Ce impact a avut creșterea inflației pentru români

Prognoza pentru rata inflației din România a ajuns la 12.5% pentru finalul anului 2022, în urma ultimelor proiecții ale Băncii Naționale Române. Cu toate acestea, în luna aprilie, rata inflației a atins un nivel record de 13,8% pe teritoriul țării noastre.
Reveal Marketing Research a realizat un studiu reprezentativ la nivel național în rândul locuitorilor din mediului urban, pentru a afla ce impact a avut creșterea inflației pentru români.

Conform celui mai recent studiu Reveal Marketing Research, aproape jumătate dintre români se consideră informați cu privire la fenomenul inflației.

42% dintre românii din mediul urban declară că sunt informați sau foarte informați cu privire la fenomenul inflației. Categoriile de persoane care se consideră mai puțin informate despre acest subiect sunt femeile (35%), persoanele sub 35 de ani (34%) și cele cu venituri mici (35%). Mai mult, 72% dintre respondenți consideră că nivelul inflației din România este mai mare decât cel din alte țări, într-o mai mare măsură persoanele peste 45 de ani (88%) și cele cu venituri ridicate (80%).

Alimentele, combustibilul și utilitățile sunt categoriile de produse cele mai afectate de inflație.

Guvernul și situațiile de conflict/ război, principalii responsabili pentru nivelul crescut al inflației.

Nemulțumirea și neîncrederea în instituțiile statului iau amploare și îi determină pe 67% dintre respondenți să considere guvernul ca fiind responsabil pentru nivelul inflației din România. Această atitudine ostilă este vizibilă într-o măsură semnificativ mai mare în cazul persoanelor de peste 45 de ani (77%).

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

5 Comentarii

  1. Inflația nu este cosecința creșterii cererii nici a scumpirii lucrurilor de bază, este consecința politicilor monetare ale băncilor centrale. (dintr-un doc al Băncii Angliei)
    Inflația, după cum se vede controlată, nu este decît cel mai jegos furt și sărăcire a omului de rînd. (numeroși oameni de vază)
    „Qu’ils mangent de la brioche” (Mugur Isărescu, anii 1990, 2008, 2022)

  2. Nimeni altul decât președintele țării trebuie să dea explicați!!..nu el a moșit timp de 2 ani guverne de infractori?…
    Acum e cazul să dea explicați țării!!..
    Să nu vină cu teme ca,pandemia,războiul,flancul,hub-uri,marea,sarea,jaloane,borcane…nu!,să vină să ne explice cum au putut trei guverne în doi ani să termine o țară!!..
    Nu este conducătorul iubit al României…

  3. Dacă la o inflație e 13% au crescut prețurile cu minim 30-40% (în cazul firmei, mi-au crescut cheltuielile – fără cele salariale – cu peste 80%), înmulțim cu măcar 3și vedem efectul inflației pentru români.

  4. Pe forum nu sunt comentarii la subiect.
    Majoritatea luam pensii speciale si are balta peste.
    Ailalti, la munca pana la 70 de ani. Astfel nu se vor vaita de pensiile mici pe contributivitate, pentru ca multi nu le vor apuca.
    Hai, sanatate!

  5. De la banca Angliei cetire:

    „Ce este politica monetară?
    Politica monetară este acțiunea pe care banca centrală sau guvernul unei țări o poate întreprinde pentru a influența câți bani sunt în economie și cât costă împrumutul. În calitate de bancă centrală a Regatului Unit, folosim două instrumente principale de politică monetară. În primul rând, stabilim rata dobânzii pe care o percepem băncilor pentru a împrumuta bani de la noi – aceasta este rata bancară.
    În al doilea rând, putem crea bani digital pentru a cumpăra obligațiuni corporative și guvernamentale – acest lucru este cunoscut sub numele de cumpărare de active sau expansiune cantitativă (QE, Quantitative Easing).

    La ce folosim politica monetară?
    Politica monetară afectează cât de mult cresc prețurile – rata inflației. Am stabilit politica monetară pentru a atinge ținta guvernului de a menține inflația la 2%.
    Inflația scăzută și stabilă este bună pentru economia Regatului Unit și este principalul nostru obiectiv de politică monetară.”
    https://archive.ph/32Zgh#selection-785.0-797.93

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.