Băsescu: Marea problemă, credibilitatea lui Ponta în fruntea guvernului

În cadrul unei conferinţe de presă, preşedintele României, Traian Băsescu, l-a atacat pe premierul Victor Ponta, despre care a afirmat că a devenit un bolovan de piciorul Românie. Băsescu i-a cerut acestuia demisia.

Premierul este complet discreditat în Uniunea Europeană, a mai spus Băsescu.
Traian Băsescu a criticat, de asemenea, frenezia premierului de a forma un nou guvern, unul refăcut, recârpit.

Băsescu l-a îndemnat pe Victor Ponta să-și asume ca PSD să formeze guvernul, dar din care premierul să lipsească, pentru credibilitatea României.

Preşedintele a reluat tema plagiatului, dar şi subiectul legat de modificarea redevenţelor.

Principalele declaraţii:

„Voi exprima câteva puncte de vedere cu privire la ceea ce se prefigurează a se intâmpla în viaţa politică, ce este legat de Guvern. Victor Ponta a intrat într-o frenezie a formării unui nou guvern pentru a încerca să schimbe impresia aducând fărâme de peste tot de pe unde poate. Poate este legitim acest lucru, mai ales pe fondul faptului că UDMR a anunţat şi probabil pe 13 va deveni o realitatea faptul că se vor retrage de la guvernare. Din motive numai de dânşii ştiute deocamdată. În niciun caz motivul retragerii UDMR nu este legat de sensiblitatea pe care au dobândit-o la votul electoratului. Însă devine de neînţeles frenezia cu care Victor Ponta incearcă să formeze un guvern în jurul domniei sale. Politicianul Ponta e complet discreditat în interiorul Uniunii Europene şi în fruntea Guvernului. Indiferent care este majoritatea în Parlament. Elementele pe care îmi susţin această afirmaţie sunt faptele domniei sale. În Europa nu s-a uitat că a fost unul dintre artizanii loviturii de stat din 2012. La aceasta Ponta a adăugat şi a reconfirmat înclinaţia sa spre lipsa de democraţie cu ocazia alegerilor prezidenţiale, când deşi prin lege responsabilitatea organizării alegerilor aparţine Guvernului, nici în turul unu, nici în turul doi nu s-au asigurat condiţii pentru ca românii să îşi poată exercita votul. Nimeni în Uniunea Europeană nu cred că a fost o întâmplare, ci un blocaj cauzat de guvern”.

Despre plagiat: Nu a existat vreun ministru sau demnitar în Europa care să nu demisioneze când e acuzat de plagiat

„Un al treilea lucru, plagiatul domniei sale. Nu a existat vreun ministru sau demnitar în Europa care să nu demisioneze când e acuzat de plagiat. Dânsul vrea din nou să fie prim-ministrul Guvernului României într-un Guvern recârpit, în condiţiile în care are şi acest element în bagajul de aprecieri pe care îl poate primi de la politicienii europeni. Public îl rog pe Victor Ponta să îşi asume formarea unui nou Guvern, dar din care domnia sa să lipsească pentru binele României”.

Despre Mecanismul de Verificare și Cooperare: Parlamentul era problema

„Avem toate şansele să avem un raport MCV bun, ştiu care sunt evaluările pe DNA, pe DIICOT, Parlamentul era problema. Au rezolvat-o în cea mai mare parte. Dar ieri a trebuit să facă un pas înapoi, din păcate. De aceea mă gândesc că Parlamentul poate să rectifice incidentul de ieri. Aş mai face o remarcă. Acum când se pune problema construcţiei bugetului pentru anul 2015, am fost foarte interesat să ştiu dacă în urma acceptului premierului Ponta de a se încasa doar 200 mil. de dolari de la Rompetrol s-a întâmplat ceva. Nu numai că nu s-a format fondul de investiţii de un miliard de euro, dar nici măcar cei 200 de mil. de dolari nu s-au încasat până la momentul la care eu fac declaraţii şi aici trebuie să îşi asume responsabilitatea pentru că l-am prevenit înainte de a face acest lucru”.

Despre CAS: Nu a fost în consens cu mine, l-am prevenit că va avea probleme majore

„Astăzi am auzit de la prim-ministrul Victor Ponta apelul la consens, spunând că a fost un adevărat consens privind reducerea CAS. Nu a fost în consens cu mine, l-am prevenit că va avea probleme majore (…) Ştiu că are dificultăţi, nu ştiu cum le va rezolva, dar nu vreau că o rezolvare să fie o întrerupere a acordului cu Fondul. România a intrat într-o condiţie bună în al treilea acord consecutiv cu Fondul, la cererea ei şi ar fi o mare dezamăgire, dar şi o palmă pentru Fond şi pentru Comisia Europeană dacă iese din acordul cu Fondul într-o stare mai puţin stabilă decât la intrarea în acord. Vor avea o responsabilitate mare şi Fondul, şi Comisia Europeană, şi Banca Mondială dacă România nu finalizează acest acord. Au ştiut foarte bine ce se întâmplă în România”.

Rectificarea bugetară: Omul acesta nu ştiu despre ce stabilitate şi predictibilitate vorbeşte

„Am înţeles că Ponta vorbeşte de stabilitate? Ce stabilitatea când faci în iulie o rectificare bugetară, în septembrie faci a două rectificare bugetară, iar în noiembrie, faci o a treia rectificare bugetară? Omul acesta nu ştiu despre ce stabilitate şi predictibilitate vorbeşte. Penibili trebuie să fie unii”.

Redevențe: Îl atenţionez că nu poate modifica redevenţele

„Am să fac o scurtă referire la redevenţe. Îl atenţionez că nu poate modifica redevenţele şi trebuie să înţeleagă cum funcţionează sunt stabilite de legea petrolului şi gazelor şi au nişte matrici de calcul care pleacă de la mărimea zăcământului şi au valori între 3% din valoarea ţiţeiului sau a gazului extras până la 13, 5%, dar mai există în spate şi o metodologie. Ca să modifici redevenţele trebuie să ai acordul celor 44 de concesionări care sunt pe teritoriul României şi trebuie să obţii acordul tuturor. Ce poate face Guvernul, lângă redevență mai sunt două taxe: una, surprataxa pentru gaze, generată de liberalizarea preţului la gaze, şi a doua pentru resurse minerale. Acestea trebuie să dispară de la 1 ianuarie 2015. Guvernul a explicat astăzi cum menţine redevenţele. Poate umblă doar la aceste două taxe. Guvernul le poate menţine numele şi să le mărească pentru că taxele sunt problema Guvernului sau poate anula cele două taxe şi să instituie o altă taxă care să le înglobeze pe amândouă. În această operaţiune, Guvernul trebuie să ţină cont cât de mult creşte suma celor două taxe, pentru că sunt zăcăminte care nu ar mai fi rentabil a fi exploatate dacă s-ar percepe o creştere mare a acestor taxe. În afară de redevenţă, care este în contractele de concesiune ale tuturor companiilor, pe care nu o poţi modifica, sunt aceste două taxe care trebuiau mărite de la 1 ianuarie. Este treaba Ministerului Finanţelor pentru că el administrează Codul Fiscal. Necesită discuţii cu toţi concesionarii pentru că UE nu ne lasă să avem redevenţe diferite pentru concesionari diferiţi, de aceea modalitatea la care se aşteaptă toată piaţă: toţi ştiau că se va introduce o altă taxă simultan cu scoaterea celor două, în aşa fel încât bugetul de stat să obţină venituri mai mari. Nu discutăm despre redevenţă, ci despre treaba Ministerului de Finanţe care trebuia să ia Codul Fiscal să vadă ce face cu el în timp util”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Paul Dumitrescu 5138 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.