Banii nu aduc tot timpul fericirea. Fermierii au simțit pe pielea lor

În ultimii ani, fermierii români sunt beneficiarii unor scheme de sprijin însă nu întotdeauna acestea s-au dovedit eficiente. De exemplu, pentru producătorii de tomate, în special pentru producțiile obținute în sere, valoarea și cantitățile de importuri a crescut consistent, chiar în momentul implemetării acestor programe. În plus, la schemele de sprijin pentru suine și pentru păsări nu există programe informatice funcționale, iar la alte ajutoare de minimis nu există centre de colectare sau procesare într-un număr suficient. De asemenea, sunt câteva programe care nu au fost notificate Comisiei Europene.

Într-un document semnat de Adrian Oros, ministrul Agriculturii, se arată că începând cu anul 2017 se acordă 3.000 euro/beneficiar/an pentru fermierii care au cel puțin 1.000 mp, obțin minimum 2 kg. tomate/mp și comercializează producția în perioadele ianuarie-15 iunie și/sau noiembrie-20 decembrie inclusiv. Numărul beneficiarilor a crescut de la 8.026 în anul 2017, la 15.711 în anul 2018 și în 2019 numărul se apropie de 21.000 beneficiari ai programului. Sumele acordate au fost 108.201.716 în 2017 și 216.778.807 în 2018. În 2019, în ciclul I de producție, suma alocată a fost de 201.547.684 lei. Din analiza datelor Institutului Național de Statistică, s-a constatat o creștere a producție totale de tomate de la 679.807 tone în 2017, la 742.899 tone în 2018. Ministerul Agriculturii estimează că pentru 2019, producția va fi de circa 688.000 tone. Totodată, s-a înregistrat o creștere continuă a suprafeței totale cultivate cu tomate de la 40.041 ha în 2017, la 40.741 ha în 2018 și respectiv la 45.700 ha în 2019.

În ciuda acestor evoluții favorabile a producției, România a raportat un paradox și anume că a importat mai multe tomate ca înainte de implemetarea programului. Conform documentului amintit, importul a avut un trend ascendent, del a 76.543 tone în 2017, la 86.827 tone în 2018, în timp ce exporturile au fost de circa 585 tone la nivelul lui 2018. În primele nouă luni ale lui 2019, importul de tomate a fost de 62.312 tone, mai scăzut cu circa 6% față de aceeași perioadă a lui 2018.

O altă problemă s-a constatat la programul de susținere a crescătorilor de porci din rasele Bazna și Mangalița în vederea producerii cărnii. Programul a fost aprobat în 2018 și este în derulare până în 2020. Valoarea totală a schemei de ajutor de minimis, pentru 2019, este de 4.6 milioane de lei, iar cuantumul este de 250 lei/cap purcel livrat de către furnizorii de purcei. În 2018 au fost livrați un număr de 2.054 purcei din rasele Bazna și Mangalița cu o valoare de 513.500 lei. În 2019, s-au livrat în jur de 1.350 purcei cu o valoare de aproape 334.000 lei. Programul a avut multe probleme, precum: evoluția peste porcine, urmată de restricțiile sanitar-veterinare privind mișcarea animalelor; valoarea de 250 lei/cap a fost considerată de către furnizori prea mică, în raport cu prețurile de pe piața liberă; lipsa procesatorilor în fiecare județ și imposibilitatea acestor de a mai acorda crescătorilor 11 lei/kg. în viu pentru porcii livrați.

În 2018 a fost aprobat și programul de susținere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducție. Acesta urmărește îmbunătățirea nivelului de performanță și sustenabilitate al fermelor de reproducție sau de creștere ori de îngrășare a suinelor. Schema a fost aprobată de Comisia Europeană. Din păcate, aplicația informatică integrată pentru sectorul zootehnic și sectorul vegetal – SIISZSV nu este funcțională. Probabil, aceasta va fi gata în 2020. Până atunci. Valoarea totală a ajutorului de stat reprezintă echivalentul în lei a sumei de 359,1 milioane de euro iar programul poate fi accesat până la 31 decembrie 2020. În lipsa programului informatic, în Parlamentul României se dezbate introducerea unui amendament la Legea 195/2018 care să confere posibilitatea verificării cererilor de finanțare împreună cu documentele anexate de către funcționarii din cadrul direcției pentru agricultură județeană, respectiv a municipiului București, desemnați prin decizie a directorului executiv, urmând ca toate datele de verificare, respectiv de validare să fie încărcate în sistemul informatic la data când acesta devine funcțional.

Aceeași problemă a lipsei programului informatic există și la programul de susținere pentru activitatea de reproducție, incubație și de creștere în sectorul avicol. Schema de stat a fost aprobată în 2018 și programul urmărește îmbunătățirea nivelului de performanță și sustenabilitate al fermelor de reproducție sau de creștere a păsărilor. Și această schema a fost aprobată de Comisia Europeană. Valoarea totală a ajutorului de stat reprezintă echivalentul în lei a sumei de 199,5 milioane de euro.

În 2017 a fost aprobat ajutorul de minimis pentru aplicarea programului de susținere a crescătorilor de ovine pentru comercializarea lânii. Pentru 2019, suma totală alocată în bugetul Agriculturii a fost de 30 milioane de lei (cuantum – 2 lei/kg lână comercializat). În 2018 au fost plătiți 8.134 beneficiari pentru o cantitate totală de lână de 14.555 tone, iar suma totală a fost de 14,55 milioane de lei (cuantum – 1 lei/kg lână comercializat). În 2019 au fost plătiți 7.552 beneficiari pentru o cantitate totală de lână de 13.250 tone. Suma totală alocată plăților efectuate a fost de 26.501.052 lei aferentă unui cuantum de 2 lei/kg lână comercializat. S-a observat un regres în 2019 în ceea ce privește numărul de beneficiari și cantitatea de lână colectată. Această scădere se datorează atât numărului redus de centre de colectare autorizate cât și calității neconforme a lânii colectate.

Mai multe programe lansate de Ministerul Agriculturii nu au fost notificate Comisiei Europene. Unul dintre acestea este programul de susținere a crescătorilor de taurine din rasele Bălțata Românească, Brună și Sura de Stepă. Valoarea alocată pentru acesta este de 10 milioende euro, iar durata este 2019-2020. Un alt program este cel de susținere a activității de reproducție în sectorul de creștere a bubalinelor. Acesta urmărește înființarea de maximul 200 de locuri noi de cazare pentru reproducție noi sau în ferme de reproducție aflate în activitate care își măresc capacitatea. Valoarea totală este de 30 milioane de euro. Proiectul de lege a a fost retrimis în Parlament de președintele Klaus Iohannis pentru reexaminare.

În 2016 s-a aprobat acordarea unui ajutor de stat pentru neutralizarea deșeurilor de origine animală, prin care se acordă servicii subvenționate pentru neutralizarea animalelor moarte provenite din gospodăriile crescătorilor individuali de animale. Schema a fost autorizată de Bruxelles iar durata ajutorului de stat se întinde până la finele acestui an. Bugetul total este de 166.695.000 lei. În prezent, schema este blocată din următoarele motive: TVA neeligibil, valoarea mică a ajutorului (900 lei/tona animale moarte) comparativ cu prețurile pieței, aspecte care generează imposibilitatea încheierii contractelor. De asemenea, nu a fost elaborat ordinul comun al ministrului apelor și pădurilor și al președintelui Autorității Național Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor pentru aprobarea criteriilor pe baza cărora se stabilesc localitățile izolate, condițiile de îngropare, precum și a modalității de autorizare sanitar-veterinară și de mediu a locurilor special amenajate pentru îngropare. Modificarea oricărui element din schema de ajutor de stat conduce la renorificarea acesteia.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Cosmin Pam Matei 4573 Articole
Author

2 Comentarii

  1. Domnul ministru nu observa ca productia a fost de peste 600.000 tone si importurile au fost in jur de 60.000 tone, deci de ZECE ORI MAI PUTINE IMPORTURI, iar importurile nu le poti anula pt ca fiecare firma privata are strategia sa, asa ca lasati filozofia si cititi CIFRELE…ele demonstreaza o realitate. De cand am aflat ca rosiile sunt obtinute pe pat nutritiv, cu solutii nu mai consum decat rar, nimeni nu-mi garanteaza ca in piata rosia a fost cultivata in sol si nu in ”apa”artificial mai rau de florile dinghiveci…Bine ca tuberculii de cartofi cresc inca in pamant , maine ii veti urca si pe ei in niste cutii pline cu deseuri pe post de ”sol”…

  2. Oare de ce nu vreti sa vedeti, sa gasiti adevarul crancen din toate aceste actiuni „alocari de fonduri pentru…”!? Astea duc direct spre pierderi uriase.ro si explozia importurilor ca afaceri!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.