ArcelorMittal Galaţi a ajuns model european la concedieri

Măsurile de tăiere a costurilor şi de reducere de personal luate de ArcelorMittal Galaţi în 2008 şi 2009 sunt prezentate ca model de bună practică la nivel european, într-un studiu de caz al European Monitoring Centre on Change (EMCC), al Consiliului Europei.

ArcelorMittal a acţionat încă de la sfârşitul anului 2008 pentru reducerea impactului devastator al crizei: a luat măsuri de reducerea costurilor, lansând un plan de plecări voluntare, şi a îngheţat salariile.

Planul de plecări voluntare anunţat de companie în noiembrie 2008 a fost deschis până la 31 martie 2009. Cei care au decis să părăsească firma au încasat pachete compensatorii între 10.000 RON şi 25.000 RON (respectiv între 2.300 euro şi 5.900 euro), care se adăugau salariului lunar acordat pe o perioadă între 6 şi 24 de luni, în funcţie de vechime. Persoanele cu anumite afecţiuni cronice au mai primit încă 1.000 de euro.

Nu mai puţin de 5.900 de angajaţi ai ArcelorMittal din România au acceptat în 2009 planul de plecări voluntare propus de companie. Pe locul doi urmează Polonia (cu 5.000 de angajaţi), Belgia (2.500), Franţa (2.500), Cehia (1.700) şi Spania (950).

„Angajaţii din Europa de Est, din România şi Polonia, au agreeat acest plan de plecări voluntare, dar nu au fost prea satisfăcuţi de măsura şomajului tehnic. În schimb, salariaţii din Europa de Vest au fost mult mai puţin interesaţi de plecările voluntare. Diferenţa arată că în Europa de Est se conştientizează mult mai puţin impactul pe termen lung al rămânerii fără serviciu”, se arată în raport.

Pachetele compensatorii acordate în ţările din vestul Europei nu au depăşit 6-7 salarii lunare, nu 24 ca în România.

Sporuri de vechime de 25% din salariu

O altă măsură apreciată în raportul european consta în acordarea sporurilor de vechime pe perioada şomajului tehnic, în care angajaţii primeau doar 85% din salariu, beneficiind şi de suportul statului în astfel de condiţii.

Sporurile de vechime pot ajunge chiar la 25% din salariul de bază, în cazul salariaţilor ArcelorMittal Galaţi care lucrează de peste 20 de ani în companie. Angajaţii cu mai puţin de 3 ani vechime primesc doar 3% în plus la salariu, cei cu peste 10 ani au un spor de 15%, iar în cazul vechimii de 15 ani, sporul reprezintă 20% din salariu.

Numărul angajaţilor ArcelorMittal Galaţi a scăzut cu 32% în 2009 faţă de 2008, de la 13.700 la 9.300, potrivit Raportului anual al companiei.

Măsura şomajului tehnic a afectat 85% din angajaţii ArcelorMittal Galaţi în perioada mai – iunie 2009 şi ar putea reveni ca soluţie la sfârşitul anului 2010, potrivit reprezentanţilor companiei citaţi în raportul EMCC.

ArcelorMittal Galaţi, fostul Sidex, privatizat în 2001, face parte din gigantul ArcelorMittal Group, cel mai mare producător de oţel din lume.

Industria oţelului din România are în prezent circa 35.000 de angajaţi, faţă de 200.000 câţi activau în 1990. Şocul crizei economice globale a afectat domeniul oţelului în ultimul trimestru din 2008. În primele 3 luni din 2009, cererea de oţel scăzuse în România cu 65%, cea mai mare cădere din Europa.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.