Bucureştiul şi Sofia, vizitate de şefii Gazprom

Vicepreşedintele Gazprom va discuta miercuri la Bucureşti cu Transgaz şi Romgaz despre noi contracte şi participarea României la South Stream, după ce marţi preşedintele companiei ruse a efectuat o vizită-surpriză la Sofia. Vicepreşedintele Gazprom Aleksandr Medvedev se va întâlni miercuri la Bucureşti cu reprezentanţi ai Ministerului Economiei şi ai companiilor Romgaz şi Transgaz, au declarat pentru NewsIn oficiali ai companiilor. Vizita lui Medvedev a fost anunţată de ministrul Adriean Videan încă din septembrie, însă a fost amânată de mai multe ori.

Vorbind despre programata vizită în România, Medvedev a declarat, în ianuarie, că pe agenda discuţiilor se va afla participarea României la proiectul gazoductului South Stream, proiectul ruso-român de construire a unui depozit subteran de gaze la Mărgineni, lângă Roman, şi încheierea unor contracte de furnizare a gazelor care să excludă intermediarii.

România este singura ţară din regiune care nu a semnat un acord de participare la proiectul South Stream, perceput ca un rival al gazoductului european Nabucco, însă ministrul Adriean Videanu a precizat că cea mai fezabilă rută a gazoductului Gazprom trece prin apele teritoriale ale României.

Motivând prin schimbarea orientării politice de la Sofia după alegerile din 2009, Medvedev a avertizat că România ar putea lua locul Bulgariei în proiectul South Stream şi a spus că Bucureştiul şi-a arătat dorinţa de a înlocui ţara vecină în acest proiect.

Tatonări pentru South Stream la Sofia

Preşedintele executiv al Gazprom, Alexei Miller, s-a întâlnit, marţi, la Sofia cu preşedintele Gheorghi Pârvanov, premierul Boiko Borisov şi ministrul bulgar al Economiei, Traicho Traikov, cu care a discutat despre accelerarea realizării proiectului South Stream. Reuters vorbeşte despre o “vizită-surpriză” a lui Miller.

Şeful Gazprom şi oficialii bulgari au stabilit şi începerea negocierilor pentru un nou acord de livrare de gaze naturale pentru Bulgaria, iar preşedintele Pârvanov a cerut ca acesta să se realizeze fără a mai recurge la intermediari. Miller a acceptat, în principiu, propunerea Sofiei. Pe agenda discuţiilor s-a aflat şi preţul tranzitului gazelor ruseşti pe teritoriul bulgar în drumul lor către Grecia şi Macedonia. Ministrul Traikov a precizat pentru Reuters că preţul tranzitului, de 1,7 dolari/100km/1000 de metri cubi, este foarte redus. Sofia a mai cerut Gazprom şi dreptul de a reexporta gazele ruseşti către terţe state, relatează Novinite.

Vizita lui Miller este prima prezenţă publică a unui oficial Gazprom la Sofia după alegerile care au adus la putere o guvernare de dreapta. Premierul Borisov a acuzat fostul guvern socialist că a semnat contracte energetice păguboase cu Rusia, însă a precizat că nu se va retrage din proiectul South Stream. Pentru noul guvern bulgar prioritar va fi însă proiectul european Nabucco.
 

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Razvan Ciubotaru 1060 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.