Băsescu, în campanie „populară” la Cluj: „Sunt vreo 7 miniştri în închisoare”

Președintele Traian Băsescu şi-a făcut duminică bilanţul „penal” al condamnărilor din mandatele sale, printre critici aduse Parlamentulului. 

Băsescu a mers duminică la Cluj-Napoca la o dezbatere publică organizată de Fundaţia Mişcarea Populară, fundație care a stat la baza noului său partid.

În fața unui auditoriu care a avut-o în prim-plan pe Elena Udrea, dar și pe alți lideri ai Mișcării Populare, precum și ai PDL, Băsescu a ținut un discurs despre „statul de drept”, erijându-se din nou în apărător al acestuia.

Traian Băsescu și-a început discursul politic cu momentul 2012, când a fost suspendat din funcție. De atunci au început toate „nenorocirile” României în raport cu partenerii internaționali, a transmis Băsescu.

„În mod categoric evenimentele din vara anului 2012, când s-a încercat debarcarea prin nerespectarea Constituției a președintelui României, este un element care revine mereu în discuții și în rapoartele Comisiei Europene. Marțea neagră din decembrie 2013 a fost un momentul de reaprindere a dubiilor partenerilor noștri europeni. Atacurile continue la judecători, la justiție, la instituțiile statului, la instituții care sunt deja în ansamblul european și ansamblul NATO, pun și ele sub semnul întrebării îndeplinirea criteriilor politice pentru că unul din elementele principale, cel cu care incep criteriile politice, se referă la stabilitatea instituțiilor statului, după aceea vine statul de drept”, le-a spus președintele adepților săi.

Acesta a mai susținut că în vara anului 2012 era stabilit ca în toamnă România să intre în Schengen cu frontierele aeriene și maritime, urmând ca ulterior să intre și cu frontierele terestre, dar că evenimentele din vara lui 2012, din 2013, „atacurile la justiție, la procurori, au fost de natură să ne descalifice și au pierdut români, în primul rând ca credibilitate dar și economic”.

Amintind de „marțea neagră” din Parlament și de suspendarea lui, Băsescu a incriminat în același timp Legislativul pe motiv că ține încă în brațe politicieni cu probleme în justiție sau care au deja hotărâri definitive.  „Avem doi parlamentari cu hotărâre definitivă de nerespectarea a criteriilor de integritate pentru care Parlamentul nu a dat aviz să plece din Parlament”, a spus președintele.

„Parlamentul nu funcţionează la standarde UE”, a dat verdictul Băsescu.

Traian Băsescu a făcut în același timp bilanțul condamnaților în mandatele lui.

„Astăzi sunt vreo şapte miniştri în închisoare ispăşind pedepsele, sunt vreo 18 parlamentari şi mulţi alţii pe rolul instanţelor, cu care nu ştiu ce se va întâmpla, dar am mai văzut câte unul care întreabă: «Unde sunt ţepele, că aţi promis ţepe, domnule preşedinte?». Justiţia este cea care îi trage în ţeapă pe cei care încalcă legea! (…) Dar ce mi pare nedrept acum, când instituţiile statului au început să funcţioneze, când peste 20 de primari, alături de miniştri şi parlamentari au fost condamnaţi, câteva zeci de consilieri locali, peste 50 de directori de mari companii de stat sunt în închisori pentru abuz în serviciu sau pentru corupţie, mi se pare nedrept ca astăzi să spunem: «Ia uite, corupţia este mai mare ca oricând»”, a afirmat Traian Băsescu.

Însă, s-a temut Băsescu cu voce tare, revenirea la „o justiţie controlată” este un lucru ce se poate întâmpla.

„Ireversibilitatea reformelor în justiţie nu este garantată, din păcate, prin acţiunea oamenilor politici, iar acest lucru îngrijorează cel mai mult”, a spus Băsescu.

Traian Băsescu a mai reclamat în fața celor prezenți că societatea este extrem de tolerantă la corupţie, la nerespectarea regulilor.

„Nu vom reuşi o mână de oameni politici să impunem respectarea integrală a acestor criterii şi România să devină un stat onorabil, dacă nu vom fi sprijiniţi de populaţie. Lipsa de exigenţă se vede în cât de tolerant a fost electoratul românesc când a trimis în Parlament oameni cu dosare pentru corupţi”, s-a plâns Băsescu.

Președintele nu a uitat duminică nici de mai vechea sa răfuială cu presa. „Tot mai des și de peste Ocean, dar și în rapoartele CE se vorbește despre lipsa de libertate a mijloacelor mass-media și se face și precizarea că ele fac politica patronilor lor. Oameni buni, când ai patron turnător sau patron inculpat, este foarte greu ca cineva să mai accepte că făcând politica acestui patron te mai numești presa liberă”, a acuzat Băsescu.

În discursul de la Cluj, Traian Băsescu a împărțit însă și laude: pentru Boc, Udrea și parțial pentru noile Coduri, despre care a spus că „sunt instrumente moderne ale statului român”.

În finalul discursului său, după criticile împărțite USL, Băsescu şi-a asumat din nou paterinitatea Fundaţiei Mişcarea Populară, urând succes Partidului Mișcarea Populară, pe care l-a numit „copilul fundației” cu același nume moșite de el.

„Vreau să vă spun un lucru pe care poate nu l-ați știut. Eu am avut ideea creări unei fundații care pe urmă să genereze un partid încercând o alt fel de politică, politica statului, continuarea politicii de modernizare a statului român fiind obiectivul major al acestei fundații și de ce nu apropierea cât mai puternică de Republica Moldova. (…) Că fundația a născut un copil prematur este adevărat Partidul Mișcarea Populară, dar prematurii știți foarte bine că sunt extrem de inteligenți. În viziunea mea era să se creeze o fundație care să genereze o mișcare din care să rezulte un partid care să fie apt de bătălie politică și să poată prelua guvernarea în România în 2016. Iată că această fundație năzdrăvană a hotărât să intre și în bătălia de la europarlamentare. Eu îi doresc succes copilului fundației, care este Partidul Mișcarea Populară”, a afirmat Băsescu în extazul auditoriului.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Marieta Visan 267 Articole
Autor

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.