Aproape trei sferturi dintre ruşi ar dori să părăsească ţara

Aproximativ 73% dintre ruşi au recunoscut că vor să părăsească ţara, în condiţiile unei natalităţi şi aşa diminuate, relevă un studiu sociologic publicat miercuri de Moskovski Komsomoleţ.

În principiu, oamenii, în ziua de azi, călătoresc liber. Graniţele nu-i împiedică să-şi găsească un serviciu la care visează. Oamenii pleacă şi revin. În felul acesta funcţionează şi ştiinţa modernă. Totuşi, această ‘disponibilitate în masă’ de a pleca din Rusia reprezintă o formă de deznădejde şi de enervare, consideră publicaţia.

‘Fiecare dintre noi are momente în care, din cauza neplăcerilor de la serviciu sau din familie, şi-ar dori să lase totul şi să plece. Dar acum, acest semn de disperare este dat de 73% dintre cei intervievaţi’, punctează Moskovski Komsomoleţ.

Sociologii remarcă faptul că în Rusia iau amploare nihilismul şi cinismul, oamenii sunt din ce în ce mai dezamăgiţi – mai întâi de idealurile sovietice, apoi de perioada restructurării, şi mai mult de viaţa actuală. În consecinţă, nu doar că au dispărut idealurile, dar şi încrederea oamenilor în existenţa lor.

‘Sincer vorbind, nu bănuiam că nemulţumirea ruşilor este atât de mare. Ratingurile de invidiat ale lui Putin şi Medvedev sunt interpretate drept o aprobare a ceea ce se face în ţară. Se pare că aceste procente sunt, mai degrabă, un indicator al speranţei într-un ţar bun, care poate va face ceva pentru noi’, comentează autorul materialului.

Totuşi, actuala conducere nu este cu nimic mai prejos faţă de cea din perioada sovietică în ceea ce priveşte grija pentru bunăstarea personală. Din contră, discrepanţele dintre săraci şi bogaţi s-au amplificat, mai constată ziarul.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.