Burduja cere renegocierea PNRR: Termocentralele nu pot fi închise în 2026

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, lansează un mesaj  către Bruxelles: România nu poate accepta închiderea a 1.755 MW în termocentrale pe cărbune, prevăzută pentru 1 ianuarie 2026 prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), în lipsa unor capacități de producție alternativă funcționale. Burduja susține că „securitatea energetică a României NU este negociabilă” și anunță că țara noastră va cere oficial renegocierea termenelor asumate în PNRR.

Grupuri noi întârzie, cărbunele rămâne esențial
Sebastian Burduja afirmă că, în ciuda planurilor de tranziție energetică, România nu a închis niciun megawatt în timpul mandatului său. Dimpotrivă, a repornit grupul Rovinari 5, pe lignit, după ani de blocaje, pentru a susține producția în bandă. „De la începutul mandatului meu, am refuzat să accept închiderea grupurilor pe cărbune în lipsa unor capacități noi echivalente. Și nu am închis niciun MW”, afirmă ministrul.
Potrivit lui Burduja, proiectele care ar trebui să înlocuiască grupurile pe cărbune — cele pe gaze naturale — sunt în întârziere. Licitațiile au eșuat în repetate rânduri din cauza creșterii abrupte a prețului turbinelor, ceea ce face imposibilă respectarea calendarului din PNRR.
România riscă să rămână fără energie de bază
„Între 2009 și 2022, România a închis peste 7.000 MW în centrale pe cărbune și gaze – producție în bandă, echivalentul a zece reactoare de la Cernavodă”, atrage atenția Burduja. Acest lucru a dus deja la o dependență crescută de importuri, inclusiv în momentele de consum maxim.
„Importăm scump și, culmea, de la țări care produc tot pe cărbune — Serbia, Bulgaria. Care e logica?”, întreabă retoric ministrul, sugerând că o închidere accelerată și unilaterală a capacităților proprii nu are sens într-un context regional în care alții continuă să folosească combustibili fosili.
Obiectivele „verzi” vor fi atinse — dar în mod inteligent
Ministrul susține că România își va atinge oricum țintele de reducere a emisiilor și tranziție la energie verde, prin investițiile din PNRR în parcuri solare, eoliene și capacități de stocare. „Cu aceiași bani din PNRR vom depăși cu mult țintele de ‘verde’. La capitolul emisii, ne atingem obiectivul”, a spus Burduja.
În acest context, ministrul propune o abordare pe care o numește „Smart Deal” — o tranziție energetică rațională, adaptată realităților economice și capacităților tehnice ale fiecărui stat membru.
„Uniunea Europeană trebuie să asculte și vocea rațiunii”
Sebastian Burduja subliniază că România este și rămâne un stat profund angajat în proiectul european, dar cere ca și instituțiile europene să țină cont de realitățile de pe teren. „Integrarea în Uniunea Europeană este cel mai bun lucru reușit de România în ultimele decenii. Dar Uniunea trebuie să asculte vocea statelor membre și vocea cetățenilor lor. Este vocea rațiunii și logicii, dincolo de ideologia ‘Green Deal’ de tipul terapiei șoc.”
Recomanda 2
Cosmin Pam Matei 5170 Articole
Author

13 Comentarii

  1. Nu prea-mi vine sa cred ca s-a schimbat. Sa nu fie introducerea la “eu am vrut, dar nu s-a putut”. Daca intr-adevar vrea sa faca ceva, atunci sa redeschida niste mine si niste centrale pe carbune, fara sa se mai uite la ce zi cei de la UE.

  2. Bună dimineața ! După 4 – 5 ani , s-a trezit și nea Ion . Totuși , trebuie să remarc anumite tendințe bine intenționate ale ciudatului , suspectului Burduja . Nu să picăm pe spate , dar oșîcît .

  3. „….în lipsa unor capacități de producție alternativă funcționale….”

    Domnu’ Sebastian Ioan Burduja , dar până acum ce făcurăţi taică ?
    V’a durut „la bască” ? La un moment dat totu’ funcţiona ȋn Patria Mamă ….sau nu ?
    În rest , s’auzim numai de bine că de rău suntem sătui !

  4. @ Ghro.. Dar gaz de unde ai bre ?? Nu cumva de la rus..Ceea ce ai azi nu-ți ajunge ,. Cărbune nu ai voie, păcură nici vorbă.. Deci ai de luat direct din soare. ?? Vezi că in lume sunt revoluții energetice,. unii se mai uită inainte , nu inapoi la coada vacii.

  5. Au da la orice, doar sa isi vada sacii lor in caruta. Acum, cand realitatea bate la usa, isi dau seama ca au semnat pentru niste programe fantasmagonice. Ca la romani, semnam si vedem dupa ce putem face

  6. CE/UE n-a invatat nimic din lectia spaniola. Ba neneorocitilor, cind nu bate vintul si e noapte, de unde luati curent, il aduceti cu galeata din USA?

  7. Vraja marii! Cică IT-istii restructurați nu-și găsesc de munca. Marii programatori care schimba „placa de baza” sunt așteptați ca zugravi,instalatori,agricultori, muncitori necalificați vânzători la banda etc! La munca ba,nu la întins mâna! V-ați dat bastani cu 15.000 lei net/ luna si acum nu convin posturile care se caută în România! Dacă sunteți buni, plecați afara asa cum v-a îndemnat Petrov!

  8. ticalosi mai sinteti…. burdujo, esti un (editat) esti tot un fel de mucusor….

    pierdem ani dup ani cu voi si mentalitatea voastra de slugi! ati tacut pina acum cind ne-a ajuns cutitu la os. cita nemernicie!

    CURATENIE GENERALA!!!!!!!! MARSH AFARA!!!!!!!!!!!!!!

    • …..din marea familie a trotinetistului mucusor – shpagarel , celebrul premar al Buturestiului , care l-a batut de departe pe interbelicul Dobrescu , , un „obscur „ reformator aL mICULUI pARIS .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.