Cât pe-aci să jumulim cocoşii

Ce-a fost a fost, am pierdut cu 2-1, în faţa Franţei, în primul meci al grupei A şi al turneului final EURO 2016.

Trei au fost principalele cauze ale acestei deloc ruşinoase înfrângeri: două uriaşe ratări, mari cât roata carului, semnate de Bogdan Stancu în debutul celor două reprize, faultul discret comis de Giroud asupra lui Ciprian Tătăruşanu, graţie căruia francezii au deschis scorul în repriza a doua (min. 58), fault pe care arbitrul maghiar Viktor Kassai l-a văzut sau nu l-a văzut, şi prestaţia excepţională a lui Dimitri Payet al cărui sennzaţional şut de la marginea careului mare, poziţie centrală, s-a înfipt în vinclul porţii bravului Tătăruşanu.

Înclin să cred că, în şedinţele de analiză ce au precedat meciul nu i s-a acordat suficientă atenţie lui Payet, preocuparea mijlocaşilor şi apărătorilor noştri focusându-se pe Giroud, Griezmann, Pogba şi Matuidi. Dacă în prima repriză Payet a cam semănat panică în zona lui, pe dreapta, centrând periculos, în cea de-a doua şi-a dat adevărata măsură, jucând pe tot terenul. A pasat precis şi periculos, a expediat câteva şuturi care l-au evidenţiat pe Tătăruşanu, a driblat şi a controlat balonul cu o viteză şi o uşurinţă uimitoare.

Nu întâmplător cota sa urcase, înaintea acestui meci, la 120 de milioane de euro, bani care vor intra cât de curând în visteria clubului West Ham United. Acestea fiind datele, pare de neînţeles de ce nu i s-a acordat atenţia cuvenită. Dar hai să presupunem că i s-ar fi pus o santinelă, că ar fi fost marcat om la om, deşi planul triclorilor n-a prevăzut o astfel de prestaţie, e greu de crezut că Payet n-ar fi găsit o rezolvare. Cu alte cuvinte, nici antrenorului şi nici jucătorilor noştri nu le aducem nicio acuză. Aşa a fost să fie, să ne bată un fotbalist despre care se va vorbi multă vreme de-acum încolo. Ceea ce mă lasă cu gura căscată este ştirea potrivit căreia între Payet şi antrenorul Didier Deschamps n-ar fi o relaţie tocmai bună şi semnifcativ este că, la finalul meciului, Payet n-a vrut să dea mâna cu antrenorul său, preferând să plângă de bucurie că a salvat Franţa de la un egal uriaş pentru tricolori şi dureros pentru cocoşi.

Dar, de fapt, cocoşii n-au evitat un meci egal, ci o usturătoare şi de neînchipuit înfrângere. Vom visa multă vreme de-acum încolo cele două ocazii ratate de Bogdan Stancu, aşa cum visăm şi azi la golul suedezului Kenneth Andesson, dacă bine ne-aducem aminte numele lui, care l-a păcălit pe Prunea şi a egalat scorul, la 2-2, şi a dus meciul acela din 1994, de la World Cup, la loviturile de departajare, tricolorii ratând accesul într-o finală de cupă mondială, unde ar fi reîntâlnit, într-un meci oficial, Brazilia.

În pofida acestor monumentale ratări, care ar fi bulversat şi ar fi jumulit echipa cocoşilor, Bogdan Stancu poate primi o notă bună, să zicem 7, pentru prestaţia sa. Că nu s-a pierdut cu firea stă dovadă sângele rece cu care l-a executat pe Lloris la penalty-ul dictat de Victor Kassai. Suntem şi vom fi în continuare alături de acest harnic şi oportunist jucător, Bogdan Stancu, dar tare ne îngrijorează ideea că va fi sancţionat pentru cele două ratări pe care, suntem convinşi, cel mai mult le resimte el şi-l vor chinui câte zile va mai avea.

A avut două clipe astrale, când o lume întreagă, sute de milioane de telespectatori, printre care şi noi, românii, l-am fi ovaţionat şi, dacă eram pe teren, l-am fi strâns în braţe până la sufocare. Cât despre golul înscris din penalty, trebuie să spunem că n-a fost o treabă tocmai uşoară. Ratarea l-ar fi distrus pentru totdeauna.

Îmi aduc aminte că marele fotbalist Gheorghe Constantin, supranumit Profesorul, a ratat un 11 metri într-un meci cu Ungaria, la olimpiadă, şi, după mărturisirea sa, acea ratare i-a turnat plumb în picioare şi oamenii nu şi-au mai adus aminte de el decât amin tiondu-i mereu acea nereuşită. Nu o să vă vină să credeţi, dar şi Hagi a trecut printr-un moment asemănător, la Sofia, într-un meci retur cu Bulgaria, când trebuia să învingem cu 2-1 şi ne calificam la turneul final european câştigat de Danemarca. Atunci, în repriza a doua, la scorul de 1-1, Hagi a ratat un penalty şi, la finalul meciului, plângea închipuindu-şi că va avea soarta Profesorului Constantin, căruia nu i s-a iertat niciodată penalty-ul ratat. S-a calificat atunci echipa Scoţiei.

Cea mai controversată fază a fost cea în care Giroud l-a faultat pe Tătăruşanu, lovindu-l peste mâna dreaptă, a înscris cu capul. O astfel de fază, în care un jucător mai scund decât portarul reuşeşte să-l depăşească şi să înscrie, are la bază, întodeauna, un fault. Să nu fi ştiut arbitrul Viktor Kassai că un astfel de gol este, întodeauna, viciat de un fault?! Să-l fi părăsit experienţa unanim recunoscută?! Îi contestăm corectitudinea la această fază, dar prestaţa sa a fost una părtinitoare şi până la acel catastrofal moment. S-ar putea opina că şi-a mai spălat din păcate (un penalty neacordat la faultul, în careu, asupra lui Fl.Andione, lovit năpraznic peste genunchi, numeroasele faulturi nesancţionate ale francezilor, cartonaşele galbene acordate tricolorilor cu multă largheţe, dar pentru intimidare şi temperare etc.) prin penalty-ul cu care am egalat prin nefericitul Bogdan Stancu.

Dar faultul asupra lui N. Stanciu a fost mai mult decât evident şi Viktor Kassai nu mai putea să se prefacă sau să dea din umeri, cm că n-a văzut nicio infracţiune.

Veţi fi sau nu de acord cu noi, respectiv cu analiza de mai sus, dar ceea ce este cert şi limpede ca lumina zilei este că am ratat o şansă uriaşă, aceea de a-i fi jumulit pe cocoşi la ei acasă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Victor Nita 183 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.