Cât de liberă este vocea libertăţii de pe Twitter

În 2009, reţeaua Twitter a stat la baza protestelor postelectorale din Iran, care au fost aproape de răsturnarea preşedintelui MahmoudAhmadinejad. “Revoluţiile Twitter” au continuat apoi în timpul asa-numitei primăveri arabe din 2011, în Tunisia şi Egipt. Însă notorietatea de voce a libertăţii câştigată de Twitter pare să pălească atunci când vine vorba de raţiuni comerciale, scrie revista Marianne.

Contul Twitter al corespondentului ziarului britanic The Independent la Los Angeles a fost suspendat imediat după ce acesta a criticat strategia canalului american NBC de a transmite în realuare deschiderea Jocurilor Olimpice şi a probelor importante ale concursului de nataţie. Motivul invocat de Twitter a fost că jurnalistul a transmis in reţea adresa de email al rensponsabilului NBC pentru Jocurile Olimpice. Numai ca adresa nu era una privata, ci cea profesională, uşor de găsit pe site-ul NBC. Drept urmare, Twitter a restabilit contul suspendat.

În spatele întregului incident stă parteneriatul stabilit între Twitter si NBC privind promovarea reciprocă pe parcursul Olimpiadei. Reţeaua de socializare promovează interviurile şi transmisiunile NBC, în timp ce canalul TV difuzează publicitate pentru Twitter, scrie revista franceză.

Pentru a-şi menţine credibilitatea, Twiiter trebuie să separe în mod limpede conţinutul de contractele publicitare, un lucru care se poate dovedi foarte greu în cazul in care reţeaua va fi cumpărată de Google într-un viitor apropiat, aşa cum se vorbeşte tot mai insistent, mai scrie Marianne.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.