Apel către parlamentari: Nu daţi puteri necontrolate procurorilor

Comisia parlamentară pentru revizuirea Constituţiei şi-a început activitatea poticnit şi cu ceva întârziere. A fost însoţită de la început de previziuni peseimiste. Şi de multă neîncredere. Şi pe bună dreptate. Începuseră fricţiunile (şi chiar mai mult) în USL, parlamentarii „suplimentari” PDL şi PPDD au intrat de la început în pielea lui „gică-contra”, deci existau toate premisele pentru un eşec.

Surpriză mare însă. Din mers lucrurile s-au aşezat, au intrat pe matca firească şi comisia a început să producă. Chiar lucruri foarte bune. Cel puţin până acum. Să nu le fie de deochi. Parlamentarilor din „consitutantă”.

Dar, există totuşi o problemă. Şi deloc minoră şi care ar putea ca pe viitor să coste enorm.

Un amendament al PNL a generat dispute aprinse cu omologii din PDL. Este vorba de acordarea dreptului procurorilor de a emite fără mandat ordonanţe de ascultare pentru o perioadă de 48 de ore (24 de ore este intervalul în actuala legislaţie).

Oficial, textul acestui amendament arată astfel: în cazul în care există urgenţă deosebită (…)  procurorul poate să dispună prin ordonanţa, cu respectarea condiţiilor prevăzute de lege, luarea măsurii pe o perioadă de cel mult 48 de ore”.  Ei bine, acest amendament este extrem de periculos. În primul rând pentru că face trimitere la lege (respectarea condiţiilor prevăzute de lege), iar o lege, se ştie, poate fi foarte uşor modificată şi pusă în interesul unei majorităţi – nu contează din cine este compusă aceasta. Şi iată, culmea, deşi PSD s-a arătat că nu agrează acest amendament, premierul Ponta a ieşit miercuri seara în public – evident, la postul prietenului său, Sebastian Ghiţă – şi l-a susţinut cu toată tăria. Ponta a vorbit „ca fost procuror”, nota bene. „Faptul că acel text, cele 48 de ore în situaţii cu totul şi cu totul deosebite, sâmbătă după-amiază se află de un caz special de terorism, nu spunem că nu-l interceptează nimeni pentru că nu găsim un judecător. Pentru maximum 48 de ore, şi cred că e foarte normal termenul de 48 de ore, procurorul se duce la judecător şi îi confirmă sau nu mandatul (…) Să nu ne trezim că punem atât de multe interdicţii încât e mai uşor să fi terorist decât om cinstit în România” a spus premierul Ponta pe nerăsuflate. Ultima parte a declaraţiei mi se pare sugestivă şi îl suspectez pe premier că este foarte interesat ca acest amendament să fie adoptat. De ce, nici nu este nevoie să explic.

Nu contest faptul că pot apărea situaţii deosebite, urgenţe care să nu sufere amânare. Nu contest nici faptul că este posibil ca în week-end să nu fie de găsit un judecător care să avizeze mandatul de ascultate – deşi când a fost cazul, adică era vorba de neprieteni ai regimului Băsescu-Boc, s-au găsit judecători şi în gaură de şarpe. Dar astfel de situaţii nu trebuie (în România) lăsate doar la „respectarea condiţiilor prevăzute de lege”. Repet. Cu o lege faci ce vrei şi poţi să o schimbi în funcţie de propriul. Nu cred că reprezintă un efort prea mare şi nu cred că este o problemă dacă în Constituţie sunt prevăzute până la ultimul amănunt toate „situaţiile deosebite”Nu de alta, dar prea avem multe exemple când unor „simpli cetăţeni” (adică neprietenilor regimului) li s-au aplicat prevederi care de regulă se aplică pentru cazuri de siguranţă naţională şi alte grozăvenii de acelaşi tip. Deci, domnilor parlamentari (atât din „constituantă” cât şi din plenurile care urmeză să adopte legea de revizuire a Constituţiei), nu daţi puteri necontrolate procurorilor.  

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.