Cu ordonanța pe referendum călcând!

Guvernul Cîțu a adoptat o ordonanță de urgență vizând domeniul justiției, deși referendumul de anul trecut din mai fix asta a propus: interzicerea unor astfel de ordonanțe. E vorba de o ordonanță care amână intrarea în vigoare a alcătuirii completurilor de trei judecători care judecă apelurile în instanţe.

„Astăzi (miercuri – nr.) am adoptat în Guvern o ordonanță de urgență prin care s-a dispus amânarea aplicării dispozițiilor legale referitoare la compunerea completurilor de apeluri, atât în materie civilă, cât și în materie penală. Creșterea de la 01.01.2021 a numărului de judecători care ar urma să judece apeluri (3 judecători în loc de 2) ar fi avut drept efect producerea unor blocaje grave în funcționarea instanțelor de judecată, supraaglomererea activității judecătorilor, cu consecințe negative asupra duratei de soluționare a proceselor într-un termen rezonabil”, a anunțat ministrul Justiției Stelian Ion.

Acesta a precizat că solicitarea pentru această reglementare a venit din partea Consiliului Superior al Magistraturii, cu argumente solide, în baza analizei pe care a realizat-o cu privire la consecințele aplicării de la 1 ianuarie 2021 a prevederilor referitoare la compunerea completurilor de apel de 3 judecători.

De asemenea, proiectul de ordonanță de urgență a fost avizat favorabil de Consiliul Superior al Magistraturii și de Consiliul legislativ.

Ulterior, în 28 decembrie, CSM a transmis încă o adresă prin care amintea avizul favorabil pe care l-a dat pentru adoptarea unei OUG și necesitatea de a interveni de urgență pentru evitarea unor consecințe negative.

„De la preluarea mandatului de ministru am analizat variantele posibile de rezolvare a acestei probleme grave și am ajuns la concluzia că nu există timpul necesar pentru a se interveni legislativ în Parlament, pentru că nu s-ar respecta toate termenele legale astfel încât legea să poată intra în vigoare la la 01.01.2021. Așadar singura opțiune de evitare a acestor probleme a rămas ordonanța de urgență”, adaugă Stelian Ion.

Sub aspectul efectelor referendumului organizat în data de 26.05.2019, ministrul Justiţiei precizează:

– Scopul acestui referendum a fost acela de a proteja legislația penală și de organizare judiciară de intervenții neașteptate și nocive care, în perioada referendumului, păreau iminente.

– Un referendum organizat cu obiectivul clar al protejării valorilor ocrotite prin legea penală și al protejării sistemului judiciar de intervenții brutale nu poate fi invocat într-un scop contrar.

– După cum a preciazt foarte clar Curtea Constituțională (Hotărârea nr. 2/2019 de validare a referendumului, DCC nr. 28/2020, paragraful nr. 47), referendumul organizat pe 26.05.2019 a fost un referentum consultativ, cu efecte politice, nu juridice, iar din punct de vedere politic, adoptarea acestei ordonanțe de urgență reprezintă un act de responsabilitate, în favoarea sistemului judiciar, exact în spiritul acestui referendum.

– Prin conținutul său, OUG adoptată miercuri nu conține reglementări de substanță, prin care să fie modificate instituții judiciare (nu desființăm SIIJ, spre exemplu, prin OUG), ci vizează doar o prorogare a intrării în vigoare a unor dispoziții care țin de buna administrare a justiției.

„Reamintesc împrejurarea că, la începutul pandemiei, Guvernul a fost nevoit să mai adopte o ordonanță de urgență care, formal, părea că vine în contradicție cu referendumul din 26.05.2020. Este vorba de OUG nr. 28/2020 prin care a fost modificat și completat Codul penal. Atunci nu au existat comentarii, deși situația era identică, în raport cu referendumul.
Sigur, această măsură legislativă va fi folosită în lupta politică în fel și chip. Adevărul este însă că măsura este absolut benefică și necesară pentru sistemul judiciar și sunt îndeplinite toate condițiile constituționale pentru adoptarea ei prin OUG”, a conchis ministrul Justiţiei.

Care au fost cele două întrebări de la referendumul adoptat

  1. „Sunteţi de acord cu interzicerea amnistiei şi graţierii pentru infracţiuni de corupţie?”
  2. „Sunteţi de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanţelor de urgenţă în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare şi cu extinderea dreptului de a ataca ordonanţele direct la Curtea Constituţională?”

Două asociații de magistrați acuză

Asociaţia Magistraţilor din România şi Asociaţia Judecătorilor pentru Apărarea Drepturilor Omului atrag atenţia, joi, că prin adoptarea, în data de 30 decembrie, a ordonanţei de urgenţă de modificare a unei dispoziţii din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, Guvernul a încălcat voinţa suverană a poporului, exprimată prin referendum, principiul constituţional al echilibrului între puteri şi principiul cooperării loiale între acestea.

„Adoptarea unei ordonanţe de urgenţă pe chestiuni ce ţin de organizarea judiciară, în cazul de faţă prorogarea intrării în vigoare a unor prevederi legale privind compunerea completelor de judecată în apel, desconsideră votul a peste 6,4 milioane de cetăţeni şi Constituţia României. Reamintim că, în anul 2019, cu ocazia alegerilor europarlamentare a avut loc şi un „referendum pe justiţie”, iar una dintre întrebări a fost: „Sunteţi de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanţelor de urgenţă în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare şi cu extinderea dreptului de a ataca ordonanţele direct la Curtea Constituţională?”. Referendumul a fost adoptat, peste 6,4 milioane de cetăţeni votând „DA””, se arată într-un comunicat al celor două asociaţii.

În opinia acestora, adoptarea unei ordonanţe de urgenţă cu privire la organizarea judiciară, precum cea din 30 decembrie, „încalcă flagrant voinţa poporului suveran, ignoră deciziile Curţii Constituţionale şi, dacă ordonanţa adoptată va fi declarată neconstituţională, cum este previzibil, va pericilita grav securitatea juridică prin anularea unor hotărâri judecătoreşti definitive pentru că au fost pronunţate de completuri de judecată nelegal constituite”.

„Dincolo de încălcarea voinţei a milioane de cetăţeni, precedentul creat de Guvern, precum şi efectele pe care declararea neconstituţională a acestei ordonanţe le poate produce, denotă desconsiderarea votului şi drepturilor cetăţenilor, atitudine ce trebuie denunţată public. În consecinţă, solicităm Guvernului să abroge ordonanţa de urgenţă adoptată ca urmare a propunerii ministrului Justiţiei, Stelian Ion, pentru modificarea organizării judiciare, lăsând Parlamentul să decidă cu privire la acest subiect”, se mai arată în comunicatul citat.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Ioana Radu 8516 Articole
Author

10 Comentarii

  1. Dacă ardea așa de tare de ce nu făcut Predoiu asta cât a fost ministru de justiție?

  2. unde sunt actorasii, istericii ongisti, corporatidtii si alti vesmetici, sa urle ca le este incalcat referendumul in picioare???? usr-plus, alaturi de pnl au calcat in picioare referendumul lui iohannis….?????

  3. … vedeti, prostanacilor care ati votat „da” la acel referendum ce valoare are votul vostru ?
    … joha si clica lui se sterg, astazi, … undeva cu voturile voastre !

  4. Hai cu spalatoria Nufarul S.a pentru clanul mieu plnl! Poate cineva sa confirme ca votul cetateanului conteaza la alegeri si dupa alegerile care au fost cu cel putin 15-20 ani in urma pana in zilele noastre? Pe ala care confirma fara argumente, il scuip direct in gura!

  5. spune, umflindu-si pieptul arogant „ce ma intereseaza rahatul spus ieri”! Important e ca pot fraierii cum vor muschii mei pe romani! Si romanul credul, a votat aceste jeguri habarniste care distrug Romania! Pina explodeaza mamaliga, da Doamne cat de repede!

  6. Chiar v-ati imaginat ca acesti „profesionisti” in minciuni vor respecta legile si Constitutia? Sa fim seriosi!!! Habarnistii astia sunt pusi pe ciolan, la furat! V-a fraierit si i-ati votat!

  7. Nu cred ca va putea fi pusa in aplicare aceasta ordonanta.
    Si afara este cald, daca incearca acest lucru.

  8. pai acum sant bune ordonantele pe „justite”. atunci nu, pentru ca Dragnea….ce nu e clar?

  9. Referendumul netrebnicului din deal a fost o mare prosteala, pentru a frina PSD-ul cel „vinovat”! Amintiti-va ca orice actiune facea PSD-ul, nu era bine si nemernicul purtator de cuvant al ciumei portocalii era impotriva! Acum vor sa desfinteze si SIIJ pentru ca derajeaza! Vorba unei pedeliste „acum suntem noi la guvernare”, deci referendumul nu mai conteaza! O gasca de neispraviti mincinosi aceasta trupa care prin furt a ajuns sa conduca Romania! Uitati-va ce figuri sinistre, habarniste, pusi pe ciolan, sunt pe post de ministrii! Se doreste de catre tradatorul de la Cotroceni o putere absoluta!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.