Bătălie în UE pentru miliardele aduse de vaccin

U.S. President Donald Trump (C) walks past French President Emmanuel Macron (L) and German Chancellor Angela Merkel on his way to his spot for a family photo during the NATO summit at their new headquarters in Brussels, Belgium May 25, 2017. REUTERS/Jonathan Ernst

Două publicații germane susțin că Franța ar fi tergiversat achiziționarea de vaccinuri în UE cu scopul de a favoriza producătorul de medicamente francez Sanofi, deși vaccinul acestei companii nu va fi disponibil decât la finalul anului 2021.

Die Zeit și săptămânalul Der Spiegel scriu că UE ar fi primit o ofertă de 500 de milioane de doze de vaccin (și încă 100 de milioane suplimentare) produse de compania BioNTech, partenerul din Germania al americanilor de la Pfizer. Această ofertă s-ar adăuga la cele 200 de milioane de doze cumpărate de UE. Oferta aceasta ar fi fost refuzată. Motivul ar fi un refuz al Franței, care dorea să protejeze astfel compania Sanofi. Însă Sanofi a anunțat, la începutul lunii decembrie, că vaccinul pe care îl pregătește nu va fi disponibil decât la finalul anului 2021.

Brussel Times scrie că guvernul francez s-ar fi opus o dată în plus contractului cu partenerii germani ai Pfizer pentru că acesta ar fi prevăzut posibilitatea furnizării a nu mai puțin de 800 de milioane de doze. Parisul ar fi susținut că prețul este prea mare, pentru că vaccinul Pfizer este evaluat la circa 12 euro doza, în timp ce Sanofi l-ar vinde cu 7,50 euro doza.

Der Spiegel scrie că ministrul german al Sănătății, lider important al Uniunii Creștin Democrate, i-ar fi somat pe omologii săi europeni să accepte oferta Pfizer de până la 800 de milioane de doze, susținând că în acest fel vaccinul va fi dispobil și în cele mai sărace state europene. Bruxellesul s-a opus însă ideii ministrului german.

Acum, lucrurile par să se complice pentru Sanofi, care dezvoltă un vaccin împreuna cu GlaxoSmithLine de la Londra. Vaccinul este însă abia în faza a doua de testare, iar intrarea în număr mare pe piață a vaccinului Pfizer, alături de această întârziere, pare să fie o lovitură insurmontabilă pentru compania franceză.

Cât despre Germania, Der Spiegel scrie că guvernul de la Berlin a ajuns la concluzia că este prea riscant să lase procurarea vaccinurilor doar în seama UE. Raționamentul, după cum e prezentat de Der Spiegel, are de a face întâi de toate cu voturile, nu cu miliardele: dacă vor fi prea puține doze disponibile pentru a combate pandemia în lunile ce urmează, politicienii nu au cum să explice alegătorilor de ce nu au luat în propriile mâini această chestiune de viață și de moarte.

 

Cele de mai sus nu sunt singurele dezvăluiri despre luptele pentru miliardele de euro pe care UE îi oferă pentru combaterea pandemiei. Urmează o informație ce pare să facă parte dintr-un război franco-german pe o miză de miliarde din banii contribuabililor europeni din care câștigă un terț – Statele Unite – in timp ce OMS vrea să pară un soi de Pilat din Pont.

Publicația franceza Canard Enchaîne, arată cum Comisia Europeana a semnat, pe 7 octombrie, un contract uriaș cu compania farmaceutică americană Gilead, pentru achiziționarea medicamentului remdesivir – jumătate de million de doze. Problema este ca nu există studii clare care să fi dovedit eficacitatea acestui medicament, iar OMS nu și-a expus încă concluziile despre acest tratament. Șocant este însă prețul pe care UE a fost de acord să-l platească pentru o doză de remdesivir – 1970 de euro, potrivit Le Canard Enchaîne. Contractul nu este obligatoriu, însă o parte din statele UE au plătit deja pentru aceste doze. Parisul nu a plătit, pentru că remdesivir este considerat ineficient în Franța.

Marea problemă a venit la o săptămână după semnarea contractului, când OMS (organizație din care SUA s-au retras, la decizia administrației Trump) a arătat că tratamentul cu remdesivir are puține efecte pozitive sau deloc asupra pacienților. Reacția Comisiei Europene a fost să susțină că nu avea știință despre studiile de la OMS.

Este însă ciudat, scrie Le Canard Enchaîne, pentru că oficialii comisiei și cei ai OMS se intersectează săptămânal la Bruxelles. Este și mai bizar faptul că UE nu cunoaștea situația studiilor despre remdesivir, câtă vreme Comitetul de Securitate sanitară al UE a evocat utilizarea acestui medicament chiar înainte de semnarea contractului uriaș cu Gilead din SUA.

De fapt, scrie publicația franceză, OMS avea rezultatele studiului despre remdesivir încă de pe 23 septembrie, însă nu le-a trimis oficialilor europeni. OMS s-a spălat pe mâini spunând că a acționat strict ”în calitate de observator”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 7

11 Comentarii

  1. Si atunci nu are dreptate (INCA ODATA !!!) Ungaria care cumapara vaccin de la toti cei care-l utilizeaza deja?! Ungurii isi protejeaza cetatenii, Romania profiturile diferitelor societati farmaceutice occidentale!!!

    „Cât despre Germania, Der Spiegel scrie că guvernul de la Berlin a ajuns la concluzia că este prea riscant să lase procurarea vaccinurilor doar în seama UE.”
    Iat Germania a ajuns la concluzia Ungariei. Romania?

  2. Pai, daca asteptam dupa macroul de Sena si Sanofi-ul sau (cam cit o fi „cotizatia” ? …), peste citeva luni o sa fim cu totii oale si ulcele ! In plus, se pare ca pina si in Romania s-au facut mai multe vaccinuri decit in Franta, pina in momentul de fata (vreo 200 !!!). probabil ca, in paralel, vor aparea la „Mica publicitate” si vaccinurile „Fpizer”, „Opel Astra Zeneca” si „Modernu'”, de gasit si la taraba in piata Obor, alaturi de binecunoscutele marci Abibas si Niku !

  3. Oamenii de Stiinta R&D
    de la Universitatea din
    Maglavit City au Definitivat Omologarea Vaccinului Covid19.
    Procentul de Eficienta este totusi Departe de a fi Perfect.
    Este de numai 99,97% ceeace Nu este Acceptabil pentru Standardele Governului Meu.
    OberStumpFuhrerul va Emite un Kommunikat cu Putere de Lege prin care Primatele din Perimetrul Mioritic vor fi Obligate sa se Vaccineze cu Injectii OberMaterial vindute de Mutter Merkel.
    Normalul Meu,
    Vasile Citu s-a Vaccinat deja pentru a Deveni Crocodil de Apa Dulce
    de Dambovita.
    Fiti Vigilenti,
    Calin Marchievici asculta…

  4. si iaca asa investitorii securici ai plandemiei se reinventeaza pe genocid. de abia acum incepe macelul. vaccinul este un experiment mengele si vine cu un control totalitarian asupra OAMENILOR LIBERI. subspeciile astea „escu” fac absolut orice pentru banii satanei ! vine tavalugul peste voi curand. nimic nu ramane neplatiti aici.

  5. D-au un Miliard de Vaccinuri pentru UE ?

  6. Minciuni. Gilead a mintit de la inceput. Am citit studiile lor, am citit si criticile. Gilead a manipulat constant populatia inclusa in studii si a mintit. Stiam asta din vara. Specialistii adevarati stiau asta. Comisia Europeana este vinovata de frauda. Cei de la Gilead trebuie impuscati.

  7. Intr-un articol intr-o tara importanta era un studiu legat de medicament, pret/eficienta in comparatie cu un medicament din familia antinflamatoarelor corticozoide, mult mai ieftin si mai eficient, in acelasi timp se vorbea de pierderi economice ale firmei cu toata cererea de medicament…
    cat despre raportari parca in UK s-a observat ca nu-i eficient(chiar-) daca este folosit la tineri si in primele faze…deci francezii au avut dreptate sa nu-l folosesca…
    cel mai socant a fost interzicerea aspirinei si ibuprofenului, laudand paracetamolul si apoi s-a constat necesitatea unui anticoagulant, iar toti stim ca aspirina este si antinflamator si un slab anticoagulant, folosit preventiv in cardiologie pt prevenirea infarctului miocardic, in ACV forma inchemica…
    bine ca totusi au comunicat ca trebuie un anticouagulant, ca se poate folosi si aspirina, etc.

  8. Pentru cei care isi amintesc comentariile mele din debutul colcaielii vaccinoza, am scris tot ce se putea la momentul respectiv! Acum mai adaug o actiune despre care nu se spune „cei care cer ca vaccinurile sa nu fie doar de ue aprobate, cumparate sau vandute, toti sunt pe aceeasi mana, toti sunt inplicati in afacere prin interpusi”! Nu intrati pe fenta lor, este manipulare crasa, ue vrea sa scoata castanele din foc cu mainile altora, dar contorizarea veniturilor este benefica total ue si nu numai! Se da publicitatii si nline cam ce s-ar dori sa auda cetatenii infricosati si nu realitatea! Aimintiti-va cum a fost cu mastile si aparatura din spitale, cu tratamentul impus la consum in cei 31 ani, tratament ineficient si nu numai!, au scos macar un chitait acesti ue?! P.s. este opinia mea si nu e pentru combaterea sau nu a vaccinurilor!

  9. Data on Gilead’s remdesivir show no benefit for coronavirus …
    23 apr. 2020 — The antiviral medicine remdesivir from Gilead Sciences failed to speed …

    Inside the NIH’s controversial decision to stop its big …
    11 mai 2020 — A Chinese study, meanwhile, failed to show remdesivir had a benefit

    22 aug 2020 – New Remdesivir Study Shows the Trouble With Bad Science
    The study found that on day 11, patients in the five-day remdesivir arm were 65% more likely to achieve better clinical scores than the standard care arm. Using the same yardstick, there was no benefit with 10 days of remdesivir. Also, there was no reduction in hospitalisation, mortality or reduced duration of oxygen requirement. They concluded that patients receiving five days of remdesivir had a significantly different clinical status than those receiving standard therapy, with uncertain clinical importance.

    As with previous COVID-19 related clinical trials, there are several red flags we need to address before interpreting the results. Of note: the sponsor of the trial is Gilead Sciences Inc., a major manufacturer of remdesivir.

    However, the fact that this trial was allowed to report its result as positive, in favour of remdesivir, is highly suspect.

    Also read: Remdesivir – a Drug in Search of a Disease

    In a nutshell, this trial encapsulates the issues with trials funded by the pharmaceutical industry in the context of the COVID-19 pandemic. By applying an ambiguous end-point to a patient population that may not have needed any treatment other than supportive care or supplemental oxygen, this trial bears all the hallmarks of bad science. Another difficult concept to grasp is why patients receiving 10 days of remdesivir had no difference in clinical status compared to standard treatment, while those receiving five days of treatment did.

    Intreaga decizie a CE s-a bazat pe acel studiu dubios din august. Care mirosea de la o posta a rahat turcesc.

  10. Te vaccinezi dar de mască tot nu scapi. Sau de îmbolnăvire. Vaccinarea rămâne afecere foarte profitabilă pentru un grup restrâns.

  11. Rusii le-au dat dauna totala tuturor indiferent de eficienta vaccinului produd de ei.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.