CE: O femeie trebuie să muncească 59 de zile în plus pentru a câștiga cât un bărbat

Diferenta medie dintre salariile barbatilor si ale femeilor din Uniunea Europeana este de 16,2%, ceea ce inseamna ca femeile ar trebui sa munceasca in medie cu 59 de zile pe an in plus fata de barbati, pentru a castiga cat ei, potrivit unor cifre publicate de Comisia Europeana.

Cu ocazia organizarii pe 28 februarie a Zilei europene a egalitatii salariale 2013, Comisia Europeana a prezentat un comunicat din care reiese ca barbatii castiga in medie cu 16,2% mai mult decat femeile.

„O cifra care ne aminteste de conditiile salariale inechitabile carora femeile trebuie sa le faca fata in UE”, a precizat in acelasi comunicat Viviane Reding, comisarul european pentru Justitie, potrivit ziare.com.

Aceasta a subliniat ca „principiul salariului egal pentru o munca egala este inscris in tratatele europene inca din 1957”.

Procentul de 16,2% a fost stabilit pe baza datelor culese in 2010 la nivel european. Fata de anii precedenti, cand aceasta cifra a depasit 17%, se constata o diminuare a diferentei de remunerare dintre barbati si femei, insa din pacate nu reflecta in mod real o imbunatatire a situatiei in favoarea femeilor.

Potrivit Comisiei, aceasta diminuare a diferentei s-a facut pe fondul crizei economice, care a afectat foarte mult anumite sectoare unde barbatii sunt majoritari, cum ar fi constructiile, aici inregistrandu-se substantiale reduceri ale salariilor.

Comisia Europeana a mai precizat ca are in vederea sprijinirea, prin anumite programe, a acelor angajatori care vor face eforturi de combatere a diferentelor de remunerare intre barbati si femei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.