Blocaj diplomatic masiv la Ambasada României din Manila

Autoritățile parcă pun bețe în roate antreprenorilor care au nevoie de forță de muncă din Asia. În loc să-i ajute și să ușureze o serie de proceduri sau să deschidă mai multe misiuni diplomatice în statele de unde se face import masiv de muncitori, lucrurile stau exact invers. 

În Filipine, spre exemplu, stat din care România aduce muncitori mulți și buni, serviciile consulare sunt blocate fiindcă nu există un consul permanent încă din luna septembrie a anului trecut.

Blocaj la Manila, urmări la Bucureşti

Pe fondul lipsei unui consul permanent, vizele de muncă pentru personalul filipinez nu au mai putut fi obținute în ultimele luni, ceea ce face imposibilă desfășurarea activității atât pentru agențiile de plasare și recrutare a personalului din țară, cât și pentru angajatorii români aflați în disperată nevoie de forță de muncă.

,,Este pur și simplu imposibilă obținerea de vize de muncă în prezent, iar această situație durează deja de peste 6 luni de zile, în condițiile în care doar procesarea unui dosar durează luni bune de zile. Sunt foarte mulți oameni care își așteaptă personalul recrutat în țară și asta pentru că antreprenorii români au înțeles că forța de muncă din Filipine este de foarte bună calitate. Sunt oameni serioși, muncitori, bine pregătiți și cu principii solide.”, a declarat Yosef Gavriel Peisakh, General Manager WORK FROM ASIA, una dintre principalele agenții importatoare ale forței de muncă din Filipine.

Soluțiile identificate și accesate până în momentul de față de către autorități nu au ameliorat această criză diplomatică. Spre deosebire de anii precedenți când eliberarea vizelor de muncă era repartizată unei alte ambasade din proximitate sau pur și simplu erau alocați consuli temporari, de această dată, procesul de investire a unui consul permanent este așteptat de peste 6 luni de zile. Site-ul Ambasadei României din Manila în continuare anunță suspendarea activității diplomatice, așa că sute de muncitori străini și angajatori verifică în zadar portalul, unde abia din 25 martie se promite reluarea activității.

Despre cum a fost gestionată criza eliberării vizelor de muncă din ultima perioadă, Yosef Gavriel Peisakh declară: ,,Autoritățile au trimis de două ori consuli temporari, pentru o perioadă de trei săptămâni. În urma ultimei numiri, din păcate, foarte multe vize au fost emise greșit și a fost nevoie de refacerea lor, ceea ce a îngreunat și mai mult lucrurile. Singura soluție viabilă în momentul de față o reprezintă aducerea de urgență a unui nou consul temporar sau redirecționarea eliberării vizelor către o altă misiune diplomatică din zonă”, a concluzionat managerul de agenție.

În prezent, România importă forță de muncă din Filipine în special pentru domeniul agricol, construcții, transport, HoReCa și segmentul domestic, reprezentat de bone, menajere și șoferi sau asistenți domestici. 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3

9 Comentarii

  1. Goprea a scăpat nevatamat! Așa cum a scăpat Bode care dormea pe bancheta din spate, tot așa dormea și Goprea! Se vedea cu ochiul liber că șoferul e vinovat în ambele cazuri. Daca șoferii executa ordine ilegale, ei răspund!

  2. Sint mult prea multe ambasade. Ar trebui desființată această ambasada la Manila. Actele respective, procedurile pt muncitori pot fi negociate între ministere direct. Viza poate fi data la intrarea în țară. Am dreptate? Dați i afară pe toți!

  3. Se pare ca nu au inteles toate autoritatile din lume ca menirea lor este aceea de a-si exporta proprii cetateni, asa cum au inteles autoritatile romanesti.

  4. Pai e in zona Aurescu; pana cuplul prezidential admira metrajul matasurilor, face un ocol de bine si semneaza actele oamenilor..poate veni cu ei in galera.

  5. Ma intreb de ce este mentinut in functia de ministru de externe Bogdan Aurescu, care este de o crasa incompetenta si nu a adus decat deservicii tarii ?

  6. S-o mute pe dublu pețită și gurista Catinca Maria Nistor de la ICR Londra la consulatul din Manila. Fiindcă “E lung pământul, ba e lat”Dar toantă ca la al României consulat, În toată lumea alta nu-i.

  7. Vizele de munca se acorda de ambasade sau consulate doar dupa ce in tara angajatorii au parcurs o procedura destul de anevoioasa. Omul de la ambasada nu face decat sa lipeasca un colant de viza in pasaport daca exista aprobarea venita din tara. In esenta n-ar fi greu de editat si lipit un colant de viza, acest lucru putand fi facut de un om cu pregatire medie si un stagiu de pregatire de maximum 3 zile.. Daca insa omul nu exista, atunci e alta problema si tine de managementul resurselor umane.Oricum lucrurile merg bine pe la ambasade, ca si prin tara de altfel. Aschia nu sare departe de trunchi si personalul MAE este trup din trupul tarii sau mai bine zis, trup din trupul partidelor politice. Asa cum sunt politicienii nostri asa e si lumea cumetriilor plecate pe la posturi prin strainataturi!.

  8. $$oroșijdii au încercat în Serbia, cu niște ani în urmă, aceeași manevră parșivă de corcitre inter-rasială. Pe motiv de deficit demografic feminin (încă n-am mai auzit de așa ceva, în Lume, o minciună cît casa) sîrbilor ortodocși înalți de 2 metri voiau să le aducă neveste filipineze catolice sau musulmane „înalte” dă 1 metru, că-s harnice (la ‘pt ‘la). Da’ povestea a picat, sîrbii nu-s proști și nu s-au lăsat fraieriți dă $$oroș.
    Dați romînilor salarii decente, ca să rămînă să muncească în țară!
    Nu aduceți colorați de la mii de kilometri distanță, ca să facă ce poate face oricare prost, da’ ei fac pe salarii minuscule, ce-i umplu de satisfacție pe beizadelele dîn vilayetu’ Rrom’ care n-au muncit o zi în viața lor, plimbătoare în beamveuri……[Rumburak, fanu’ bonelor africane ca-‘n koliba unchiului Tom]

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.