Care este cea mai mare problemă a unei industrii care crește continuu

Școlile din România nu sunt capabile încă să ofere numărul necesar de personal pentru industria software și servicii IT autohtonă și din această cauză resursa umană reprezintă o frână în dezvoltarea acestui sector de altfel dinamic al economiei românești.

”Resursa umană este un impediment, este o frână în dezvoltarea industriei. (…) Dacă România ar pune la dispoziţie 20.000 de specialişti IT pe an, toţi ar fi aspiraţi de companiile din domeniu. Deficitul în Europa de Est este de 200.000 de astfel de specialişti”, a declarat Eugen Schwab-Chesaru, vicepreședintele pentru Europa Centrală și de Est al companiei de consultanță Pierre Audoin Consultants. (PAC).

Potrivit acestuia, creşterea numărului de angajaţi de la un an la altul nu este suficient de mare. În 2015 industria avea 84.230 de angajaţi, în creştere de la 76.610 angajaţi cât erau în 2014, iar până în 2019 numărul acestora se estimează că va ajunge în piaţă locală la 116.280 angajaţi.

“Sunt companii care vor să mute operațiunile din Vest în România, motivul fiind profesionalismul specialiștilor locali și salariile, mai mici cu 20% comparativ cu cele de acolo.

În unele cazuri, și-au propus să atingă 5.000 de angajați în câțiva ani, dar piața locală nu poate satisface o astfel de cerere”, a spus Schwab Chesaru. Numărul anual de absolvenți de la specializările tehnice nu depășește 7.000, cu o rată de absorbție pe piața muncii de 100%. Industria încearcă să compenseze decalajul între cerere și ofertă prin diverse moduri – de la programe de stagii, la burse, programe de pregătire interne, școli de vară, evenimente și competiții de codare, precum și programe de training de durată scurtă care au ca obiectiv să pregătească angajați pentru poziții entry-level. Susținute de export, afacerile sectorului de software și servicii IT a crescut cu 21% în 2015, la 3,08 miliarde de euro.

În 2019, conform previziunilor, veniturile companiilor de profil va atinge 5,5 miliarde de euro. Conform unui studiului “Software and IT Services in Romania” lansat de ANIS – Asociaţia Patronală a Industriei de Software şi Servicii, cifra de afaceri a sectorului de software şi servicii IT din România a crescut cu 21% în 2015 comparativ cu 2014, atingând 3,08 miliarde de euro.

“Industria de software depăşeste astfel previziunile de creştere anunţate în ediţia anterioară a Studiului ANIS, estimate la aproximativ 14%. Tendinţa de creştere este în continuare susţinută, prognoza pentru 2016 fiind de peste 17%, ceea ce va ridica cifra de afaceri a industriei la 3,6 miliarde de euro.

Prognoza de creştere medie anuală pentru următorii 5 ani este de 15%, de asemenea în creştere faţă de estimarea de 11% comunicată în 2015”, conform ANIS. Exportul de software şi servicii IT a ajuns în 2015 la 2,09 miliarde de euro, cu peste 31% mai mult faţă de 2014, reprezentând 67% din cifra de afaceri a sectorului. Estimările arată că în 2016 valoarea exporturilor va ajunge la 2,5 miliarde de euro, ceea ce reprezintă mai mult decât dublul valorii înregistrate în urmă cu 4 ani.

În ceea ce priveşte piaţa internă, care reprezintă aproximativ 33% din veniturile totale ale sectorului, aceasta a înregistrat o creştere timidă faţă de anul precedent de aproximativ 4%, atingând 991 milioane de euro. Analiza evoluţiei pieţei interne arată ca estimarea de creştere este de aproximativ 4,6% pentru anul în curs, ceea ce reprezintă manifestarea unui consum încă scăzut de tehnologie, mai ales în comparaţie cu potenţialul şi nevoile estimate, atât în domeniul public, cât şi în cel privat.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cristian Cretu 866 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.