Biserica Ortodoxă Română va canoniza 16 femei

Canonizările ocazionate de Anul comemorativ al sfintelor femei din calendar (2026) vor fi în număr de 16, conform perspectivelor expuse de Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, în ședința de lucru a Sinodului Mitropoliei Munteniei și Dobrogei, printre acestea regăsindu-se și Maria Brâncoveanu, soția Sf. Constantin Brâncoveanu.

Potrivit Agenției Basilica a Patriarhiei Române, luni seară, la ședința Sinodului Mitropolitan, Întâistătătorul BOR a prezentat șase propuneri de canonizare venite din Arhiepiscopia Bucureștilor, Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului și Episcopia Daciei Felix:

* Doamna Maria Brâncoveanu, soția Sf. Constantin Brâncoveanu;

* Schimonahia Filofteia Antonescu de la Mănăstirea Pasărea;

* Monahia Muceniță Evloghia Țârlea de la Mănăstirea Samurcășești;

* Schimonahia Elisabeta Lazăr de la Mănăstirea Pasărea;

* Monahia Platonida – doamna Despina Milița, soția Sfântului Voievod Neagoe Basarab;

* Măndalina (sau Magdalena) Milenco, o vrednică și harnică credincioasă a comunității românești din Mălainița, Vicariatul de Timoc din Serbia.

Pe ordinea de zi a ședinței Sinodului Mitropolitan se află avizarea dosarelor de canonizare a celor șase femei cu viață sfântă.

Părintele Patriarh a spus că vor fi pe lista celor 16 atât monahii, cât și soții care au născut și crescut copii în credință, proclamarea generală a acestor canonizări urmând a se face, probabil, în Duminica Femeilor Mironosițe, precizează sursa citată.

Patriarhul a vorbit despre nevoia de a fi făcute în paralel cu procedurile de canonizare și textele liturgice, respectiv icoanele. Vorbind despre canonizările proclamate anul acesta, Preafericirea Sa a constatat că au produs foarte multă bucurie în eparhii, în școli, la orele de religie, la olimpiade.

De asemenea, Sinodul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a discutat despre oferirea unor fragmente din moaștele Sfântului Cuvios Mărturisitor Sofian de la Antim, Bisericii Parohiei Manta din cadrul Episcopiei Basarabiei de Sud, în Republica Moldova.

Totodată s-a dezbătut o solicitare privind adoptarea măsurilor statutare și regulamentare bisericești cu privire la clericii din alte eparhii care locuiesc permanent sau ocazional în Eparhia Târgoviștei.

Mitropolia Munteniei și Dobrogei are în componență zece eparhii: Arhiepiscopiile Bucureștilor, Arhiepiscopia Tomisului, Arhiepiscopia Târgoviștei, Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului, Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei, Arhiepiscopia Dunării de Jos, Episcopia Sloboziei și Călărașilor, Episcopia Alexandriei și Teleormanului, Episcopia Giurgiului și Episcopia Tulcii.

La acest sinod participă și ierarhii Episcopiei Daciei Felix și Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria.

Recomanda

1 Comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.