Președintele Soare

După vreo 10 zile petrecute prin însorita Africă, Iohannis a făcut o scurtă escală în capitala scumpei sale patrii pentru o plictisitoare ceremonie de Ziua  Națională, dată pe repede înainte. S-a grăbit să ajungă în la fel de însoritul Dubai, la o conferință consacrată extinderii energiei solare ca mijloc de stopare a schimbărilor climatice.
De această temă se ocupă și un fel de ong mondial care se cheamă Alianța Solară Internațională (International Solar Alliance, ISA), fondată în 2015 la Paris, la inițiativa Indiei și Franței. Aceste două țări, alături de Australia, Marea Britanie și SUA alcătuiesc Grupul Director ISA. La Dubai, România a devenit membră a ISA, dar nu se cunosc nici obligațiile, nici drepturile care decurg din acest statut. Și nici cotizația anuală care ar trebui plătită. nu se încurcă cu astfel de fleacuri. În semn de apreciere pentru adeziune,  Iohannis n-a mai primit o șapcă, ci doar o insignă. În schimb, a rostit un discurs care angajează România la ceva imposibil, afirmând că „România își asumă un rol de lider (!) în promovarea energiei solare la nivel regional şi global”.
La conferință s-a mai adoptat o Declaraţie privind triplarea capacităţii de energie nucleară la nivel mondial – document care reabilitează puternic atitudinea lumii față de această formă de energie. Iohannis s-a lipit de eveniment  și a mai lansat o tiribombă.  El a spus că „România îşi propune să devină un lider regional (iar lider regional!) în operaţiunile și implementarea energiei nucleare, un centru de formare a forţei de muncă şi un hub pentru lanţurile de aprovizionare aferente energiei nucleare”.
Asemenea angajamente nerealiste la care Iohannis obligă România pot fi puse pe seama unei insolații căpătate în turneul african. Altfel nu se explică grozăviile pe care președintele Soare le anunță în numele unei țări pe care abia așteaptă s-o părăsească pentru vreo sinecură internațională.
Datele realității nu îndreptățesc afirmațiile lui Iohannis despre capacitatea țării de a deveni „lider regional” în domeniul surselor regenerabile de energie.
ENERGIA SOLARĂ VA INTRA ÎN PENUMBRĂ
Iohannis anunța la  Dubai că, până în 2030, România va avea 8 GW putere instalată pentru producția de energie solară. Obiectivul este nerealist, spun cei care activează în domeniu. Acum avem doar 1,4 GW de putere solară instalată, iar  într-un scenariu optimist, în 2030 s-ar ajunge abia la 7 GW numai dacă am menține un ritm de 1 GW pe an. Or, după toate analizele, e puțin  probabil ca nivelul capacităților solare noi date în folosință în fiecare an să treacă de 300-500 MW.
Obstacolele în calea atingerii acelui obiectiv anunțat cu emfază de Iohannis nu sunt puține,  de la o legislație confuză la existența unei capacități de transport învechite. De exemplu, legea privind folosirea terenurilor agricole blochează dezvoltarea de parcuri solare dacă suprafața trece de 50 de hectare.
Problema rețelei de transport este vitală. Fondurile alocate surselor regenerabile sunt disproporționate față de sumele alocate infrastructurii de transport și distribuție. Discutăm despre investiții tot mai mari în energii regenerabile, dar rețeaua ar putea să nu facă față. Polonia și Ungaria au cunoscut astfel de episoade.
Practic, nici prosumatorii, nici proiectele fotovoltaice mari nu vor mai putea injecta în rețea, pentru că aceasta nu va mai face față, ea fiind, în mare măsură, la nivelul anilor ’80.
Una dintre măsurile preconizate de Guvern este ca prosumatorii care produc energie peste necesarul consumului propriu să fie suprataxați, sistemul energetic național neavând capacitatea de a absorbi întreaga producție furnizate de aceștia.
Investițiile în proiecte regenerabile au sens atâta timp cât au sens și financiar. Ca să vinzi energia ai nevoie de rețele, dar noi în rețele nu investim.
Fotovoltaicul are curba de producție ca o cocoașă, cu vârful de producție în mijlocul zilei. Dacă consumul în mijlocul zilei nu există – și el ar trebui să vină nu din rezidențial sau comercial, ci din industria grea, care să beneficieze de acest vârf, când energia este ieftină – atunci va trebui foarte mult investit în partea de transport și de distribuție.
Pentru a ne încadra în țintele pentru anul 2050 anunțate de Iohannis,  necesarul de investiții în regenerabile în România ar fi de 15 miliarde de euro anual. Chiar și dacă vrem să ducem țintele până în 2100, tot am avea nevoie de 4-5 miliarde în fiecare an. Problema este și politică. Niciun politician nu ar fi de acord să susțină o creștere a tarifelor, care se va reflecta în facturile consumatorilor finali. Dar fără o astfel de creștere, rețelele nu vor putea fi îmbunătățite.
Regenerabilele sunt impredictibile. Uneori există energie în exces, deoarece nu există cerere. Sunt zile în care se ajunge la 50% producție de energie regenerabilă, excedentul ajungând la aproape 10% din consum. Cu tot acest excedent,  prețul energiei din România este dintre cele mai mari din UE.
CE DESCOPERĂ IOHANNIS  DUPĂ  9 ANI DE  MANDAT 
Iohannis a descoperit abia în anul zece al mandatelor sale importanța energiei nucleare. În „Declarația națională” (!) sustinută la conferință, Iohannis afirmă (fără vreun mandat de la Parlament, dar nu ne împiedicăm de fleacuri) că, „până cel târziu în 2050, mixul energetic naţional al României va fi format în proporţie de 86% din energie regenerabilă, completat de energie cu emisii reduse de carbon, cum ar fi energia nucleară”. Și asta deoarece, mai afirma Iohannis, „România consideră energia nucleară ca fiind o sursă stabilă de energie, care contribuie la securitatea energetică şi la decarbonizare”.
Este de-a dreptul o revelație pe care Iohannis o fi avut-o în avionul de Dubai. Timp de nouă ani n-a mișcat nimic pentru finalizarea unităților 3 și 4 ale centralei de la Cernavodă. Pafarist în tot ceea ce nu ține de interesele sale personale, singura grijă în domeniu a președintelui Soare a fost ca nu cumva proiectul Cernavodă, să fie continuat de un consorțiu internațional care includea niște firme chinezești, de la care existau niște oferte la un moment dat. Din astfel de motive „ideologice” am ratat o creștere cu  20% a producției de energie la prețuri foarte mici.
„Revelația” avută de Iohannis  se datorează mai degrabă nevoii sale de a mai face o plecăciune partenerului strategic, acum când se află în căutarea febrilă a unei sinecuri prin lume: „Împreună cu prietenii noştri din Statele Unite vom construi primul reactor modular mic civil bazat pe tehnologia SMR”, anunța Iohannis la Dubai. Proiectul acestor microcentrale este destul de controversat, fiind pe cale de a fi interzis în SUA. Dar România acceptă să fie cobai într-un experiment care ne va costa 7 miliarde dolari, împrumutați de la Exim Bank USA printr-un aranjament de care nu este străin cabinetul de avocatură al fostului ambasador Zuckerman.
„DORIȚI SĂ TRIMITEȚI LUMEA ÎNAPOI ÎN  PEȘTERI”
Conferințele mondiale pe această tema surselor regenerabile de energie se țin de multă vreme, sub diferite forme și în diferite locuri. Repetabilitatea lor este cea mai bună dovadă a lipsei de eficiență. Sunt ca apa sfințită, se țin des dar nu produc nimic.
La Dubai, a explodat o mică bombă, care aruncă în aer tonele de maculatură scrisă despre nevoia de eliminarea a combustibililor fosili. Președintele summit-ului climatic abia încheiat, Sultan Al Jaber, spune că „nu există nicio dovadă științifică” din care să reiasă faptul că este necesară eliminarea combustibililor fosili pentru a limita creșterea temperaturii globale la 1,5 grade Celsius, scrie „The Guardian”.
Declarațiile sale le contrazic pe cele ale secretarului general al ONU, Antonio Guterres, care afirmase în cadrul summit-ului că „știința este clară” și că „limita de 1,5 grade Celsius este posibilă doar dacă, în cele din urmă, vom înceta să mai ardem toți combustibilii fosili”.
Potrivit președintelui conferinței, o eliminare treptată a combustibililor fosili nu ar permite o dezvoltare durabilă „decât dacă doriți să trimiteți lumea înapoi în peșteri”.
Se deschide un front de dezbatere aprigă, în care se vor înfrunta munți de interese. Voi reveni.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 29
Octavian Știreanu 181 Articole
Author

39 de Comentarii

 1. Puterea instalata la solar este cand bate Soarele in toare panourile. Poti avea 8 GW „instalati”, la data si la ora asta ai 0 (zero) disponibili in retea ! Cum acceptati sa va mintiti in halul acesta si ce poluare veti face cand veti desfiinta instalatii de 8 GW de panouri solare ? Cat costa instalarea, cat costa desfiintarea, cat costa lipsa luminii ? Se pare ca sunteti drogati ! Se pare ca s-a gasit solutia pentru unii sa va vanda ce nu aveti nevoie.

 2. cum spune ..formula : kii de ras, daca n ar fi de plans.Iohaos asta va atata cu batu prin gard…stie ca I nesuferit , stie ca boboru urmareste orice iscare face el cu jiorjieta si el si mai si si mai al…..atata..si si radi de crapa ..odata omule.

 3. cinei plateste drumu si hotelu, can roma_niea e saraca, bha?? Editat

 4. ‘asa-i in tenis Depinde foarte mult cu cine joci.
  De pildă, un fost vecin al meu, la început eram egali peste tot, eu teren cu zgură, el teren cu zgură, eu două camere, el două camere, eu salariat, el salariat. Pe urmă, el ‘presedinte, eu amarastean media, avantaj servici el. Eu teren cu zgură, el gazon ultra central, avantaj el. Eu joc simplu, el joc dublu, eu cantină, el mașină, avantaj el. Pe urmă, eu tot aici, el la UE zece ani, avantaj eL, că așa e în tenis.(adaptare)

 5. Eu de cite ori il vad in poze din astea, cu rinjetul model „de la o ureche la alta” si fasolea dezvelita, imi amintesc bancul cu Ion, idiotul satului, care mindru nevoie mare, o duce pe Marioara pe poteca din sat, din spatele caselor si, aratindu-i un rahat mare in mijlocul potecii, ii spune emotionat : „Marioaro, eu l-am facut !”

 6. Eșec Schengen, eșec PISA… Tot românul plânsu-mi-sa.

 7. seicul,care avea lectiile facute,nu e atat de fals ca nenorocitul de secretar general ONU,o lepra masonica; tot ce tine de incalzirea globala e minciuna din care se fac bani

 8. Presedintele crede ca daca stie sau stia sa demonstreze Ecuatia lui Shrodinger cuantele de lumina intra in celulele fotovoltaice si noaptea…ca pe hartie…

 9. Scarba imi este de jegul asta.
  Am ajuns ca si de limba germana sa imi fie lehamite.
  Marssss maaaaa gunoiule!!!

 10. Franta a avut „Regele soare”, Moldova a avut „Apus de soare”, desi este la rasarit. Noi ne putem multumii cu „soarele ….., si deja este prea mult! Norocul este ca are si el un apus!

 11. – de la Ludovic al XIV-lea regele soare, la presedintele soare
  – cred ca strica atat de multa ocara, cutinistilor

 12. Si iata-l pe Iohanis ales de populatie pe motiv ca este neamt ca si Carol! (daca citeau ceva istorie poate ca intelegeau ca tara a dus-o binisor pe vremea lui datorita prim ministrilor Bratieni si nu neaparat a regilor care huzureau la palat), de altfel sub dictatura lui Carol al doilea tara a pierdut Transilvania atat de mult l-au ajutat nemtii pe regele neamt….ca si in zilele noastre cand nu dau doi bani pe el, fiindca e doar o sluga. Si tot o sluga e si puiul de securist Burduja care nu are nici o realizare, n-a condus nici o afacere, n-a pus pe picioare nici o fabrica, nimic si trece dintr-un post de mnistru in altul angajand Romania in tot soiul de aberatii clocite de ong urile sorosiste.
  Poate ca poporul roman va casca ochii la viitoarele alegeri ca destul a fost tras pe sfoara de impostori si cabotini.

 13. Lider regional?!!! Cam cum defineste „soarele nostru” aceasta notiune? La ce scara? Scara de bloc? Ulita cea mare din „Sighii”? Curtea din spate a Cotroceniului?, interiorul sau scara unui avion de lux? „secretele” bugetului prezidential? Vorbele în vânt (resursa regenerabila la nesfârsit)? Raspunsul îi apartine, dar, scump la vorba si econom la energia proprie, va raspunde printr-un zâmbet robotizat.

 14. Daca va uitati pe esantioanele de gheata din Groelanda, dar nu doar la ultimii vreo 10 000 de ani cum sunt prezentate trunchiat in media globalista, adica afara dintr-un context general, ci pe ultimii 200 000 de mii de ani veti observa variatii atat de dure la temperaturi, in decurs de cateva decade incat 1,5 grade intr-un secol e o inselatorie ingenioasa pentru a folosi acest argument la depopularea planetei si stoarcerea de bani din vina colectiva indusa prostilor creduli. O cantitate mare de dioxid de carbon va favoriza dezvoltarea unei vegetatii luxuriante, care vor emite oxigen si vor compensa natural asa zia problema.

 15. Pe ce isi bazeaza „mascariciul nostru trist” , daca nu grotesc, afirmatiile si angajamentele sale? Ce a facut în mod concret în noua ani de truda la huzurit? In afara de un fantomatic „comitet” sau fantomatica „comitie” de la Cotroceni, de la care nimeni nu a auzit si nu a vazut nimic, nici macar o vorba în vânt, restul nu a fost decât vânt urât mirositor si vânzoleala besmetica, în rarele treziri din hibernarea vesnic autoprofitabila în care se complace. „Pe drumul de constise ce duce la Sibiu”,indiferent daca în alaiuri prezidentiale cu girofaruri sau cu avioane de lux, s-a obosit vreun comitet sau vreo comitie sa calculeze amprenta carbon a Presedentiei? Bilantul ar fi tragic la scara mondiala.Daca toti am emite o zecime din CO2 emis de Robot, pamântul ar fi de mult o planeta pustie.

 16. Ghinion! Sterp a fost si sterp a ramas! Din el nu a rasarit niciun lastar viabil pe solul Romaniai. Pe unde trece, iarba nu mai creste, viata ofileste! A insamântat el ceva pentru ca „Soarele” sa-si trimita energia catre o fotosinteza creatore de viitor? Nimic, pustiu sterp este totul. A mutat plaiurile fertile ale Romaniei în Sahara. Desert si vânt de moarte! Pâna si „ciulinii baraganului, erau mai rodnici decât el! Ghinion!

 17. Poate nu-l întelegem noi?! Poate nu-l meritam?! Este poate un astru prea îndepartat de noi? Vorba lui Eminescu: „La steaua care-a rasarit e-o cale atât de lunga, ca mii de ani i-au tebuit , luminii sa ne-ajunga”. Peste mii de ani, când, Doamne fereste, nici România, nici românii nu vor mai exista, Adevarul iohanestian va domni peste planeta robotizata dupa chipul si asemanarea lui. Nu va mai avea „ghinion” de dat nimanui cât de cât omenesc. Cu atât mai bine!

 18. Ceausescu nu avea nesimtirea si tupeul astuia! Intrebare: oare prostimea care a votat o astfel de specie se simte tot ca el?

 19. Referitor la cât de inconștient și dezastruos pentru țară este domnul Iohannis și cei care susțin energia solară, eolienele hidrogenul, idioți utili străinilor care urmăresc distrugerea României: am văzut pe TV 5 la francezi un reportaj despre ce catastrofă ecologică sunt panourile solare. Franța instalează anual baterii solare de 250 mii de tone. Are instalații de recuperare pentru cele uzate sub 10% și se recuperează cam 4% din ce procesează!!! Cât despre energia nucleară pe ex prim ministrul Cîțu l-au încolțit cu vaccinurile care au fost derută și directivă Ursula von der Leyen, dar pe lingăul descreierat Ludovic Orban care a alungat China de la Cernavodă după ce au reușit să negocieze cu canadienii licența, ca să se ia negocierea cu licența de la capăt de USA, pe un împrumutut 10 miliarde dolari de la Exim Bank USA, adică împrumut din USA pentru firme din USA, în România ajungând numai ceva firfirei de salarii, deci revenind, pe domnul Ludovic Orban nu-a cercetează DNA pentru subminarea economiei naționale și la fel pe președintele Iohannis care aprobat acțiune ce duce la declinul energetic al României pe următorii 10 ani?

 20. Ma ia spuneti voi cine la sabotat pe Johanis in defavoarea romanilor Sau cine la impins pe Johanis sa candideze?Nu tot serviciile si neosecuristii/comunisti.Mars ma Ca nu mai mintiti pe nimeni cu FALSELE voastre critici ,stim circul asta de 33 de ani.Mandru Ca sant Roman si n.am votat niciodata,sper ca Romania sa devina monarchie iar parzitii Comunistii si urmasii lor sa dispara de pe fata mapamondului.

 21. Pe el nu l-a mandadat nimeni sa ne reprezinte unde vrea dansul, doar capul gol, dornic de o viata luxoasa, cand romanii o duc greu, da, papusei Johannus, nu-i pasa, el se viseaza Rokefeller, Rotschild, da e doar un Bula, folosit de altii. Rusinica domnule !

 22. Tu stii, nu-i asa, @Stirene, ca Ludovic al XIV lea al Frantei (caruia i se datoreaza domeniul de la Versailles, o bijuterie), a lasat tara într-un faliment si mai pronuntat decât taica-sau, Ludovic al XIII lea, dupa razbaiele religioase. Si c-a facut si el razboaie (aproape aul, si razboiul) care sa-i aduca profituri teritoriale si, mai ales, materiale (sub diferite pretexte: neplata unei zestre, succesiunea la tronul Spaniei… ). Johannis: stii bine ca nu-i decât un plagiator. N-are stofa de lider, însa de viclean, e viclean. Si copiaza cu nerusinare (decoperirile altora, inclusiv). Faptul ca energia nucleara e si ieftina, si sigura, a fost descoperit de de Gaulle, în Franta, care a si facut din tara o putere nucleara. Macron voia sa demanteleze centralele nucleare ale tarii (cu una, la Fessenheim, Alsacia, a si reusit), pâna sa fie amenintat de revolta populara, date fiind costurile curentului importat, cu rezultatul ca „descopera” si el binefacerile centralelor electrice nucleare. Numai ca: aproape 10 sunt în reparatii, asa ca tara tot trebuie sa faca economie drastica. Plus ca tipul n-a iesit din piata europeana a energiei, desi Franta, putere nucleara, care alta data exporta curent electric. Si nici cercetarea si industria nucleara nu prea mai exista, si tot din cauza lui, care le vinde americanilor site-uri economico-tehnnologice. Drept care, Franta importa, acuma, eergie electrica, spre paguba tuturor (în afara UrSSulei). Ori, cum Johannis e-un plagiator (al lui Ceausescu, inclusiv), poate-poate ca investeste-n centralele nucleare din România (la fel lui Ceausescu), dar pentru a … importa, la urma, curent electric de la vecini… ca sa semene si el cu cineva. Cu Macron, adica …

 23. erata : rândul 2: (aproape ANUL, si razboiul)… penultimul rând: Franta importa acuma, energie elctrica …

 24. Regele Soare, regele sistemului solar, regele universului etc… important e să fie rege!
  – Se scoală Ceaușescu diminața, se duce la fereastră și zice: Bună dimineața, Soare!… și din tufiș răspunde o voce: Să trăți, tov. Președinte, Soare e liber azi! Raportează plutonier Căpșună!

 25. KWI daca ii da tot cu Soarele se crede Faraon ?!! Tot muritor este ! Iar in cateva sute de ani si acesti combustibili fosili se vor sfarsi.

 26. johansky a lasat-o moale cu ucraina ca ..e cauza pierduta …povestea ca romania e …generatoare de securitater la marea neagra iar e doar o poveste …chestia cu energia nucleara si independenta energetica sint alte fraze bombastice din repertoriu geniilor mediocritatii si prostiei de la bucuresti..educatia la fel 44 la suta din noi e analfabeti functionali restul puopatori de moaste

 27. Aia cu capul plin de caca maca anticoruptie, fara penali, #rezist, legile justitie l-au adus pe Bovannis la putere sa nu vina PeeSeeDee si Ghinion „Covrigarul” PeeSeeDee e seful guvernului meu si USR concediat.

 28. prostimea are scuza ca e …proasta.
  Da’ Ciolacu care-l tine si sustine si pe care vad ca-l vrea lumea ca presedinte, ca asa spun sundajele unde e pe primul loc, ce scuza are?

 29. La Soare te poti uita, dar la Simion, Bolojan, M.A. … ba. Ghinion.

 30. …ANALOGIILE,BANCJURILE,,REFERIRILE TOATE,LA ADRESA ZONULUI…NU FAC DECT SA I CREASCA COTA..CAAA STITI SFATUL PE CARE L PRIMEA UN INCEPATOR IN ALE POLITIKIEI…NO MA KLAUS ..IMPORTANT II SA SE VORBEASCA DESPRE TINE ..CA I DE BINE ,,,AU DE RAU ,,,ASTA CONTEAZA MAIPUTIN…..AVEM UN SUBIECT CONCRET CAND VORBIM DEPRE SAS(NU NEAPAFRAT ,,NEAMT) …SI ANUME O COMPAFRATIE INTRE NIVELUL DE PREGATIRE IN SCOLI INAINTE DE VENIREA SASULUI CARE CU SURLE SKI TRAMBITE ANUNTA UN PROGRAM PENTRU ROMANIA EDUCATA ..SI AZI …CU DOVEZI AVEM O SCOALA ESUATA CARE V A COTRIBUI LA COLAPSUL ROMANIEI.

 31. Deocamdata vad ca nimeni din presa romaneasca nu ne spune inca stirea ca prima doamna de Sibiu ,a facut singura deplasarea cu un avion privat la Dubai, unde sa intilnit cu sotul ei .La intoarcere la fel au procedat ,avioane separate ca sa nu se prinda fraierii.Sint curios daca presa va da aceasta stire pana la urma .

 32. Și ce, domnule „O.Știre”, ați dori ca Iohannis să nu efectueze vizite de stat ? E rău că un sef de stat al RO a vizitat după atâta amar de ani continentul african ? E nociv că România se aliniază și ea trendului mondial de a produce energie verde ?! Adică să nu polueze ?! Sunteți extrem de nedrept cu Iohannis și folosiți tot felul de trucuri pt a-i strica imaginea. Parcă vă aud și acum cum ziceați: „Nu citești ziarul la care tu scrii!!!”, lucru care mă lăsa perplex, mai ales pt că lucrurile stăteau exact invers. Sau alte remarci năucitoare de genul: „vezi, așa e la patron!!!”. Păi așa se discută ?! Precizare: mă tem că, după Iohannis, va veni unul care, din multe puncte de vedere, ne va face să-l regretăm pe sas. Din tot sufletul.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.