Căderea Zidului Berlinului: Au trecut 35 de ani

În seara zilei de 9 noiembrie 1989, autorităţile din Germania Democrată au deschis punctele de trecere din zona de est către cea de vest a Berlinului, atrăgând de la sine doborârea simbolului cortinei de fier peste continentul european, respectiv Zidul Berlinului, care separa oraşul din 13 august 1961.

Căderea Zidului Berlinului a reprezentat un moment istoric pentru Gemania şi continentul european deopotrivă, marcând în chip simbolic căderea cortinei de fier, colapsul comunismului în Europa de Est.

Acest zid reprezentase timp de decenii nu doar o graniţă fizică, teritorială, între două state, între două lumi antagonice, ci simbolul care ţinuse divizată lumea postbelică şi reprezentase, totodată, întruchiparea încleştării ideologice între Uniunea Sovietică şi lumea occidentală. Căderea Zidului Berlinului a fost rezultatul unei perioade ample de frământări sociale şi politice în Germania Democrată.

Mii de oameni au invadat zonele din imediata apropiere a zidului şi au sfărâmat porţiuni din această structură, cu ajutorul uneltelor folosite în construcţii, punând capăt la propriu şi la figurat graniţei oficiale a cortinei de fier în Europa.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

14 Comentarii

  1. Da, au trecut 35 de ani si Germania in NATO numai suverana nu e. In fapt se dovedeste ca 6 iunie 1944, desi pentru vestul Europei a reprezentat o eliberare momentana de sub o dictatura, a dus la o alta, mai perfida si mai tacuta, o ocupatie de facto a continentului european de catre puterile maritime invingatoare.
    Rezultatul sangerosului razboi care a fost doar repriza a doua a unui meci Anglia-Germaniaa fost ca Germania s-a prabusit, Rusia a sangerat grav avand peste 27 de milioane de victime, iar Anglia si SUA cu pierderi minime au ocupat de facto Europa, cu corolarul dupa 1989 al atasarii si Estului Europei.
    Hai sa tragem linie sa vedem cine a castigat ci cine a pierdut din razboaie. Apoi sa deducem in beneficiul cui s-au desfasurat ele.

  2. România a avut o contribuție major în demolarea zidului şi orânduirii socialiste… Sau şi atunci ataca guvetnul Ungariei, pentru politica lui neortodoxă?! Vremurile trec, duşmąnia rămãne.. Eternă, dar nefascinantă.

  3. Ai distrus micile dictaturi (exoerimente sociale reusite de pe wallstreet) in paralele cu disrugerea adevaratei civilizatii si libertati din vest, pentru a globaliza o dictatura f-a-s-c-i-s-t-a de tip china. Alt experiment reusit, construit pe fanatismul rasei. Le plac mult demonilor rasele astea din asia. Si, dupa cum se vede in toate este dictatura: in unele politica in altele religioasa. In ceea ce priveste coreea de sud, japonia, foarte fanatic-civilizate (prin control si forta), aceeasi dictatura. As dori ca lumea sa fie libera. Nu reglementata. Ci libera. Cum era America in timpul lui Ronald Reagen. Numai cine nu dorea nu muncea. Si pana si cei care nu munceau puteau trai.

  4. Germania crezut că are de cîștigat.. Americanii au promis,. dar azi Germania e slugă are energie triplu de scumpă, are conducta NS2 explodată de teroriști NECUNISCUȚI amatorilor,. Are lichele catalogate drept proști in politic.. Deci nu mai e locomotiva, nici stîlpul,.Nu sunt convins că azi majoritatea germanilor inundați de islamiști o mai consideră o sărbătoare,..

  5. ‘… autorităţile din Germania Democrată au deschis punctele de trecere din zona de est către cea de vest a Berlinului…’, o mișcare convenită între Vest și Est, cu doi ani înainte Gorbaciov făcea o ultimă vizită la București.

  6. Ce a urmat după asta? Exodul de neoprit a milioane din occident spre răsărit.Si azi se întâmplă asta.

  7. Caderea Zidului a fost o usurare pentru rusi, din toate punctele de vedere. Doar americanii au reusit sa imprime un cliseu fals prin care sperie lumea. Amenintarea permanenta cu razboiul face ca toata lumea sa se joace la scara ei. Poate un ziarist reuseste sa scrie cu amanunte ce a facut Putinescu in seara respectiva. Deacord, nu se scrie pentru ca ar schimba imaginea creata cu mare greutate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.