Ca la luptele de cocoşi

Apropiindu-se de finele (prea) îndelungatei d-sale domnii republicane, Traian Băsescu pare unora a da semne de nervozitate. Nu e vorba însă de-o schimbare de tactică, ci de-o precipitare a mijloacelor uzuale, bine ştiute, ale acestuia, care a fost interpretată drept o descumpănire. Privite din imediata apropiere, unele reacţii ale personajului pot părea într-adevăr bizare. Dar integrate în tiparul d-sale comportamental, trădează aceleaşi resorturi ale complexului de superioritate: setea de putere, mentalitatea egotică, înclinaţia vulgară spre intrigă şi scandal. Ceea ce cîţiva analişti mai slabi de înger au luat drept ezitare ori chiar eroare, nu e decît un răsfăţ, un joc impertinent al celui care nu-şi încape în piele. Aflat sub incidenţa demiterii d-sale din înalta funcţie, demitere moralmente reală, în urma referendumului din 2012, Băsescu încearcă a-şi “repara onoarea” prin gesturi smucite. Ele nu reprezintă totuşi soluţia ultimă, întrucît intervin fără zăbavă altele, rod al vicleniei care e o trăsătură de fond a celui ce nu se socoteşte ajuns la capătul partidei. Relaţia cu PDL a apărut, la un moment dat, teatral retezată, în urma instalării în fruntea acestuia a lui Vasile Blaga. Un soi de erotism politicesc scîncea atunci în sufletul Băsescului, favorita d-sale Elena Udrea fiind dată la o parte. Să fi fost o criză cu substrat hormonal a bărbatului străbătînd o vîrstă critică? Iluzoria candoare sentimentală a prezidentului s-a prelungit în tentativa înjghebării unei noi formaţiuni, care, normal, nu putea depăşi formula partidului de apartament. Să fi fost o umilinţă trucată, o “cădere” ticluită pentru a frînge inima tîrgului? Nu e deloc exclus. Dar “animalul politic” n-a întîrziat a reveni în forţă la figura sa obişnuită: cea a destabilizărilor.

Obiectul de căpetenie: USL. Să punctăm mai întîi faptul că acceptîndu-l , chiar îmbiindu-l pe Victor Ponta să preia funcţia de premier, apoi încheind cu acesta faimosul “pact de coabitare”, Băsescu nu urmărea altceva decît să-l compromită. Cum? Împingîndu-l cu otrăvită toleranţă pe calea confruntării cu atîtea şi atîtea dificultăţi economice ale prezentului pentru ca prestanţa, cît ar fi putut-o avea, să se topească aidoma unui om de zăpadă pînă la următoarele alegeri. Între timp, masca bunăvoinţei a căzut. Reluînd schimbul de invective cu Ponta, prezidentul a trecut la un plan B. L-a incitat pe Ponta să devină el prezidenţiabil, încălcînd astfel acordul cu Crin Antonescu: “Mi s-ar părea anormal şi nedemocratic ca cel mai mare partid din România să nu aibă candidat. E ca o vînzare de post. Cum Dumnezeu să fii cel mai mare partid şi să nu ai candidat la prezidenţiale?”. Însă Băsescu n-ar fi Băsescu dacă n-ar dispune şi de un plan C. Mai contează oare o inconsecvenţă la cîte a cumulat ipochimenul? Şi anume recurgînd la o curtare a lui Crin, inamic înverşunat, încercînd a-l îmbrobodi, înfăţişîndu-l nu mai puţin decît candidatul cel mai potrivit pentru prezidenţiale. Singurul candidat apt a aduna în juru-i toate forţele dreptei (trecem peste impostura PDL, care se recomandă fantezist ca o formaţiune de dreapta). Spre a-l învrăjbi cît mai rău pe Antonescu cu Ponta, preşedintele actual n-a ezitat a afirma că dacă cel dintîi s-ar alege preşedinte, ar face “viaţa grea” celui de-al doilea, chiar în mai mare măsură decît i-a făcut-o el, Băsescu. Divide et impera! Ca la o luptă de cocoşi, Băsescu îi asmute din răsputeri pe cei doi lideri USL să se sfîşie reciproc. Şi ca să pară mai credibil, îl blamează pe Cătălin Predoiu, potenţial candidat al PSD (“mult prea flexibil şi împăciuitor”). Pe deasupra, oferă şi o abracadabrantă prognoză cu privire la un eventual tur doi. Dacă s-ar ajunge, în acea circumstanţă, la o concurenţă între Ponta şi Crin, atît PDL, cît şi minusculele Forţa Civică, Partidul Mişcarea Populară şi PNŢCD (vai, cît de jos a căzut!), în opinia d-sale, l-ar susţine pe Crin. Tablou pe cît de paradiziac, pe atît de neverosimil. În replică, exponenţii PDL, Forţa Civică, PNŢCD au respins cu promptitudine ideea năstruşnică a marelui intrigant: “Mai bine mi-aş tăia o mînă decît să-l votez pe Crin Antonescu”, a declarat Raluca Turcan, vicepreşedinte al fostului “partid de suflet” al Băsescului, iar Mihai Răzvan Ungureanu, preşedintele Forţei Civice, a precizat: “Noi, dreapta, o să avem grijă să nu ajungă domnul Antonescu în turul doi”. Nu ne rămîne decît să nădăjduim că preşedintele liberalilor nu va cădea într-o cursă atît de grosolană…

Dar care să fie totuşi viitorul Băsescului? După cum însuşi a admis (gradat, începînd, desigur prin a-şi nega intenţia), doreşte a-şi prelungi cariera politică. Să presupunem că nu, vai, în calitate de preşedinte! Dar nu fără a trage cu ochiul la Putin. Se zice că l-ar fi consiliat Sebastian Lăzăroiu, al cărui cinism are meritul stilistic al imaginaţiei, că ar putea fi la o adică şi prim-ministru (las’ că nu credem că lucrul acesta nu i-a trecut prin cap şi fără sfatul cuiva!). Pînă una-alta însă înţelege a se căpătui în chip de… moşier. Individul pornit din atmosfera tavernelor portuare care i-au fasonat educaţia (lipsă) parvine, nu glumă. O fermă de 300 de hectare din zona Călăraşilor îi aparţine deja, dar (pofta vine mîncînd!) a anunţat că ar mai pofti vreo 200 de hectare aşa, ca să fie un număr mai rotund. De! Să fie o lipsă de tact din partea celui ce încă mai ocupă cea mai înaltă demnitate a ţării? Nu s-ar fi cuvenit să mai aştepte pînă şi-ar fi isprăvit mandatul? Astfel au sugerat unii gazetari grijulii, dar e greu de crezut că ar avea asemenea scrupule. Cel căruia i s-a urcat la cap puterea capătă simţămîntul că şi sfidarea constituie o pîrghie a autorităţii sale nelimitate în faţa prostimii. Ni-l imaginăm pe ciocoiul prezidenţial preumblîndu-se pe proprietatea d-sale, în văzul ţăranilor din preajmă, apăsaţi de poveri, cu feţele purtînd paloarea sărăciei, cărora, în chip de salut, s-ar putea să le mai ureze încă o dată “Să trăiţi bine!”. Aşa, din obişnuinţă…

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.