Cărțile lui Ponta

Titlul nu vrea să amintească doctoratul premierului, ci cărțile pe care le poate juca primăvara asta în jocul politic care s-a incins în PSD după victoria lui Iohannis. Încep prin a spune că am citit ce au spus/scris Ion Iliescu și Adrian Năstase și acest text este un comentariu la asta. Cei doi au dezaprobat excluderea lui Mircea Geoană și Marean Vanghelie din PSD. Să fie oare un semn că scaunul lui Ponta se clatină? A pierdut sprijinul celor doi? Bref, sunt de acord cu cei doi că excluderea lui Geoană și Vanghelie a fost o prostie dintr-un șir lung de prostii întîmplate la vîrful PSD din septembrie încoace, cam de la zeificarea lui Ponta de pe Arena Natională. Megalomania, aroganța, siguranța de sine de atunci s-au transformat în panică la jumatatea lui noiembrie. Eșecul nu i-a readus la realism și luciditate pe liderii social-democrați, ci dimpotrivă. Au trecut la excluderi ca nu cumva să fie amenințate pozițiile celor rămași, vinovațí pentru pierderea Cotrocenilor. Or fi și lideri lucizi, dar acele voci preferă să tacă. Excluderea celor doi a intimidat. Or, PSD avea nevoie acum mai mult ca oricind de dezbateri, de analiza eșecului, de controverse. Ponta a preferat să inghețe orice discuție despre campanie și situația creată în partid.

Numai Ponta să nu fii în aceste zile! El pierde teren și nu pare să mai aibă – după unii lideri PSD cu care am vorbit – resurse să supraviețuiască. Se pun pariuri cu întrebarea – va mai dura guvernul lui nr 4. Și dacă da, cît? Pînă la toamnă? Pînă în mai ? E un guvern de pasaj, făcut din improvizații. Acum e ca la șah la final de partidă – zugswang, mutări obligatorii. Vor urma răsturnări de situații, lovituri de teatru. În PSD nu va fi liniște anul ăsta.

Iată citeva mutări. La anul sunt alegeri locale și parlamentare. Un calcul simplu spune că dacă PSD rămîne la guvernare în 2015-16 va pierde la fel de spectaculos alegerile ca la prezidențiale. Guvernarea pare epuizată, fără resurse, fără viitor. Ar fi mai bună o retragere tactică încă din primăvara/vara asta, pentru a-i împinge pe liberali la putere!? Ideea este simplă- să aibă timp dreapta să se compromită, să dezamăgească lumea, să furnizeze scandaluri, să se erodeze în Palatul Victoria. Unii din PSD văd în acest scenariu singura șansă de redresare a partidului. Ei spun că dacă PSD rămîne la putere, se va deprecia și mai mult, pentru că nu se pot face minuni, mai ales în plan economic. Ca efect, la anul PSD va plăti scump electoral. Lumea va merge contra Ponta&Comp, PNL va cîștiga și PSD va trece în Opoziție pînă în 2020. E de știut dacă liderii social-democrați vor să se sacrifice pentru Ponta?

Ponta, cum vedem, luptă pe două fronturi. Iși poate el permite să părăsească Palatul Victoria ? Nu. El încearcă să păstreze guvernul ca să mai rămînă șeful partidului. Va ține partidul exact atîta vreme cît este șeful guvernului. Ținta lui e anul 2016. Se hrănește cu o speranță iluzorie – că va obține un scor bun la alegeri și se va salva. Pentru asta a amînat/anulat congresul din martie. Personal el nu poate trece acum în opoziție fără să piardă tot. Paradoxal, dar partidul PSD da, poate. Ar putea să o facă și chiar cu folos. Nu și Ponta. O demisie a lui Ponta ar fi foarte practică pentru PSD. PSD stînd în opozitie in 2015 ar mai avea o șansă – singura – să nu piardă la anul alegerile.

Printr-un gest spectaculos și decisiv făcut săptămînile astea Ponta ar putea salva partidul de la o înfrîngere de mari proporții la anul. Orice zi în care stă agățat de putere, baricadat in Palatul Victoria, se va deconta în voturi în 2016. Ce cartea va juca Ponta ? A lui sau a PSD ? E greu de știut ce socoteli își face.

Stelian Tănase

http://www.stelian-tanase.ro/cartile-lui-ponta/

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.