Cărţile de muncă, înlocuite cu registrul electronic

După 34 de ani, se renunţă la cărţile de muncă. Toate datele vor fi trecute într-un registru electronic.

Întrebarea pe care şi-o pun însă cei mai mulţi dintre angajaţi se referă la siguranţa acestei alternative. Ungaria de exemplu a revenit la carnetele de muncă pentru că ce e în mână nu-i minciună.
Din 1976 încoace, la angajare, orice persoană primea un carnet de muncă şi-l căra după el până la pensie. Era singurul document care conţinea date despre locurile de muncă şi pe baza căruia se calcula pensia sau şomajul.
De anul viitor vechiul carnet gri sau maro să transformă într-unul virtual. Procesul ar fi trebuit să fie finalizat de mult, dar banii şi softul au făcut ca abia în 2007 sistemul să fie implementat.

De atunci carnetele palpabile şi cele virtuale au funcţionat în paralel.

Acum angajaţii caselor de pensii şi cei ai ITM urilor au terminat de introdus datele în program.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.