul semestru din 2012 faţă de aceeaşi perioadă din 2011, pe fondul acordului încheiat de compania germană cu Gazprom, referitor la reducerea preţului de import al gazelor, cu aplicabilitate retroactivă de la 1 mai 2012.

Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România constată că Fondul Monetar Internaţional, Comisia Europeană şi Banca Mondială ignoră faptul că România, care importă din Rusia circa 30% din necesarul de gaze naturale, plăteşte cel mai mare preţ – circa 500 dolari/1.000 mc, faţă de maximum 400 dolari plătit de alte ţări membre UE (în fapt, preţurile sunt confidenţiale şi pot fi chiar mai scăzute).

„Mai mult, se fac presiuni nejustificate asupra României de a asigura posibilitatea exportului de gaze naturale, în condiţiile în care România este obligată să importe circa 30% din necesarul său de consum din unica sursă – Rusia, la preţuri excepţionale”, se mai arată în documentul citat.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.