Atenție: câmp prezidențial minat!

Anunțându-ne cu zâmbetul pe buze că „îi convine ca şi adversar politic domnul Hellvig”, dl Ciolacu aruncă un fascicul de reflector peste câmpul minat al prezidențialelor, cu un an înainte de a exploda. Câmpul  – nu dl Ciolacu.  Dumnealui fiind un șerpaș mai viclean decât predecesorii săi din fruntea PSD, care au călcat, fiecare la timpul lui, pe câte o mină antipersonal ce i-a zburat din viața politică.

În 13 iunie a.c., pe tema candidaților prezidențiali, publicam articolul „Regele, Geoană, Hellvig – și Luluța”, iar pe 18 septembrie – „Se fac cărțile pentru dl Hellvig?”.  Ce s-a mai întâmplat între timp, cum arată fotografia la zi?

În primul rând, este evident că pe turnură a apărut în galop dl Ciolacu, transformat de dl. Iohannis din mârțoagă purtătoare de ciumă roșie în lipițan stabilizator de tensiuni inter-partinice. Ca urmare, a încetat pe loc să mai necheze în Parlament suspendarea președintelui, mutându-și padocul în Piața Victoriei.  Cine-l ține de zăbală nu știm, dar cert este că nu puțini pariază pe el, fie prin metrou, fie prin tribunele stadioanelor unde câștigă România.  În ciuda diferenței de regn, încape în orice incintă.

Ciolacu nu e clar în câte biblioteci a intrat, dar are o empatie declarativ-participativă  (jucată sau sinceră nu mai contează) aptă să se bage pe sub pielea omului simplu – care dă grosul la urne. El merge pe schema sincerității totale (care evident că nu există în arhetipul de politician), mimând foarte bine autenticitatea – ceea ce la un electorat eminamente emoțional (pentru care contează mai mult compasiunea decât acțiunea)  s-ar putea să aibă ecou.

Pe lângă el, dar pe coardă, se ține bine în trap alergător dl Geoană, sinecurist de forță la NATO, de unde speră – el și sponsorii lui de la partida Democrată din State – să aterizeze planat în zbor la Cotroceni. Cu un cumnat ambassador at large despre care dna Gorghiu tace ca la ordin, Mircea –  după ce a câștigat bătălia pentru trecutul României (prin tatăl său, general ceaușist legendat în kaki) – ne învață cum să câștige și el, fiul, bătălia pentru viitorul țării. El, fiul – cât și prietenii lui, legendați în Armani, despre care nu se mai știe „cât de mulți suntem”. Brusc l-a apucat grija de (dez)echiparea militară a țării, care – ați ghicit – nu poate fi reparată decât prin comenzi pe bani către furnizorii din Statele Unite.  There’s no free lunch, right?  Lobby vs. lobby, right?

Totuși, dl Ciolacu, despre care nu știm – nici despre el – cam câte stele are pe aleea celebrităților / figura pescarilor, n-a ezitat să-i dea o smetie peste ochi, așa, ca la Buzău: „Nu poţi să vii să ridici pretenţii, să fii viitorul preşedinte al României, cu nişte şmecherii ieftine care se făceau prin ’92-’96. (…) Societatea românească nu este pregătită încă pentru un preşedinte independent. Nu forţa lucrurile.”

 

Mai clar de-atât nu se poate: Ciolacu a ieșit la drumu’ mare! Iată că, implicit,  se cam pretinde, iar pe Geoană, explicit, îl cam tunde. Ba îl și amenință voalat: „Nu forţa lucrurile!” Adică – „stai în banca ta! (oriunde își are sediul)” Este prima dată când Ciolacu se dă la Geoană ritos, pe față. Și nu întâmplător.

 

Dacă stăm strâmb și judecăm drept, candidatura simultană a celor doi divizează, în primul rând, bazinul (poporul) PSD-ist. Rezultatul? Față de aplombul previzibil al AUR și de apariția unui eventual pol de dreapta în jurul PNL, apare riscul ca niciunul dintre cei doi, alergând pe același culoar, să nu intre în turul al II-lea. Rezultă că, pentru ca arealul de centru-stânga să fie sigur de reprezentare în finală, este necesar ca unul dintre ei să dispară de la început, să nu se înscrie în cursă.  De aceea, Ciolacu îl împinge pe scări pe Geoană. Nu e loc pentru amândoi în lift. Dar dacă, peste toate, Geoană apucă totuși să intre în lift, atunci, în turul al II-lea, are șanse să-i declare din nou dragoste Mihaelei. De data asta, chiar și în dimineața de după.

 

Hotărâtoare pentru a rupe pisica poate fi chiar vizita din aceste zile la Washington a prim-ministrului. Va fi el desistat de Marele Licurici sau îl va desista el pe Geoană la Marele Licurici? Aceasta-i întrebarea. Dacă avem în vedere și recenta vizită pe apa lină a Potomacului a dnei Turcan, pianista de serviciu a dlui Iohannis, reiese că Licuriciul are la dispoziție toate taberele care se înfruntă în Valahia.

 

Tocmai de aceea, nu e exclus să vină cu varianta a III-a. Când doi se ceartă, al treilea câștigă. Cine să fie acela? Ei bine, pretendentul a fost nominalizat chiar de dl Ciolacu, după ce l-am nominalizat și noi acum 7 luni, când și-a dat demisia netam-nesam de la SRI.  Între timp, dl Hellvig s-a și plasat în fruntea listei PNL la europarlamentare. Just in case. De unde se vede că gheara dlui Iohannis este în continuare lungă, chiar dacă anumite posturi de televiziune au devenit, peste noapte, ca la ordin, din adulatoare –  inchizitoriale pe tema avionului cu clanțe de argint. Ca și când asta ar fi problema…

De data asta, dl Ciolacu și-a schimbat tonul. Nu e cazul să te rățoiești la un (proaspăt) fost director SRI, care, desigur, deși n-a plecat cu dosarele în traistă, le-a lăsat totuși la păstrare. „La un caz… pac la Răsboiul!”, ne învață eposul autohton. De aceea, dl Ciolacu n-are altă soluție decât să pretindă că îi convine Eduard Hellvig ca „adversar politic”. Nu-i mai spune: stai în banca ta! – ca lui Geoană.

Anterior, la o exprimare a lui Ciolacu cum că avem nevoie de o „Românie ordonată”, Hellvig n-a ezitat să-i dea peste nas,  scriind că „România ordonată, fără să fie şi coordonată, riscă să se transforme într-un proiect cu nume frumos, dar cu un conţinut dezordonat, precum nişte covrigi fără o sârmă unificatoare.”  Dl Hellvig nu a specificat nici cine să fie sârma unificatoare, nici de cine să fie coordonată România  – de Serviciile secrete?…  De Marele Licurici?…  De Ursula?… Fostul șef SRI este criptic, dar parcă l-a luat puțin gura pe dinainte.

În pofida aceastei șarje usturătoare, Ciolacu s-a grăbit să declare că „Eu nu am luat-o ca pe un atac. Sunt ferm convins că o Românie ordonată nu poate să fie decât dacă este şi o Românie coordonată.” Bravos, taică! Adică, pupat Piața Endependenți. E clar că președintele PSD lasă ușa deschisă, în caz de necesitate a „coordonarii” la urne. Lucrurile vor merge târâș-grăpiș, partidele făcând pe independentele, până la alegerile europarlamentare din iunie anul viitor. Atunci va fi bătaia peștelui. De-abia după ce AUR va marca probabil un scor de peste 20 la sută, va fi activată varianta candidatului comun PNL-PSD pentru prezidențiale, singura care le poate da celor două partide siguranța accesului în finală.  Atunci va fi reactivat și dl Hellvig, ca soluție de avarie.

Să fie oare nevoie de atâta bătaie de cap?  Poate AUR să pună în pericol binomul (de partid și de stat paralel)? Poate, în anumite condiții.

 

Dacă în PNL se va da o luptă pentru putere în partidul post-Iohannis (ceea ce coincide cu zbaterile derobării de mandatele atone, grele ca o piatră de moară, ale președintelui), nu la fel stau lucrurile în AUR, unde –  în lupta pentru putere din perspectiva intrării la guvernare  – are loc mișcarea inversă, de apropiere cât mai strânsă de președintele Simion.  Prin intermediul lui, intrându-i adică în voie, personaje de toate genurile, nu neapărat dintre cele mai respectabile, de la nostalgici vadimiști la artiste de mâna a treia scăpătate prin Italia, încearcă să (re)intre în viața politică a țării (dacă se poate pe poziții cât mai înalte), profitând de tsunami-ul suveranist care se prefigurează.

 

Disponibilitatea dlui Simion de a-și augmenta partidul cu cât mai multe personalități este, pe de o parte, de înțeles, dar, pe de alta, acceptarea cui vrei și cui nu vrei e de natură să alieneze alte personalități cu adevărat respectabile – care poate ar rezona cu ideea suveranistă dacă nu s-a trezi „colegi” cu intruși compromiși în trecut pe diverse paliere și reșapați acum la grămadă. O asemenea politică neselectivă de resurse umane s-ar putea transforma în auto-sabotaj. În definitiv, tocmai noutatea, prospețimea, lipsa unui pasiv compromis constituie principalul capital a acestei formațiuni. Or, dacă se împănează cu vechituri și cu toxicitățile lor acumulate în vechile lupte politice, se decredibilizează, își torpilează singură piedestalul.

 

În acest context, selectarea candidatului la prezidențiale va reprezenta o veritabilă piatră de încercare. Într-un fel, nu e exagerat să spunem că alesul va trebui să placă mai curând adversarilor decât partizanilor. În turul al II-lea, în lupta cu candidatul de dreapta sau de stânga sau, și mai și, în lupta cu un candidat comun, reprezentantul AUR, relocându-i în subsidiar pe nemulțumiții din cele două partide concurente,  va trebui, în primul rând,  să-i polarizeze pe nehotărâți, adică să aducă  România tăcută, retractilă, debusolată, alienată, sceptică, la urne. În asta constă pariul AUR.  Or, tipul de candidat în stare să producă o asemenea performanță n-are cum „să rimeze” cu epavele politice sau mondene care încep să paraziteze partidul.

 

În sfârșit, în ce o privește pe dna Kovessi, dacă ar fi s-o răzgândească cineva, problema ei este cine o propune. Nu mai are partid.  După ce Voiculescu (USR) și Mihăilă (REPER) au devenit penali, mai poate dumneaei să candideze în numele unor formațiuni corupte, ea, campioana anti-corupției? Nu mai poate, șade rușine. Reiese că încriminarea celor doi pe linie de vaccin are bătaie lungă,  bilă-mantă-bilă, de natură s-o cam rostogolească definitiv pe Luluța în săculețul de sub masă, situație care ar avea explicație: prezența ei în campania din 2024 nu i-ar surâde deloc actualului încă președinte, știind că, instalată la Cotroceni, Luluța s-ar putea răzbuna, cine știe cum, după ce a fost scoasă cu zgâlț din șefia DNA.

 

Aceasta ar fi fotografia câmpului prezidențial în prag de iarnă, la sfârșit de an pre-electoral. Făcând zoom înapoi, ce putem spune mai mult decât spunea un personaj celebru al aceluiași epos autohton:  „Lupta este desperată. Vrea să ne omoare, trebuie să-l omorâm!… Rezon, coane Iancule!”

 

 

 

 

 

 

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 9

26 de Comentarii

 1. PĂI CU -REÎNTOARCEREA-ÎNTOARCEREA- PE 50 TANCURI AMERICANE-EXPERIMENTATE- CINE-I MAI POATE STA ÎMPOTRIVĂ CELUI CE A DAT ALTE ÎNSUȘIRI PSD-ULUI-E VORBA DE MARCEL!

 2. Inca nu se stie pe cine va sustine Bruxelles-ul: Drula, Kovesi, Hellvig etc.

 3. mai radem,mai glumim,mai scriem degeaba dar nu uitam ca potrivit legii, numărul necesar de semnături pentru validarea candidaturii la alegerile prezidențiale este de 200.000 pentru partidele politice și de 100.000 pentru candidații independenți.
  PS de unde le scoatem tataie autor,pentru neispravitii citati si independenti?
  .

 4. scurt si concis (ca un refren pana la alegeri!) : cine credeti ca mai voteaza in afara de aliniati si vanduti ca sa fie necesare atatea presupuneri?…bazinul (electoral) se transforma vazand cu ochii doar intr-o troaca (urat mirositoare!) tocmai din cauza „specialilor” si a clasei politice care ii gireaza (ca sa nu mai amintim de „binefacerile” occidentului extins ,(m)UE/U$/NATO)

 5. Omiteti din analiză un personaj care poate strica ordinea de zi:Soso.

 6. @ Coltea Razvan : ” Omiteti din analiza un personaj care poate strica ordinea ” … ” Curat murdar , coane Fanica ” ! Nu domnule Razvan , nu personajul Sosoaca va strica ordinea ci STS-ul ! Cum a mai facut-o . Exemple ? Pai iata : europarlamentar UDMR la Vaslui si Teleorman .Primari , la Brasov -Coliban si Timisoara -Fritz (nume predestinat) . Si cite altele… Sosoaca vorbeste , STS-ul face.Sau nu va amintiti voturile pentru turnatorul Petrov de la Paris ? Un vot la 3 secunde…. In rest o analiza la singe a ” sistemului” politic si de valori din Romania !

 7. Indiferent cum se aseaza deocamdata astrele lucrurile inca nu sunt definitivat exprimate .Cumularea unor alegeri (cinci scrutinuri electorale nu vot fi suportate de cetateni ) este obligatorie.Aparitia unor candidati in alegerile Prezidentiale ce sunt pusi in oglinda cu cei banuiti a fi candidatii de Partid este obligatorie .Reinprospatarea , la virf, a PNL prin aducerea in Partid de noi figuri politice devine cutuma .Ciuca , „romanănul absolut ” este singurul politician de a carui seriozitate si patriotism nu ne putem indoi .Secondat de alti politicieni noi ca si aparitie ,Ciuca poate deveni viitorul Presedinte al Romaniei .Tara are nevoie de integritatea „Generalului ”si nu de figuri politice mai mult hazlii decit ancorate in ceea ce Romania are nevoie .Ciuca va aduce in fata natiunii o echipa ce spre deosebire de toti ceilalti isi poate respecta promisiunile electorale .Una este sa votezi un „General ” al armatei romanie integru , serios si patriot si alta este sa votezi „guralivii politici ”ce nu pot face nimic si care mai mult stirnesc risete decit creeaza certitudini .

 8. Nu m-am putut abține să nu-i mai pun o ventuZă pe 🌈 gras al lu’ măCiucă, popotarul ABSOLUT.
  măRog…😜

 9. Ce-ar fi dacă toate aceste alegeri să fi făcute într-o singură zi?…
  Oricum cine trebuie să câștige alegerile, câștigă!…

 10. Ciolacu nu e viclean ci doar o marioneta la fel de docila precum Ciucă, Johannis, Hellvig, Koveși… iar România nu are nevoie de președinți marionetă ci de bărbați adevărați

 11. Sa fie anchetat cercel care a manipulat poporul cu televizorul! Ne-a spus că virusul se ia de pe talpa pantofilor și se cuibărește in plamani când colo el era adus cu avionul de persoane „responsabile” direct din laboratorul de lilieci și împrăștia cu „spraiul” in marile aglomerări umane. Sa ne explice cercel cum de a dispărut virusache la primul foc de armă tras de Putin!

 12. Aloooooo, mai terminaţi-o dom’le cu Hellvig! În fiecare zi presa aduce aminte românilor că există un Hellvig – SCUTIŢI-NE VĂ ROG CU PÂRŢACU’ VOSTRU ARDELEAN!
  Cât despre Kovesi, acum când USR şi-a dat arama pe faţă, ce partid o va susţine? Sau, cine ştie, poate va mai găsi nişte prostălăi de-al de Băsescu care a promovat-o şi după ce s-a văzut ţâganca ‘mpărăteasă pe Băsescu l-a altoit.

 13. Am văzut ca de câteva săptămâni pe cotidianul apare o reclamă cu Ciolacu și o tipă (diverse tipe) cu mesajul “căsătoria s-a destrămat”.

  Pare un fel de bullying soft și nu o denigrare cruntă cum ar fi facut-o opoziția politică. Deci o facțiune PSD încearcă ceva …
  aceeași facțiune văd ca baga fără scrupule reclama cu: PNL + USR = fraudă de 1 miliard de euro. Din câte știu eu legislația oblică pe plătitorul de publicitate politică să își divulge identitatea.

 14. „Omiteti din analiză un personaj care poate strica ordinea de zi:Soso”

  Personajul nu strange 5%. Voi n-ati mai fost la vot, nu stiti cate voturi ai nevoie (peste 6 milioane) ca sa castigi la prezidentiale. Pentru asta este nevoie ca jumate din voturi sa vina de la partidul care te sustine si iti aduce 200.000 de voturi sa te poti inscrie. Toate personajele sinistre ce n-au fost alese vreodata (numite, doar) nu fac lista necesara la inscriere pentru candidatura. Cu 14% nu intri in turul 2.

 15. stau si „ma gandesc ..laaa viitoriumterii,si imi zic ..Ciolacu asta ..p;are buna ..ca om de mingi..dar el se vrea IEPURE..iepurele lu halvitza..in cazul de fata . deci alegerile pot sa nu se mai tina …cadingtadu a fost disvulvat..traiasca catintadu..comedie d Alecsandriescu..si spuneti ca ciolcacu a fost in USA ..???..o fi nimerit ..usa..din dos??

 16. Luluta? Lool!
  Luluta este o incompetenta responsabila de coruptie de sute de miliarde NEinvestigata (deci abuz in serviciu din partea ei) in Romania și de alte sute de miliarde de euro neinvestigate în ăștia 4 ani la nivel UE.

  Pe lângă incompetenta în practică se vede o incompetente la nivelul certificări profesionale ne-existente:

  – nu are calificări internaționale sau examene trecute pe bune în domeniile anti-corupție, anti-frauda, investigații, economic -financiar, strategie, cu scoruri de top și / sau în timp record.
  S-au cheltuit pe salariile ei milioane de euro până acum -infinit mai mult decât rezultatele obținute de ea, costurile cu ea reprezentând pagube la bugetul României și bugetul UE, în plus față de daunele create de incompetenta și corupția ei (abuz în serviciu și neglijență în serviciu);
  – premiile primite au fost pentru rezultate obținute în fapt de munca oamenilor din echipă, a avertizorilor, singura ei “calitate” fiind aceea ca ea nu a investigat fraude de miliarde de euro, încălcând legislația și codul de etica și conduita profesională, corupție pentru care a fost premiată de ambasadele firmelor care au furat miliarde de euro de la români. Ce a făcut ea poate fi considerat și trădare națională și un atac la securitatea economică a românilor.
  – împreună cu javrele corupte de la Brussels, niște birocrați mâncători de bani publici și corupți, trebuie să plătească despăgubiri profesioniștilor și antreprenorilor cinstiti care au suferit pierderi majore financiare și conexe din cauza marilor corupți pe care ei i-au alimentat cu fonduri UE în contracte cu statul și prin PNRR, ne-investigand nici anterior fazei de atribuire contract nici post-implementare indicatorii de fraudă și spălarea de bani practicați de jigodii.

 17. Numai imbecilii și naivii pot vedea în Luluta o eroină sau salvatoare, când ea este o incompetentă plagiatoare (dovedită de Sercan, absolventă cu medii mediocre de universitate mediocră, cu rezultate în practică sub-mediocra) și hoață de bani publici, principala responsabilă de corupția de sute de miliarde de euro neinvestigată în România și de “OK-ul la furat” oferit mafiilor transnaționale care se extind la nivel UE și jefuiesc PNRR-urile, inclusiv în România, unde s-au aliat cu firmele celor mai mari corupți care au jefuit și jefuiesc nestingherite, atentând continuu la siguranța națională.

 18. @ esop , ai luat locul lui ” buze dulci” ? Ca prea au ” miere ” aia ce-i pupi …..Ati ales „raul cel mai mic” cu Vadim si cu Dancila , ” proasta lui Dragnea ” cum o „alintati” .Acum dupa ultimile doua catastrofe Petrov si JohANNUS , mai vreti una ?Se vede ca Romania nu duce lipsa de ” dobitoci ” … Am pus ghilimele sa nu zica cumva cenzorul ca te ” jignesc ! Vai de mama voastra .Cred ca apropiindu-se sarbatorile , v-a plecat mintea cu sorcova.Alta explicatie nu am .Erori au fost , erori sunt inca !

 19. Luluta este o incompetentă responsabilă de corupție (de sute de miliarde) NEinvestigata (deci abuz in serviciu din partea ei) in Romania și de alte sute de miliarde de euro neinvestigate în ăștia 4 ani la nivel UE.

  Pe lângă incompetența în practică se vede o incompetență la categoria “certificări profesionale ne-existente”:

  – nu are calificări internaționale sau examene trecute pe bune în domeniile anti-corupție, anti-frauda, investigații, economic -financiar, strategie, cu scoruri de top și / sau în timp record.
  S-au cheltuit pe salariile ei milioane de euro până acum -infinit mai mult decât rezultatele obținute de ea, costurile cu ea reprezentând pagube la bugetul României și bugetul UE, în plus față de daunele create de incompetenta și corupția ei (abuz în serviciu și neglijență în serviciu);
  – premiile primite au fost pentru rezultate obținute în fapt de munca oamenilor din echipă, a avertizorilor, singura ei “calitate” fiind aceea ca ea nu a investigat fraude de miliarde de euro, încălcând legislația și codul de etica și conduita profesională, corupție pentru care a fost premiată de ambasadele firmelor care au furat miliarde de euro de la români. Ce a făcut ea poate fi considerat și trădare națională și un atac la securitatea economică a românilor.
  – împreună cu javrele corupte de la Brussels, niște birocrați mâncători de bani publici și corupți, trebuie să plătească despăgubiri profesioniștilor și antreprenorilor cinstiti care au suferit pierderi majore financiare și conexe din cauza marilor corupți pe care ei i-au alimentat cu fonduri UE în contracte cu statul și prin PNRR, ne-investigand nici anterior fazei de atribuire contract nici post-implementare indicatorii de fraudă și spălarea de bani practicate de jigodii.

 20. Numai imbecilii și naivii pot vedea în Luluta o eroină sau salvatoare.
  Probele arată ca ea este o incompetentă plagiatoare (dovedită de Sercan), absolventă cu medii mediocre de universitate mediocră, cu rezultate în practică sub-mediocre și hoață de bani publici, principala responsabilă de corupția de sute de miliarde de euro neinvestigată în România și de “OK-ul la furat” oferit mafiilor transnaționale care se extind la nivel UE și jefuiesc PNRR-urile, inclusiv în România, unde s-au aliat cu firmele celor mai mari corupți care au jefuit și jefuiesc nestingherite, atentând continuu la siguranța națională.

 21. L-ați chinuit pe Ciucă si v-ați bătut joc de el. Omul ăla nu vroia să intre în politică și sper să se întoarcă la comandat armate, să nu mai valideze și să semneze pentru jaful de miliarde de euro pe an pe care îl faceți prin firmele de casă!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.